Elon Musk: «USAs konkurs er et spørsmål om tid»

0

Tesla og Twitter-sjef Elon Musk, som har bedt om reduksjoner i USAs statlige utgifter, sa onsdag at en gjeldsmislighold bare var et spørsmål om tid. På Twitter skrev han Given Federal expenditures, it is a matter of when, not if, we default.

Dette var en kommentar til en tweet fra Det hvite hus som sa:

Tidligere denne uka advarte speakeren i Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy (Republikanerne) i en tale på New York Stock Exchange om at USAs gjeld er uholdbar og utgjør en trussel mot nasjonen. Han sa at republikanerne ikke ville la landet misligholde gjelden sin, og tok et stikk mot president Biden for å nekte å forhandle om kostnadsbesparende tiltak. McCarthy la til at Representantenes hus snart ville stemme over et lovforslag for å heve gjeldstaket gjennom 2023.

Pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, påsto i forrige måned at republikanerne truet med å ødelegge amerikansk økonomi, og sa at det var på tide for GOP («Grand Old Party», republikanerne) å «slutte å spille spill» og gå med på å vedta en lov om gjeldstak.

I januar varslet finansdepartementet Kongressen om starten på «ekstraordinære tiltak» frem til 5. juni for å fortsette å betale regjeringas forpliktelser ettersom USA har nådd sin gjeldsgrense på 31,4 billioner dollar. Finansminister Janet Yellen ba deretter lovgivere om å «handle raskt» for å øke lånegrensene for å unngå mislighold.

Gjeldstaket heves uansett hvem som er president

Diskusjonen mellom de to partiene i Kongressen er bare skuebrød. Statistikken viser at USAs gjeld øker uansett hvem som sitter i Det hvite hus:

Vi ser at mens «gjeldstaket» lå på 10 billioner (10.000 milliarder dollar) da Obama tok over har det nå passert 31,4 billioner under Joe Biden, altså en tredobling. Og det stanser ikke der. USAs økonomi er fullstendig skakkjørt. Som industri- og handelsnasjon er landet for lengst passert av Kina. De eneste områdene der USA er hegemon er på det militære området og gjennom dollarens rolle som reservevaluta. Ved å militarisere dollaren og sanksjonere ethvert land som opponerer mot USAs hegemoni har Biden-administrasjonen nå framskynder dollarens uunngåelige fall. Og militært har USA vist at det ikke klarer å knekke Russland gjennom stedfortrederkrigen i Ukraina. Dette har flertallet av verdens land merket seg, og det forsterker dollarens fall.

Les: USAs finansminister: Sanksjoner kan true dollarens hegemoni

Les også: Dollaren står nå for mindre enn halvparten av verdens valutareserver

Så lenge USA har verdens reservevaluta kan The Fed «trykke penger» i vilden sky og være sikre på at det internasjonale markedet vil kjøpe dollar og amerikanske gjeldspapirer. Men USAs krigs- og sanksjonspolitikk står nå i ferd med å gjøre både dollaren og amerikanske statsobligasjoner til søppel. Og da er det snipp, snapp, snute for imperiet.

Forrige artikkelHvor mye skal man krangle om de nye strømmålerne?
Neste artikkelUkraina: Stillstand i en utmattelseskrig?