Hva vil skje etter Bakhmuts fall?

0
BAKHMUT, UKRAINE JAN 17 2023 Ukrainian gunners fire at enemy targets from a self-propelled artillery cannon 2S7 Pion caliber 203mm during russian invasion to Ukraine

Ukrainske styrker har forsøkt å holde byen Bakhmut for enhver pris. Det ser ut til at den prisen er nesten ufattelig høy og at de likevel lider nederlag. New York Times spør om hva som er strategien nå og om hva som er på spill. CNBC skriver at Russlands knipetang lukker seg rundt Bakhmut. Lederen for den private russiske Wagner-gruppa Jevgenj Prigosjin har oppfordret Vladimir Zelenzky om å beordre retrett for å spare soldatenes liv.

Tidligere oberstløytnant i US Army Daniel Davis skriver om Bakhmut i magasinet 19fortyfive, og sjøl om han er en klar motstander av Russlands invasjon i Ukraina er han ikke nådig overfor den taktikken og strategien regjeringa i Kiev har fulgt. Vi gjengir et utdrag av artikkelen Bakhmut Hangs by a Thread: What Its Likely Loss Means for Ukraine:

The Battle for Bakhmut: What Will Happen? 

Av Daniel Davis.

Siden byens skjebne har vært ytterst utsatt siden Soledars fall i midten av januar, vil få analytikere bli overrasket hvis russiske styrker erobrer Bakhmut. Forutsigbart nok har imidlertid mange vestlige analytikere nylig hevdet at Bakhmuts fall ikke er spesielt viktig, siden byen var av «liten strategisk betydning».

Likevel kan man med en viss rimelighet spørre seg, hvis det var så uviktig å holde Bakhmut, hvorfor kjempet Ukraina så iherdig for å beholde den, og sendte en ustanselig rekke forsterkninger dit, sjøl etter at det var klart at de ukrainske væpnede styrkene (UAF) ikke lenger kunne holde byen. Onsdag foreslo ukrainske tjenestemenn at de «kan trekke tropper tilbake» fra Bakhmut. Med avsløringen fredag om at ukrainske enheter hadde sprengt de to siste broene som forsynte tropper i Bakhmut, er skjebnen til kontrollen over byen effektivt beseglet.

Spørsmålet nå: hvilke implikasjoner, om noen, vil den russiske erobringen av Bakhmut representere for krigens gang? På kort sikt vil tapet av Bakhmut ikke gjøre mye forskjell. Bare tiden vil vise, men de langsiktige implikasjonene kan være mer alvorlige for Ukraina.

UAF har lenge forstått at Bakhmut ville være nesten umulig å holde, og så langt tilbake som i mai 2022 begynte de å forberede nye forsvarslinjer i Slovyansk-Kramatorsk-området. Basert på tapet av Soledar i januar og antall tropper Russland hadde forpliktet seg til å bruke for å innta Bakhmut i begynnelsen av februar, kunne de ukrainske lederne ha trukket tilbake sine tropper på en ryddig måte for å bemanne nye stillinger i Slovyansk-Kramatorsk-linjen tidlig til midten av februar.

Hadde de gjort det, kunne UAF ha reddet utallige tusenvis av liv og okkupert godt utformede posisjoner som er lett å forsvare omtrent 40 km vest. I stedet ser det ut til at den ukrainske overkommandoen trakk reserver fra nord som tidligere var øremerket for offensive operasjoner i Svatovo-Kreminna-retningen og i sør fra tropper som posisjonerte seg for å starte en våroffensiv ut av Zaporizhia for å erobre Melitopol.

Tap av den skala Ukraina har lidd de siste to månedene for å styrke forsvaret til Soledar og Bakhmut kan ikke enkelt erstattes og vil sette deres offensiver i større fare på grunn av at de har færre styrker tilgjengelig. Dessverre for Kiev vil ikke færre tropper være den eneste vanskeligheten de møter i sine kommende offensiver.

I et intervju i desember sa sjefen for de ukrainske væpnede styrker, general Valeri Zaluzhny, at hvis han hadde en sjanse til å kjøre til Melitopol ville hans styrker trenge minst 300 nye vestlige stridsvogner, opptil 700 pansrede personellkjøretøyer og 500 haubitser. Til tross for blomstrende overskrifter forrige måned fra vestlige nasjoner, har UAF mottatt løfter om knapt en tredjedel av stridsvognene, og enda færre personellvogner og haubitser. Enda verre, knapt to bataljoners moderne rustning forventes å være tilgjengelig for Zaluzhnys styrker innen slutten av sommeren.

Det betyr at hvis det skal være en ukrainsk våroffensiv for å prøve å kutte den russiske okkupasjonen i to ved å ta Melitopol, vil sjefen deres måtte gjøre det med færre trente menn enn han hadde i desember i fjor og bare symbolske antall av det moderne utstyret han hevdet at han ville trenge. Forrige måned hevdet ukrainsk etterretning at Russland hadde samlet en styrke på mer enn 300 000 soldater i Ukraina, utstyrt med 1800 stridsvogner, nesten 4000 pansrede kjøretøy og 2700 artillerienheter.


Kommentar

Oberstløytnant Daniel Davis er en av mange fagmilitære i USA som har et helt annet syn på krigen i Ukraina enn det vi får servert i de store mediene og i politikernes taler. Denne typen kritisk analyse fra et fagmilitært synspunkt er sjelden vare i den norske offeentligheten. Der regjerer fortsatt slike tåpeligheter som at «drive alle russiske styrker ut av Ukraina» og «Ukraina kan erobre Krim». Man behøver ikke være enig med oberstløytnanten, men hans nøkterne og faktabaserte metode kan man ha god nytte av.

Forrige artikkelFlokkmentalitet, hva er det, og hvordan er den i Kina?
Neste artikkelArktis er neste front i den nye kalde krigen
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.