Marco Rubio kommer tilfeldigvis med et godt argument mot hegemoniet til US dollar

0
Marco Rubio på Fox News

Av Caitlin Johnstone – 3. april 2023

Noen imperiumforvaltere er så frekke i sitt brennende ønske om å styre verden at de av og til gir uttrykk for sin posisjon så direkte at det høres ut som om det var en antiimperialist som sa det.

Vi så nettopp et slikt tilfelle forrige onsdag under en samtale mellom imperiets propagandist Sean Hannity og den krigshissende senator Marco Rubio på Fox News. Så vanvittig var Rubio i sin bitre kritikk av Kinas framvekst på verdensscenen at han tilfeldigvis endte med å gi et veldig godt argument mot hegemoniet til den amerikanske dollaren.

Rubio begynte med ei opphisset remse om hvordan USA er i en «konflikt» med Kina som svar på et spørsmål fra Hannity om hvorvidt Xi Jinping forbereder seg på krig med USA.

«Konklusjonen er at vi er i en konflikt, og jeg tror vi må begynne å snakke om det på den måten,» sa Rubio. «Jeg var selvsagt veldig ung, på slutten av den kalde krigen, men det er omtrent 30 år siden det var en annen supermakt på jorda som var i konflikt med USA. Vi er tilbake der. Vi må slutte å late som om det ikke er tilfelle nå.»

Hannity gjentok den tiraden han har kjørt på de siste ukene og sa at Kina, Russland og Iran er en «ny ondskapsakse», så kom Rubio med en veldig avslørende kommentar om en nylig avtale som ble inngått mellom Kina og Brasil.

«Akkurat i dag har Brasil, det største landet på den vestlige halvkule, inngått en handelsavtale med Kina,» sa Rubio. «De kommer til, fra nå av, å handle i sine egne valutaer og gå utenom dollaren. De skaper en sekundær økonomi i verden helt uavhengig av USA. Vi trenger ikke å snakke om sanksjoner om fem år, fordi det vil være så mange land som handler i andre valutaer enn dollaren at vi ikke vil ha muligheten til å sanksjonere dem.»

Rubio er ikke den første amerikanske imperialisten vi har sett uttrykke bekymring for at den amerikanske dollaren mister sin posisjon som den dominerende valutaen i verden, ikke bare med hensyn til Kina og Brasil, men overfor Kina og Russland, Kina og Saudi-Arabia, Kina og India og overfor India og Russland.

«Dollaren er USAs supermakt,» skriver Fareed Zakaria for The Washington Post. «Det gir Washington uovertruffen økonomiske og politiske muskler. USA kan ensidig vedta sanksjoner mot land, og fryse dem ut av store deler av verdensøkonomien. Og når Washington bruker masse penger kan det være sikker på at gjelden, vanligvis i form av statskasseveksler, vil bli kjøpt opp av resten av verden.»

«Nå er et økende antall nasjoner ivrige etter å finne alternative finansielle systemer for å isolere seg fra Washingtons vilje til å bruke sanksjoner som politisk innflytelse,» skriver Jamie Seidel for Murdoch-eide News.com.au, siterer en tenketanker fra Australian Strategic Policy Institute som sa: «Kinesiske myndigheter ble sjokkert over beslagleggelsen av den russiske sentralbankens valutareserver etter invasjonen av Ukraina. I tilfelle en kinesisk-amerikansk konflikt vil kinesiske eiendeler bli sårbare på samme måte.»

Forleden satte Pentagon-innsideren og Washington-sumpmonsteret Elbridge Colby søkelyset på sin bekymring på Twitter om at USA kanskje ikke er i stand til å finansiere en krig med Kina hvis den amerikanske dollaren mister sin status som verdens reservevaluta.

USA har engasjert seg i en enorm mengde manipulasjon for å sikre dollarens posisjon som den globale reservevalutaen og all makt som følger med den, og har brukt den til å finansiere en krigsmaskin med enestående makt og evne til å påføre sultsanksjoner mot ulydige nasjoner rundt omkring i verden. Det er et våpen, og amerikanske imperialister beklager det truende tapet av det våpenet fordi de ønsker å bruke det mot mange flere mennesker for å fremme imperiets interesser.

Økonomiske sanksjoner er på en eller annen måte den eneste formen for krigføring der det anses som akseptabelt å bevisst angripe sivilbefolkningen med dødelig makt, og det amerikanske imperiet gjør romslig bruk av dem. Sultsanksjoner skader alltid de svakeste og mest sårbare medlemmene av en befolkning ved å frata dem tilgang til medisin og tilstrekkelig ernæring, og framtidige generasjoner (hvis det blir framtidige generasjoner) vil dømme hardt dem som brukte dem.

Det virker usannsynlig for meg at framveksten av en multipolar verden i seg selv vil produsere noen form for vidunderlig utopi, og som professor Richard Wolff forklarer dollarens fall kan potensielt gi opphav til mye økonomisk kaos og lidelse. Men i det minste ville fallet til det amerikanske dollarhegemoniet frarøve en gruppe psykopater et kraftig våpen de aldri burde hatt, og kan til og med ende opp med å hindre imperiets evne til å sette i gang en global konflikt mellom stormakter – en konflikt som aldri må skje.

I alle fall kan menneskeheten ikke fortsette langs den banen den har vært på, og enhvert avvik fra den banen åpner for muligheten for virkelig sunn endring. Her håper vi at Marco Rubio får mye mer å være opprørt over i de kommende årene.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Caitlin Johnstone:

Marco Rubio Accidentally Makes A Great Argument Against US Dollar Hegemony

Forrige artikkelDr. Aseem Malhotra: Vi klarte det! Pfizer til retten!
Neste artikkelAfrika «all out», 54-0, mot å bli med i Bidens stedfortrederkrig mot Russland
Caitlin Johnstone er en australsk journalist og blogger. Hun skriver på sine nettsider at artikelene hun signerer stort sett er blitt til i dialog og samarbeid med ektemannen Tom Foley. "Det virker ganske åpenbart for meg at arten vår er på vei mot katastrofe hvis vår oppførsel i stor skala forblir diktert av systemer der mennesker og nasjoner konkurrerer med hverandre om makt og profitt i stedet for å samarbeide med hverandre til beste for alle. Jakten på profitt for sin egen skyld dreper biosfæren vår og agendaen for unipolar dominans driver oss stadig nærmere atomkrig, så jeg finner det ingen overdrivelse å si at selve vår overlevelse avhenger av å forlate kapitalismen og imperialismen til fordel for samarbeidsbaserte samfunnsmodeller."