Vaksiner for et milliardbeløp må kastes

0

For snart et år siden ble det brukt milliardbeløp for å holde samfunnet åpent – nå er innkjøpene nærmest verdiløse. Dette skriver Nettavisen.

Innsyn hos Folkehelseinstituttet viser at det er destruert 1.733.426 doser covid-19-vaksiner fra sentrale lagre siden vaksineprogrammet startet i slutten av desember 2020. På det nasjonale lageret ligger selvtester for over 1,5 milliard kroner an til å gå ut på dato før vi rekker å bruke dem.

Kommunenes vaksinelagre kommer på toppen av de 1,7 millioner vaksinedosene som er kastet nasjonalt. Nettavisen har spurt de tre største kommunene om antall vaksinedoser kastet, for å få et noe bedre bilde på situasjonen.

  • Oslo har kastet 216.130 doser.
  • Bergen har kastet 68.045 doser.
  • Trondheim har kastet 14.337 doser.

Med andre ord har godt over to millioner doser gått i søpla. Det aller meste er kastet tidligere i år, da større deler av lagrene begynte å gå ut på dato.

Har 50 millioner tester: – Kommer neppe noen gang til å trenge dem

Også selvtester har FHI massevis av på lager. 12. januar var helseminister Ingvild Kjerkol ute i VG sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og varslet en satsing på fem milliarder kroner til selvtester. (Det var allerede da klart at dette ville være penger rett ut av vinduet.)

«Vi ønsker å bruke jevnlig testing for å holde samfunnet mest mulig åpent», sa Kjerkhol til VG.

På dette tidspunktet var Norge underlagt det som til nå er den siste runden med betydelige nasjonale koronarestriksjoner.

Selvtestene skulle brukes til å holde samfunnet åpnet, men da de nådde fram var det store behovet allerede borte. 28. januar gikk regjeringen bort fra rådet om massetesting og 12. februar ble samfunnet åpnet. Testene er nå nedgradert til beredskap.

Les også: Helseministeren tilbyr fjerde dose til hele befolkningen – skal ikke ta den selv

Regjeringa har forpliktet seg til å holde Pfizer skadesløse og betale enhver juridisk utgift for dem

Regjeringene Solberg og Støre har gjort sitt ytterste for å verne om profittene til vaksineindustrien, noe norske skattebetalere har blødd for og som vi skal få fortsette å blø for. Akkurat hva de har avtalt med Pfizer & co er fortsatt hemmelig, men dyrt er det.

Forrige artikkelBidens eksistensielle angst i Ukraina
Neste artikkelÅret som kommer, den nye normalen – 2023-utgaven