Jordskjelvet – vil Norge gi hjelp til Syria eller holde fast på sanksjonene?

0
Samsun,Turkey - February 06, 2023 A big Earthquake hit the east side of Turkiye. A covered woman looking for her family under debris

Over 2500 mennesker er hittil meldt døde etter det som er det kraftigste jordskjelvet i det sørlige Tyrkia og Syria siden 1939.

Skjelvet hadde en styrke på 7,8, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Episenteret er nord for den store byen Gaziantep. Byen er den sjette største i Tyrkia og har over to millioner innbyggere.

Aftenposten skriver:

– Det er helt umulig å si noe om hvor mange døde og sårede som ligger i de ødelagte bygningene. Men det er veldig mange, sier ordføreren i byen Kahramanmaraş til tyrkisk TV.

  • Minst 2824 bygninger skal ha rast sammen i ti provinser, ifølge tyrkiske myndigheter. – Dette er den største katastrofen siden jordskjelvet i 1939, sier presidenten Tayyip Erdoğan.
  • De foreløpige dødstallene er så langt høyest i Tyrkia med over 1651, ifølge den tyrkiske helseministeren. I tillegg er 11.119 personer skadet.
  • I Syria er det bekreftet minst 928 dødsfall, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men antallet døde stiger fra time til time. Reuters melder om over 811 skadede i Nordvest-Syria.

Flere millioner mennesker lever i de delene av Syria som ble rammet. Mange av dem er flyktninger.

Al Jazeera skriver:

Yunus Sezer, sjefen for Tyrkias katastrofe- og beredskapsmyndighet (AFAD), oppga antallet døde i Tyrkia til 2.921, mens 15.834 andre ble skadet.

Den russiske kanalen RT skriver at Russland sender hjelpeteam til Tyrkia og Syria.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver:

Xu Wei, talsperson for China International Development Cooperation Agency, sa at Kina er i forbindelse med de relevante myndighetene i de to landene og er klar til å gi nødhjelp i henhold til ofrenes behov.

Norske hjelpeorganisasjoner bidrar med hjelp til Tyrkia og Syria etter jordskjelvet, skriver Aftenposten.

Kirkens Nødhjelp vil i første omgang sette av en million fra sitt katastrofefond til dem som er rammet av jordskjelvet i Syria.

– Takket være vårt katastrofefond kan vi nå respondere umiddelbart. Det haster med å nå ut med hjelp, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp i en pressemelding.

Røde Kors deltar i redningsarbeidet sammen med Røde Halvmåne for å finne dem som ligger fastklemt under bygningsmassene.

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo, og sagt fra at Norge står klare til å bidra i hjelpearbeidet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Men hun sier ingenting om hva hun har gjort eller ikke gjort overfor det offisielle Syria.

– Vi vil utover dagen være i kontakt med våre humanitære partnere for å få bedre oversikt over hva Tyrkia og Syria trenger nå. Gitt omfanget av skjelvet vil vi vurdere ytterligere støtte etter hvert som situasjonen blir klarere, sier Huitfeldt. 

Lakmustesten nå er hvordan Norge vil forholde seg til Syria i denne situasjonen. Vil humanitære behov telle mest, eller vil man forsette sanksjonsregimet overfor regjeringa i Damaskus?

Forrige artikkelMyndighetene i Storbritannia skal slå ned på vedfyring – folket skal fryse
Neste artikkelVil Thailand reise sak mot Pfizer og forby «vaksinene» deres