Nå begynner vi å merke mangelen på ferske grønnsaker, tomater og agurker

0
Illustrasjonsfoto

Svikt i egenproduksjon og nå også import. Bondeorganisasjonen i Storbritannina står fram og krever kontroll over egen matproduksjon.

Av Romy Rohmann.

I Storbritannia har flere butikker innført rasjonering på tomater, agurker og paprikaer, det er satt en grense på hvor mange hver kunde får lov til å kjøpe, melder The Guardian.

Mange forhandlere har basert seg på import fra Sør-Spania og Nord-Afrika i år på grunn av de økte energikostnadene for å varme opp drivhus i Storbritannia og Nederland, og dermed stor nedgang i nasjonal produksjon og import fra Nederland.

Nå har dårlig og kaldt vær påvirket avlingene i Nord-Afrika og forsendelser fra Marokko har blitt forsinket pga flere stormer.

Storbritannias nasjonale bondelag (NFU) mener situasjonen viser at landet i større grad må ta kontroll over egen matproduksjon.

Høye strømpriser gjør ifølge NFU at deres medlemmer kvier seg for å dyrke grønnsaker i drivhus, ettersom de er redd det koster mer å varme dem opp enn det de får igjen fra salg, sier NFU’s leder Tom Bradshaw.

Vi vil jo alltids ha noe import, men vi har vært helt avhengige av det nå. Og med de sjokkartede værhendelsene i Marokko og Spania, har det betydd at vi får disse manglene, sier han til avisa The Guardian.

Farmers Weekly meldte om tomme hyller 20.februar, noe som ikke er første gang.

NFU’s leder Tom Bradshaw har gjentatte ganger forsøkt å få til et samarbeid mellom ulike sektorer og regjeringen om temaet matsikkerhet men har ikke lykkes.

Storbritannias nasjonale bondelag (NFU) har nylig avholdt sin årlige konferanse i Birmingham, og han sa da til Farmers Weekly etter et møte med landbruksminister Mark Spencer, at det kom fram at verken bønder og andre deler av landbruket neppe vil motta energistøtte etter at den nåværende ordningen slutter 31. mars.

https://www.fwi.co.uk/news/farm-policy/no-join-up-on-food-security-across-government

BBC hadde også et oppslag om denne grønnsaksmangelen for noen dager siden og de skriver bla:

Storbritannia får også noen produkter på denne tiden av året fra innenlandske dyrkere og Nederland. Men bønder i begge land har kuttet ned på bruken av drivhus for å dyrke vinteravlinger på grunn av høyere strømpriser.

National Farmers’ Union har bedt om mer støtte til britiske dyrkere, og bemerket at hagebrukssektoren ikke var inkludert i regjeringens støtteordning for energiintensiv industri.

På spørsmål om hvor lenge denne mangelen vil vare svarer handelsgruppen British Retail Consortium (BRC) at den forventes å «vare noen uker». Britiske produsenter har imidlertid sagt at mangel på frukt og grønnsaker kan vare til mai.

Lea Valley Growers Association, som produserer rundt tre fjerdedeler av Storbritannias agurk- og paprikavlinger sier at flere produsenter har forsinket planting på grunn av høye energikostnader over vinteren.

Vi har lignende problemer også i Norge melder BAMA, grønnsaksleverandører i Norge erfarer at store væromslag har påvirket produksjonen, og dermed også leveransen, av visse grønnsaker.

Pia Gulbrandsen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama, forteller dette til Dagsavisen.

Det har vært store klimautfordringer i Spania denne sesongen. Først var det mye regn, deretter hetebølge, og nå i januar har det vært minusgrader. Det gjør at vi har hatt en krevende periode, med mindre tilgang på paprika og tomat enn normalt.

Ettersom Spania er en av hovedleverandørene av tomater til Europa, er dette nå et problem også som påvirker hele Europa, sier Gulbrandsen.

– Det snakkes også en del om brokkoli, blomkål og isbergsalat. Det har vært 30–40 prosent mindre tilgang på det i Europa denne sesongen, men her har vi klart å levere det vi skal. Vi har lange relasjoner med leverandørene våre og har derfor blitt prioritert, sier hun.

1.mars var det duket for Landbrukets klimamøte på Oslo Kongressenter. Her var leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, i sin tale sa han blant annet:  

Økonomien må styrkes og vi må ha virkemidler som gjør det lønnsomt å investere i jord.

Vi trenger en ordentlig satsing på å ruste opp jordbruksarealene våre. Det er nødvendig for klima, for miljø, for økonomi og sjølforsyning. Det er nødvendig for å gjøre oss bedre rusta mot konsekvensene av klimaendringer, med mer nedbør og tørke.

Sjølforsyning står på dagsorden i bondeorganisasjonene i flere land nå og her til lands står vi snart foran et jordbruksoppgjør som kan bli tøffere enn noensinne.

Forrige artikkelAmerikansk operasjonell kunst og russisk operativ kunst
Neste artikkelUSA bebreider Georgia for ikke å være tilstrekkelig antirussisk