Polen sender fly til en tapt krig

0
Mig-29

Polen blir det første NATO-medlemmet som forsyner Ukraina med jagerfly

Warszawa sier de vil sende sovjetproduserte MiG-29 jagerfly i løpet av de kommende dagene

Av Dave DeCamp, Anti-War. 

Dave DeCamp.

Polen vil bli det første NATO-medlemmet som forsyner Ukraina med jagerfly, ettersom Polens president Andrzej Duda sa torsdag at landet hans planlegger å gi Kiev fire sovjetproduserte MiG-29 jagerfly i løpet av de kommende dagene.

«I løpet av de kommende dagene overleverer vi fire fly til Ukraina i full stand,» sa Duda på en pressekonferanse. Ukrainske piloter er opplært til å bruke MiG-29, så de polske flyene kan brukes i kamp når de ankommer. Duda sa at Polen vil sende flere MiG-29 etter at de fire første er levert.

I fjor, i mars 2022, tilbød Polen å gi MiG-29-er til USA for å overføre dem til Ukraina, men Pentagon avslo, med henvisning til bekymring for eskalering. NATO-diplomater sa den gang at Russland kunne oppfatte trekket som at alliansen går direkte inn i krigen.

Men nå er USA og deres NATO-allierte mindre bekymret for eskalering, og Polens trekk kan inspirere andre alliansemedlemmer til å gi Ukraina fly. Polen var ledende i kravet om å gi Kiev tyskproduserte Leopard-stridsvogner.

I følge The Wall Street Journal er Ukrainas MiG-29 allerede bevæpnet med NATO-utstyr, inkludert AGM-88 høyhastighets anti-strålingsmissiler, eller HARMs, som har en rekkevidde på rundt 80 kilometer. Ukrainas MiG-er avfyrer også USA-leverte Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), presisjonsstyrte bomber som kan treffe mål opptil 70 kilometer unna.

Duda sa at han var åpen for å gi Kiev amerikanskproduserte F-16-er, noe som ville kreve omfattende opplæring av ukrainske piloter. USA legger allerede grunnlaget for opplæringen da minst to ukrainske piloter har ankommet USA for å vurdere ferdighetene deres.


Poland to Be First NATO Member to Provide Ukraine With Fighter Jets

Forrige artikkelBeredskap og sjølforsyning, vi har bedre sjølforsyning enn vi trur
Neste artikkelKursen mot «Landet som skal Bli»
Dave DeCamp
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.