Ørefik for Macron

0
Foto: Junge Welt

Hundretusenvis av franske kvinner protesterer mot «pensjonsreformen». Fagforeningene forlenger streiken. Dette skriver avisa Junge Welt.

Protestene mot «pensjonsreformen» til statsoverhode Emmanuel Macron ble onsdag dominert av franske kvinner som gikk ut i gatene i hundretusentall over hele landet og førte an i demonstrasjonene. Presidenten fikk seg en politisk ørefik for et spesielt politisk show som han hadde arrangert i Justispalasset i Paris – som en motbegivenhet så å si: en «hyllest» til advokaten og den militante feministen Gisèle Halimi, som døde i juli 2020 i en alder av 93, ble iscenesatt på kort varsel. Bevegelsen «Choisir la cause des femmes» (Velg kvinners sak) grunnlagt av henne og forfatteren Simone de Beauvoir i 1971 reagerte med forargelse og kontant avvisning. De mente det var et forsøk på å dreie oppmerksomheten bort fra streiken.

På landsbasis tok protesten, som ble støttet av et flertall av befolkninga, også form av mer enn 150 «feministiske arrangementer». Intersyndicale – de forente fagforeningene som har organisert motstanden mot Macrons pensjonsdekret i flere måneder – hadde viet den sjuende store kampdagen først og fremst til kvinners sak.

Fagforeningslederne motsatte seg Macrons klage om at de angivelig tomme pensjonsfondene måtte fylles med inntektene fra et to år lengre arbeidsliv. Philippe Martinez, formann i fagforeningen CGT, beregnet for eksempel at bare å betale kvinner det samme som menn ville føre rundt fem milliarder euro inn i aldersfondet. Macrons reform vil derimot først og fremst «straffe kvinner»,

Det er nå ventet avstemning om lovforslaget i parlamentets andre kammer, Senatet. Macron kan regne med godkjenning fra sentrum-høyre-flertallet der. I motsetning til i nasjonalforsamlingen, hvor han kun har hatt relativt flertall siden juni i fjor. Fagforeningene har i mellomtiden varslet neste protest- og streikedager for neste lørdag og onsdag. Flyplasser, havner, lokal- og langdistansetrafikk samt raffinerier og tilførsel av bensinstasjoner skal da igjen stenges.

Forrige artikkelSV, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom
Neste artikkelDigitale sentralbankpenger er sluttspillet