Sjefredaktør i M24 refser Hellkonferansen

0
Bakgrunnsbilde: Norsk Journalistlag

«Kom igjen, Hell, var dette den beste mediekritikken dere klarte å hoste opp?»

«Mediene bør invitere inn alternative syn, men hvem man inviterer sier noe om hva vi mener er de viktigste grensene og stemmene i offentligheten. Her bommer Hellkonferansen», skriver Cornelia Kristiansen i M24.

Kristiansen skriver videre:

Gratulerer til Helge Lurås, Trond Andresen og Pål Steigan med å få representere alternative syn på mediene på Hellkonferansen! Og gratulerer til konferansen med å hoste opp gammelt nytt.

Hellkonferansen arrangeres denne helgen rett ved Værnes flyplass. En del av programmet er en panelsamtale med tittelen «Vi løper i flokk», med Helge Lurås (tidligere Resett, nå Inyheter), Pål Steigan (Steigan.no) og Trond Andresen (tidligere Klassekampen-spaltist). De møter lederen av norsk redaktørforening Reidun Kjelling Nybø og Vebjørn Selbekk (Dagen/Ytringsfrihetskommisjonen).

Programteksten lyder: «Vi snakker med de samme kildene og vinkler sakene veldig likt. Er det sant at MSM (main stream media) glemmer andre perspektiver? Er vi redde og fordømmende for andre meninger? Vi har invitert noen av våre omdiskuterte kritikere».

Javisst er de omdiskuterte, men er dette virkelig den viktigste mediekritikken vi kan hoste opp i 2023?

Hatten av for Hellkonferansen

Det var da voldsomt til sammenbrudd.

I Vær varsomplakaten 1.2 står det:

Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

I prinsippet er dette noe som også redaktør Cornelia Kristiansen har forpliktet seg til. Men det får altså være måte på med ulike syn. Invitere inn folk som kommer med mer grunnleggende kritikk og går i strupen på den offisielt godkjente fortellingen skal vi helst ikke ha noe av.

Derfor vil vi benytte anledningen til å rose Hellkonferansen og ta hatten av for arrangørene for å nettopp ta ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.

Sjefredaktør Pål Steigan er nå til stede på Hell og innlegget hans vil du kunne se på Steigan Live.

Steigan til Journalisten: – Har tenkt å grille dere litt

I forhåndsomtalen i bladet Journalisten sier Steigan:

– Jeg har tenkt å grille dere

Steigan sier det er på høy tid at han blir invitert på en journalistkonferanse for å kunne diskutere tematikken med journalister, men at det aldri er for seint.

– Jeg synes det er kjempebra å bli invitert, men det skulle jo bare mangle, sier Steigan til Journalisten.

På spørsmål om hva han håper å få ut av paneldebatten, sier han at han mener mediene har sviktet i samfunnsoppdraget, særlig under pandemihåndteringen.

– Jeg har tenkt å grille dere litt. Dere har svikta som den fjerde statsmakt når helsedirektøren erklærer unntakstilstand og setter Grunnloven til side, og hva gjør dere? Ingenting, sier han.

De etablerte mediene burde ha kjørt hardere mot regjeringen og det prinsipielle under nedstengningene, i stedet for å fungere som propaganda for regjeringen, sier han.

– Men jeg har tenkt til å si noe pent også, og foreslå hvordan man kan gjøre ting annerledes. Jeg er jo snill. Men jeg ønsker å prate om at dere har marsjert i takt med regjering og vært med på å holde folk utenfor mediene. Nå som Elon Musk har sprengt Twitter-banken åpen, ser vi jo at CIA har styrt hvem som skal tas ut av den offentlige debatten .

Et godt tegn i tiden

Steigan mener likevel at invitasjonen til Hellkonferansen er et godt tegn i tiden, og understreker at han ikke er ute etter noen særbehandling.

– Jeg har ikke noe problem med kritikk, og vil ha en åpen diskusjon om ytringsfrihet og det offentlige ordskiftet. Men journalistenes CV de siste åra ser ikke bra ut, sier han og påpeker at Norsk Journalistlag burde opprettet en egen koronakommisjon for å finne ut hva som gikk galt i dekningen av pandemien.

Steigan sier at han ikke har rukket å følge så mye med på iNyheter og Lurås, og at det eneste de har til felles er at de ikke er med i redaktørforeningen.

Konspirasjonskritikken fra Lurås ønsker han ikke å kommentere.

– Med 55 år i offentligheten i Norge som dyret i Johannes åpenbaring, så føler jeg ikke behov for å polemisere mot Lurås.

Forrige artikkelUSA: Forslag i Kongressen om å avslutte krigen i Ukraina
Neste artikkelEpisode 2 av Steigan Live