Lekket dokument avslører at USA spionerer på FNs generalsekretær

0
New, York, NY, USA - United Nations Headquarters in New York City: The United Nations General Assembly opens.

Dokumentet kritiserer António Guterres for å samarbeide med Russland om kornavtalen med Ukraina

Av Dave DeCamp, 17. april 2023

Dave DeCamp.

Klassifiserte dokumenter angivelig lekket av Air National Guardsman Jack Teixeira, har avslørt at USA spionerer nøye på FNs generalsekretær António Guterres og ikke er fornøyd med hans engasjement med Moskva.

Flere dokumenter beskriver Guterres’ kommunikasjon, blant annet et som anklager ham for å «undergrave» innsatsen for å iverksette tiltak mot Russland på grunn av landets invasjon av Ukraina. Dokumentet adresserer hans kommunikasjon med Moskva angående kornavtalen som låste opp Ukrainas havner ved Svartehavet.

For å megle frem avtalen mellom Moskva og Kiev, gikk FN med på å legge til rette for eksport av russisk gjødsel og korn, noe som har blitt hindret av vestlige sanksjoner til tross for unntak for landbruksvarer.

Dokumentet lyder: «FNs generalsekretær Guterres tar skritt for å imøtekomme Russland i et forsøk på å beskytte Svartehavets korninitiativ (BSGI), som han anser som en sentral FN-suksess og nøkkelen til å håndtere global matusikkerhet, og hans handlinger undergraver bredere innsats for å holde Moskva ansvarlig for sine handlinger i Ukraina.»

Dokumentet ble trolig skrevet enten i slutten av februar eller begynnelsen av mars, før Russland og Ukraina ble enige om å forlenge kornavtalen 18. mars. I begynnelsen av februar oppfordret Guterres Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et brev, til å fornye BSGI før perioden utløper 18. mars, og Guterres understreket sin innsats for å forbedre Russlands evne til å eksportere, selv om det involverer sanksjonerte russiske enheter eller enkeltpersoner, ifølge FISA-avledet signaletterretning.

Lekket dokument som viser amerikansk etterretning om Guterres:

Signaletteretning refererer til informasjon oppnådd ved å fange opp kommunikasjon. Som respons på avsløringen om at USA spionerte på Guterres, sa hans talsmann Stephane Dujarric til Al Jazeera at han «ikke er overrasket over det faktum at folk spionerer på ham og lytter til hans private samtaler».

«Det som er overraskende er den ulovligheten eller inkompetansen som gjør at slike private samtaler kan bli forvrengt og bli offentlige,» sa Dujarric. Andre dokumenter beskriver privat kommunikasjon mellom Guterres og hans stedfortreder.


Denne artikkelen ble først publisert av AntiWar:

Leaked Document Reveals the US Spying on the UN Secretary-General

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad.


BBC: US thinks UN chief too accommodating to Moscow, leaked files suggest

United Nations issues rare rebuke of United States over leaked documents:

Uker etter at en rekke klassifiserte amerikanske etterretningsdokumenter ble lagt ut på sosiale medier, utstedte FN en sjelden irettesettelse av USA etter rapporter om at disse dokumentene angivelig avslørte at USA spionerte på generalsekretæren og andre høytstående FN-tjenestemenn.

«FN har gjort det klart at slike handlinger er i strid med forpliktelsene til Amerikas forente stater som er oppregnet i FN-pakten og konvensjonen om FNs privilegier og immuniteter,» sa FN-talsmann Stephane Dujarric i en uttalelse på middagsbriefing tirsdag.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKinas forsvarsminister møtte president Putin for å konsolidere det militære samarbeidet
Neste artikkelLandbruksoppgjøret nærmer seg og Norsk Bonde og Småbrukarlag er klare
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.