VG om Ukraina og Russlands «onde hensikter»

0
Illustrasjonsfoto og VGs overskrift

Ole Kristian Strøm hadde en artikkel i VG om Ukraina, Russlands onde hensikter og private hærer på forsida i avisa 12. januar 2023. Vår medarbeider Knut Erik Aagaard grep umiddelbart tastaturet og sendte ham en epost. Siden Strøm ikke besvarte den publiserer vi en lett redigert versjon av eposten her, og Strøm er naturligvis hjertelig velkommen til å benytte seg av sin tilsvarsrett. – Red.


VG om Ukraina, Russlands «onde hensikter» og private hærer

Av Dr. philos. Knut Erik Aagaard, 14. januar 2022.

Hei, Ole Kristian Strøm. 

Tror du virkelig at noen får lov til å danne en privat hær i Russland uten å ha avtalt med staten? Tror du denne private elitehæren får gjøre noe annet enn det Putin ber den om? Tror du Пригожин (grunnlegger av den private Wagner-hæren, i VG «Putins kokk») gjør noe annet i f. eks, Sahel (det sub-sahariske Vest-Afrika), enn det Putin har bedt om? I så fall er ikke Putin mye tess som diktator. Enda hans bestefar var kokk for både Lenin og Stalin.

«Send the marines» er nærmest blitt et ordspråk etter Tom Lehrer, men USA har jo også Blackwater/Academia, leiesoldater som settes inn når CIA eller Pentagon vil opptre diskret, i mangel av §5 eller en koalisjon av villige. Tror du Fremmedlegionen er uavhengig av den franske staten? Og hvorfor kolporterer du offisiell ukrainsk informasjon? Tror du det er demokrati og ytringsfrihet der? 

For meg, som følger med fra time til time, har det vært klart i et par dager (siden 10.01.23), helt uten å ty til danske eksperter, at det stryker med omtrent 25000 tvangsmobiliserte ukrainske soldater i Soledar, antakelig fler, for nå står Bakhmut/Artjomosk for tur, den neste «uinntakelige», nedgravde konsentrasjonen av ukrainske tropper. Hva vil du at russerne skal gjøre? Legge ned våpnene mens de blir beskutt? Zelenskij har jo fått forbud mot å forhandle med russerne. Ukrainske tap beregnes til 7-8 ganger større enn russiske. Dét er ikke russisk propaganda, for Russland uttaler seg bare vagt om egne tap. 

Knut Erik Aagaard I Khersonnes, antikk gresk handelsby på Krim 01.04.2014.

Ukraina hadde våren 2014 seks tusen kampklare soldater. Jeg så selv forsvarsministeren duknakket innrømme det i Rada’en. Etter katastrofale nederlag mot «separatistene» i Donbass høst og vinter 2014/15, måtte Kiev motstrebende signere Minsk II-avtalen om våpenstillstand. Den var ført i pennen av Putin selv, og ble signert av statslederne Poroshenko, Merkel og Hollande tidlig i 2015, deretter sandpåstrødd av Sikkerhetsrådet. 

I etterhånd har de tre innrømmet, de to siste helt nylig, at de løy, og bare skrev under for at EU og NATO skulle få tid til å sette Ukrainas militære i stand til å forsvare seg mot Russland, eller (egentlig) til å fungere som EU/NATOs militære spydspiss for å destabilisere Russland så snart hæren hadde fått nok våpen og opplæring, dvs. til ca. 08.03.2022. 

Minsk II-avtalen var altså Putins initiativ for å hindre Donbass-militsen i å gå videre mot Kiev på egenhånd. Akkurat så krigersk er Putin, at han hindret Donbass i å vinne krigen i 2015. Putin ville den gang helst unngå de internasjonale forviklinger (sanksjonsregimet) vi siden likevel har sett, de forviklingene som jo var hensikten med kuppet i Kiev 2014, å provosere Russland til krig. Putin spilte kult og lot seg ikke provosere til krig. Ikke før det ble klart at Ukraina hadde planlagt et lynangrep på Donbass 08.03.22 med en massiv armé og våpen fra vest. Mens dagens krig sto på vent, har Kiev i åtte år umerkelig bombet Donbass og rustet opp for vår regning. Pro capita har Norge gitt mer penger og våpen til Ukraina enn noe annet land.

Siden 2014 har Kiev bombet landsbyer, småbyer og millionbyer i Donbass daglig, fortrinnsvis barnehager, skoler, sykehus og boligstrøk, uten at vi i Norge har sagt annet enn «Russisk propaganda!». Donbass er beskutt i åtte år og har i åtte år måttet vente på russisk intervensjon. Donbass, som med sine 7 millioner siden 1991 har vært Ukrainas energiprodusent, kapitalakkumulator og industrielle dynamo. Hvis vi legger til de overveiende etnisk russiske fylkene Kherson og Zaporizhia, nå gjenforente med Russland, har stor-Donbass, en landmasse Russland tok tilbake fra tyrkerne (ikke fra ukrainerne) på syttenhundretallet, en befolkning på 10,5 millioner. Såkalte separatister.

Siden du kan russisk og stoler på ukrainerne, er du vel oppmerksom på at gater og torv over en lav sko omdøpes etter heltene fra OUN/UPA, som sto bak Volynja-massakren, der 100-130 tusen polakker, russere og jøder m.m. ble likvidert i 1943? Disse nazistene og nå statsbærende nasjonalistene er nå offisielle nasjonalhelter i Ukraina – etter kuppet i 2014. Og de var kanskje ikke så langt unna under massakren i Babij Jar? Der var tallene enda høyere.

I februar i fjor sto det ikke lenger 6000 soldater oppmarsjert, men 1,3 millioner mobiliserbare (mitt tall etter egne beregninger). Det er innlysende at Ukraina trengte opprustning, for arsenalene var enten rustne eller solgt på svartebørs. Etter seks runder med med almen mobilisering skal Ukraina totalt nå bare ha ca. 350 tusen soldater igjen langs fronten i Donbass, skjønt det er vanskelig å kalle utrente sivile – med støvler, uniform og gevær – for soldater. Og kanskje 100 tusen i reserve for en «offensiv». Som kjent mobiliserte Russland 300 tusen nå i høst, men bare 150 tusen av dem er satt inn ved fronten. Resten forbereder seg aktivt til sluttspillet. 

Alle russere mener at denne krigen blir lang. Jeg mener, og har skrevet, at den blir kort. Til påske, kanskje, litt avhengig av om amerikanerne vil gå til atomkrig for å redde sitt verdensherredømme og demokratiske Lebensraum.

Det som kan vare lenge, er isfronten mellom øst og vest, som er katastrofal for verdens folk, og nyttig bare for den amerikanske mafiaen, som for tiden fortsatt kaller seg demokratisk. Bare for den, og bare i teorien.

Så jeg må konkludere at du enten er kjøpt og betalt, eller bare totalt én-dimensjonert og uniformert, dvs. uinformert. Det siste er vel å foretrekke. Ta det ikke personlig, for du er jo helt gjennomsnittlig her på berget, hos Jeppe og brødrene hans, søstrene ikke å forglemme. Se bildet under for nettoeffekten av Zelenskijs helter, som gater og torv oppkalles etter. Det er fire-fem ofre blant over hundre tusen ofre i den Vest-Ukrainske Volynja-massakren. Kilde: Wikipedia, som har lassevis bilder du nødig vil se.

Med vennlig hilsen 

Knut Erik Aagaard, Oslo. 

Kilde: Wikimedia
Forrige artikkelKjære Fritt Ord! Hvor er det blitt av det frie ordet i deres organisasjon?
Neste artikkelVi lever i et land hvor myndighetene ikke tar beredskap på alvor – hvor begynner vi?
Knut Erik Aagaard, f. 1947, cand. psychol. 1974, spesialist i klinisk nevropsykologi NPF 1999, dr. philos. 2011. Avhandling UiO: "Den språklige faktor". Pensjonert etter 40 år i stat og kommune. Innehaver av Spellemannsprisen 1985 med gruppen Kalenda Maya. Flittig bidragsyter i samfunnsdebatten for Arbeiderbladet og Dagbladet fra tidlig nittitall. Språkmektig. Bidrar hos steigan.no særlig med rapporter om russisk samfunnsdebatt. Website: keanoter.no