Zelensky utvider undertrykkelsen av ukrainske medier

0
President Volodymyr Zelensky delivers his annual speech to the Ukrainian parliament, the Verkhovna Rada, on Dec. 28, 2022, in Kyiv. (Photo: President's Office)

Av Kyle Anzalone og Will Porter

President Volodymyr Zelensky har signert et nytt lovforslag som styrker regjeringas kontroll over offentlig tilgang til nyheter i Ukraina. Zelensky har allerede nasjonalisert landets medier i henhold til krigslovsmakter som ble påberopt etter Russlands invasjon i fjor, og vekket kritikk fra pressefrihetsgrupper.

Loven ble undertegnet 29. desember og utvider den ukrainske kringkastingsregulatorens makt over nyhetsbyråer «dramatisk», inkludert nå både trykte og nettbaserte kilder, ifølge Kyiv Independent. Tiltaket krever at publikasjoner må ha lisenser for å kunne publisere, og enhver medieorganisasjon som ikke har disse tillatelsene kan stenges, rapporterte kanalen, og la til at organet som deler ut tillatelsene vil være under Zelenskys kontroll. 

Ifølge Ukrainas institutt for masseinformasjon vil medieregulatoren etter loven sannsynligvis bli kontrollert av den sittende regjeringa fordi medlemmene er utnevnt av Zelensky og det ukrainske parlamentet, der hans parti har absolutt flertall.

I mars utstedte Zelensky et presidentdekret som nasjonaliserte Ukrainas kringkastingsmedier, og understreket behovet for en «enhetlig informasjonspolitikk» for å bekjempe russisk desinformasjon og kritiske røster til regjeringen. Omtrent på samme tid forbød han også en lang liste over opposisjonelle politiske partier med påståtte koplinger til Russland, og har siden iverksatt straffereaksjoner mot ortodokse kirker som også sies å ha bånd med Moskva, og effektivt opphevet all dissens under krigslovsmakter. 

Mens Zelenskys maktgrep gjennom den 11 måneder lange konflikten stort sett har gått ubemerket hen i den amerikanske mainstreampressen – som har hatt en rikelig dekning av liknende krigstidsundertrykkelse i Russland – fremhevet New York Times oppfordringer fra menneskerettighetsgrupper om å oppheve loven på grunn av frykt for at det vil knuse den frie pressen. 

«Ukraina vil demonstrere sitt europeiske engasjement ved å fremme frie og uavhengige medier, ikke ved å etablere statlig kontroll over informasjon, » sa Ricardo Gutiérrez, generalsekretær for European Federation of Journalists.

The Committee to Protect Journalists og andre borgerrettighetsorganisasjoner kritiserte også lovgivningen mens den ble diskutert i det ukrainske parlamentet i desember. Mens parlamentet gikk med på å fjerne noen av lovforslagets mer ekstreme tiltak, gir det endelige utkastet fortsatt den føderale regjeringa nesten total kontroll over Ukrainas nyhetsmedier.

Forrige artikkelFinansekspert: – 2023 vil bli året for BRICS
Neste artikkelFauci løy den dagen alt endret seg
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.