Nettroll og kanselleringskultur

0

Av Margit Vea. 10. februar 2023

Margit Vea.

Jeg har vært usikker på om jeg ville skrive om nettroll da jeg ikke ønsker å gi dem oppmerksomhet, og kanselleringskulturen da jeg ikke ønsker å henge ut noen. Når jeg likevel velger å berøre temaene, er det fordi jeg mener det er viktig å belyse en farlig utvikling som rammer flere, og som bidrar til at mange i dag ikke orker eller våger å ytre seg i det offentlige rom.

Nettroll har i flere år vært aktive på mine facebooksider, både den private  og bedriftsiden, samt twitter. Flere er medlemmer av facebookgruppen som kaller seg: Ting som norske antivaksere sier. Organisert og i flokk angriper de utvalgte personer de er uenig med og som kritiserer maktpersoner og myndigheter, staten. De bombarderer kommentarfeltet og rapporterer så mange innlegg til facebook som mulig. De bruker mye av sin tid på å prøve å ødelegge for sine meningsmotstandere, og jeg regner med deres aktivitet er årsaken til at jeg flere ganger er blitt utestengt fra facebook i kortere og lengre perioder. For et par dager siden fikk jeg igjen melding om at jeg var utestengt fra å kommentere i 30 dager, samt at mine innlegg flyttes lengre ned i nyhetsoppdateringer i minst 90 dager. Dermed blir det facebookferie på meg, og egentlig er det ikke dumt med en pause.

Det komiske er at det var et eldre innlegg jeg denne gangen ble blokkert for å dele. Noen dager før fikk jeg til og med gratulasjon over å ha mange som følger meg, om jeg ikke skulle fore mine følgere med nye innlegg.

Bjørn Eide og Trond Høviken er de siste personene (eller profilene, kan være falske profiler) som har heldagsjobb med å ytre seg på mine sider, samt rapportere innleggene mine, og får meg blokkert. Blir de betalt?

Jeg ønsker å kaste bort minst mulig tid på trollene, for de elsker oppmerksomhet, elsker når de klarer å provosere og at folk bruker tid på dem. Siden de går til personangrep og sprer hat og negativ energi, har jeg nå prøvd å blokkere dem, noe jeg har gjort med flere andre som har prøvd seg tidligere.

Men de avslører seg og legger ut bilde av korrespondansen de har hatt med UIS, som helt sikkert i første omgang er delt i trollgruppen av et aktivt troll med navn Roy-Vidar Steining. Videre var det Bjørn Eide som delte bilde av kommunikasjonen mellom deres representant og UIS. Det er ikke sikkert det er gutta Roy-Viddar, Bjørn eller Trond som i utgangspunktet tok kontakt med UiS, da disse kun er løpegutter for «ledere» som Øystein Gudim og Øyvind Bergh som har vært aktive i mange år.

Her ser dere e-post korrespondansen mellom et nettroll og UiS hvor jeg har vært gjesteforeleser i over 10 år, delt offentlig på facebook:

Slik opererer gjengen med tapere som bruker tiden sin til å svartmale og angripe mennesker de er uenig med, ved å ta kontakt med arbeidsgivere eller samarbeidspartnere.

Av naturlige årsaker har jeg hvert år kun hatt ansettelsesforhold om høsten når høyskolen har undervisning for lærerstudenter i Mat- og Helse. Og derfor har jeg ikke noe ansettelsesforhold/kontrakt med dem akkurat nå. Hva hadde UiS svart om jeg hadde hatt kontrakt med dem nå? UiS omtaler min jobb som praktisk tilrettelegger, som om jeg var en kjøkkenassistent, jeg som i 11 år har undervist studentene både i teori og praksis. Jeg opplever at de med det nedtoner mitt engasjement på UIS i frykt for dårlig omdømme. I arbeidskontrakten står det at jeg er ansatt for å ivareta forelesning og veiledning innenfor følgende emner: Mat og helse. Stillingskode og betegnelse er universitetslektor.

Jeg har hørt lignende historier om lektorer som blir kansellert på telefon grunnet tema de ha berørt på blogg eller sagt offentlig. Det er blitt slik at alle som får penger av staten må mene det staten mener.

Nettroll klarer å skape usikkerhet og panikk hos blant annet bedrifter som Økoland – Norge, som i frykt for å miste kunder sa opp samarbeidsavtalen med meg. Det var også vanlige kunder som sendte klager. Etter at jeg skrev om dette på sosiale medier, har flere, både motstandere og de som er enige med meg, skjelt ut ansatte i Økoland, kommet med ekstreme beskyldninger og stygge personkarakteristikker. De ansatte har nesten ikke tid til å jobbe da de må krangle med folk som utgir seg for å være enig med meg, og trollene som angriper meg . Mange er anonyme.

Jeg setter pris på støtte, samt at Økoland opplever at kansellering også kan ha negative følger for bedriften. Men slik oppførsel er bare trist, og ikke noe jeg oppfordret til.

Håper de som følger meg jobber for fred fremfor krig. Jeg oppfordrer alle til å fortsette å handle i nettbutikken til Økoland. Det er viktig for meg at Økoland overlever. Vi trenger økologisk mat av god kvalitet. Nettrollene ønsker nettopp at slike bedrifter som Økokand forsvinner, de hater alt som er godt. Jeg har, på tross av at de så seg nødt til å si opp avtalen med meg under pandemien, anbefalt kursdeltakere å handle hos dem.

Nettroll gjør hva de kan for å ødelegge for dem de ikke er enige med, de som fronter naturlig og ren mat, de som er opptatt av holistisk helse, natur og miljø.

Jeg har opplevd kanselleringer i andre sammenhenger også, blant annet oppsigelse av avtaler, mangel på respons, utestengelse m.m. Et eksempel av matkurs jeg hadde avtalt dato og innhold for å holde for Finansforbundet. De begrunnet kanselleringen slik:


– Da jeg skulle jobbe videre med artikkel til vår kurskalender søkte jeg etter mer informasjon om deg og nå beklager jeg å melde at vi ikke kan ha kurs hos deg.

Når vi leser innlegg på din blogg, FB og steder hvor du er referert i presse så er ikke dine synspunkter rundt vaksine og den pågående pandemien forenlig med at vi i regi av Finansforbundet kan ha kurs hos deg.

Hva hver enkelt av våre medlemmer velger å gjøre som enkeltpersoner står de for selv men her skulle vi være tilbyder overfor våre medlemmer.

Skulle tro det ikke var matkurs, men foredrag om pandemi og vaksiner jeg skulle holde. De som har kansellert har begrunnet det med mitt store engasjement rundt myndighetenes håndtering av siste to års pandemi og mitt standpunkt om vaksinen. Jeg lurer hva de nå sier, de som ser at jeg, og mange med meg har hatt rett siden starten: vaksinen har mange bivirkninger, og den forhindrer ikke smitte eller sykdom. Masker og nedstengning var unødvendig og gikk ut over barn og og unge, folkehelsen.
Det har vært mange som ikke har våget å si det de mener, at pandemihåndteringen og vaksinekampanjene er den største helsekatastrofen noensinne, det største helsebedraget i historien.

Anbefaler alle å lese boken til Einar Øverenget: Intoleransens inntog, når sosiale medier truer friheten.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Margit Vea.

Forrige artikkelPå kort tid er det avgitt tre energimeldinger
Neste artikkelBlir vi ‘blinde’ av å ta høyere utdanning?