Dollaren er i trøbbel!

0

Her er 7 tegn på at global avdollarisering nettopp har skutt fart.

Vi har i mange artikler vist hvordan det globale valutasystemet sprekker opp og hvordan dollaren, som siden 1944 har vært den globale reservevalutaen, nå utfordres av BRICS, Kina, Russland og en rekke andre grupperinger og land. Avdollarisering er den store tendensen på det globale valutamarkedet. Her er en god sammenfatning av de nylige begivenhetene som understreker utfordringene mot USAs globale hegemoni. Forfatteren står langt fra vårt ståsted, men synspunktene hans på dette området er vel verdt å legge merke til. – Red.


Av Michael, The Economic Collapse.

I flere tiår var den amerikanske dollaren den ubestridte kongen av globale valutaer, men nå skjer det dramatiske endringer. Kina, Russland, India, Brasil, Saudi-Arabia og andre nasjoner tar virkelig store grep som vil gjøre dem i stand til å bli mye mindre avhengige av amerikanske dollar i årene som kommer.

Dette er virkelig dårlige nyheter for oss, fordi å ha verdens primære reservevaluta har gjort det mulig for oss å nyte en enormt oppblåst levestandard. Når vi mister den statusen, vil livsstilen vår være mye annerledes enn den er i dag. Dessverre forstår de fleste amerikanere ikke noe av dette. Selv om våre ledere har behandlet stabiliteten til valutaen vår med fullstendig forakt de siste årene, antar de fleste amerikanere bare at dollaren alltid vil regjere. I mellomtiden forbereder mye av planeten seg for ei framtid der USA-dollar vil være langt mindre viktig enn den er akkurat nå. Følgende er 7 tegn på at global avdollarisering nettopp har gått over i overdrive.

#1 BRICS-nasjonene står for over 40 prosent av den totale globale befolkninga og nær en fjerdedel av globalt BNP. Så det faktum at de jobber med å utvikle en «ny valuta» burde bekymre oss alle i stor grad…

Nestlederen i Russlands statsduma, Alexander Babakov, sa 30. mars at BRICS-blokken av fremvoksende økonomier – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – jobber med å utvikle en «ny valuta» som vil bli presentert på organisasjonens kommende toppmøte i Durban.

«Overgangen til oppgjør i nasjonale valutaer er første skritt. Det neste er å sørge for sirkulasjon av digital eller annen form for en fundamentalt ny valuta i nærmeste framtid. Jeg tror at på BRICS [ledertoppmøtet] vil viljen til å realisere dette prosjektet bli proklamert, slikt arbeid er i gang,” sa Babakov på sidelinja av Russian-Indian Strategic Partnership for Development and Growth Business Forum.

Babakov uttalte også at en enkelt valuta sannsynligvis kunne dukke opp innenfor BRICS, og dette ville ikke bare være knyttet til verdien av gull, men også til «andre grupper av produkter, sjeldne jordartselementer eller dyrkingsjord.»

#2 To av BRICS-nasjonene, Kina og Brasil, har nettopp «inngått en avtale om å handle i sine egne valutaer» …

Den kinesiske renminbien øker farten i å utvide sin globale bruk, en trend som vil bidra til å bygge et mer robust internasjonalt pengesystem, et som er mindre avhengig av amerikanske dollar og mer bidrar til handelsvekst, sa eksperter torsdag.

De kommenterte etter at Kina og Brasil – to store framvoksende økonomier og BRICS-medlemmer – angivelig nådde en avtale om å handle i sine egne valutaer, og droppe den amerikanske dollaren som mellomledd.

Avtalen vil gjøre det mulig for Kina og Brasil å gjennomføre sine massive handels- og finansielle transaksjoner direkte, og handle RMB mot reais og omvendt, i stedet for å gå via dollaren, rapporterte Agence France-Presse onsdag, med henvisning til den brasilianske regjeringen.

#3 Under et møte i Indonesia i forrige uke diskuterte finansministre fra ASEAN-landene måter «å redusere avhengigheten av amerikanske dollar, euro, yen og britiske pund»

Et offisielt møte med alle ASEAN-finansministre og sentralbanksjefer startet tirsdag (28. mars) i Indonesia. Øverst på agendaen er diskusjoner for å redusere avhengigheten av amerikanske dollar, euro, yen og britiske pund fra finansielle transaksjoner og overgang til oppgjør i lokal valuta.

Møtet diskuterte arbeidet med å redusere avhengigheten av større valutaer gjennom ordningen med lokale valutatransaksjoner (LCT).Dette er en utvidelse av den tidligere lokale valutaoppgjøret (LCS)-ordningen som allerede har begynt å bli implementert mellom ASEAN-medlemmer.

#4 I et trekk som har enorme implikasjoner for «petrodollar», gikk Saudi-Arabia nettopp med på å bli en «dialogpartner i Shanghai Cooperation Organization»

Det statseide Saudi Press Agency sa at i en sesjon ledet av kong Salman bin Abdulaziz, godkjente den saudiske regjeringa tirsdag et memorandum som tildeler Riyadh status som dialogpartner i Shanghai Cooperation Organization – en politisk, sikkerhets- og handelsallianse som omfatter Kina, Russland, India, Pakistan og fire andre sentralasiatiske nasjoner som fullverdige medlemmer.

Organisasjonen teller videre fire observatørstater – inkludert Iran – og ni dialogpartnere, som teller i Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia. Det har hovedkontor i Beijing og betjenes av Kinas Zhang Ming som generalsekretær.

#5 Kineserne har nettopp fullført sin aller første handel med flytende naturgass som ble gjort opp i kinesisk valuta i stedet for amerikanske dollar…

Kina har nettopp fullført sin første handel med flytende naturgass (LNG) som ble gjort opp i yuan, sa Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange tirsdag.

Den kinesiske statlige olje- og gassgiganten CNOOC og TotalEnergies fullførte den første LNG-handelen på børsen med oppgjør i kinesisk valuta, heter det i en uttalelse fra Reuters.

Handelen involverte rundt 65 000 tonn LNG importert fra De forente arabiske emirater (UAE), la Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange til.

#6 Regjeringen i India tilbyr valutaen deres som et «alternativ» til amerikanske dollar i internasjonal handel …

India vil tilby sin valuta som et alternativ for handel til land som står overfor en mangel på dollar i kjølvannet av den kraftigste innstrammingen i pengepolitikken fra den amerikanske sentralbanken på flere tiår.

Å tilrettelegge for rupi-handelen for land som står overfor valutarisiko vil hjelpe til med å «katastrofesikre» dem, sa handelssekretær Sunil Barthwal under en kunngjøring om Indias utenrikshandelspolitikk fredag ​​i New Delhi.

#7 Saudi-Arabia har gått med på å godta kenyanske shilling som betaling for oljeforsendelser til Kenya i stedet for amerikanske dollar…

Kenyas president William Ruto signerte en avtale med Saudi-Arabia om å kjøpe olje for kenyanske shilling i stedet for amerikanske dollar.

Da den amerikanske valutakursen nådde 145,5 shilling på grunn av økt etterspørsel fra importører, anklaget president Ruto oljekarteller for å ha lagret amerikanske dollar som svar på krisa, og utløste drivstoffmangel i hele Kenya.

For 10 år siden ville ingen av disse tingene ha skjedd.

Men nå skjer endringer i et tempo som er helt fantastisk.

På dette tidspunktet   advarer John Carney om at en fragmentering av globale valutareserver er «uunngåelig» …

«[Det er] ikke bare en alvorlig trussel, jeg tror det er uunngåelig. Vi gikk gjennom tre stadier, som du sa, etter andre verdenskrig. USA var den største økonomien i verden. På 1970-tallet ble global bankvirksomhet i utgangspunktet dollarsentral. Med Sovjetunionens fall kom hele verden mer eller mindre under den amerikanske dollarens herredømme …»

«Det er nå på vei. Kina og Russland begynner å bygge en alternativ valutablokk, forklarte John Carney søndag.

Dessverre er jeg enig med ham.

Ettersom USAs forhold til både Russland og Kina fortsetter å gå nedoverbakke, vil begge disse nasjonene ha et veldig sterkt insentiv til å presse de-dollariseringen ytterligere.

Og det er virkelig dårlige nyheter for USA, fordi valutaen vår er kilden til vår økonomiske makt og det er det viktigste vi eksporterer.

Dette er en historie av monumental betydning, men dessverre tror de fleste amerikanere fortsatt at våre ledere vet nøyaktig hva de gjør og at de har alt under kontroll.


Les mer på steigan.no om avdollarisering.

Tilleggsnotat for norske politikere og medier som får intravenøst livsopphold fra Oljefondet: Fondet er notert i dollar og faller dollaren er det høyst tvilsomt hva som blir igjen i fondet.

Les: Gradvis – og så plutselig!

Forrige artikkelOPEC: Saudierne er ikke redde for USA lenger
Neste artikkelUSA: Patriotismens død
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.