Udetonerte bomber: den britiske hærens dødelige arv i Kenya

0
Lisoka Lesasuyan i Dol Dol, november 2022. (Foto: Phil Miller / Declassified UK)

Declassified møter kenyanere som er rammet av britiske militærøvelser, inkludert en gutt lemlestet av en bombe og som lider av «kontinuerlig endeløs tortur» og kvinner som hevder at hærens bruk av hvitt fosfor forårsaker blindhet og spontanaborter.

Av Phil Miller, DeClassified UK, 21. desember 2022 

I 2015 snublet en tenåringsgutt over en merkelig metallgjenstand mens han spilte fotball. Lisoka Lesasuyan (13) hadde uforvarende funnet en fenghette til en bombekastergranat.

«Den eksploderte i hendene hans,» forteller faren Lawan meg mens vi sitter i utkanten av Dol Dol, en støvete bosetning tre timers kjøring nedover grusveier fra en britisk militærbrakke i Kenya. «Etter eksplosjonen kom den britiske hæren og tok restene og ga ham førstehjelp.»

Lisoka sitter nervøst ved siden av faren sin, iført et hvitt sjal for å skjule skadene.

Skaden var så alvorlig at Lisoka mistet begge armene under albuen. Hans høyre øye ble stukket ut av granatsplinter, og brystet dekket av brannskader.

Jeg har skrevet om Lisokas historie flere ganger før, men det er første gang vi møtes. Han var ivrig etter å se meg og sto opp klokka 0300 for å begynne å gå mot Dol Dol. Tilsynelatende er det for farlig for utlendinger å besøke landsbyen hans uten væpnet sikkerhet.

Det er en alvorlig tørke i Nord-Kenya – noen områder har ikke hatt regn på to år. Folk sulter og noen tyr til å skyte på forbipasserende biler for å stjele vann. Det er et utrolig vanskelig miljø for alle å bo i, enn si en dobbel amputert.

Og likevel er det her den britiske hæren har et av sine eldste skytefelt i Kenya, kjent som Archers Post.

«De britiske soldatene trener alltid der, forklarer faren til Lisoka.» I disse dager kommer de for å advare folk om at det vil være fare for eksplosjoner, men det pleide de ikke før ulykken. Noen ganger er vi ikke i stand til å unngå området fordi våre storfe må beite.

Området brukes av Samburu og Maasai, to av Kenyas mest kjente nomadiske samfunn. For dem har Archers Post blitt beryktet for ueksplodert våpen eller UXO. Dette er militær sjargong for bombekastergranater som ikke detonerer ved sammenstøt og ligger i bakken som en landmine.

Mer enn 50 slike gjenstander er funnet bare i år. Paul Longwell, en britisk hærsjef i Kenya, sa i oktober: «Dette er virkelig oppmuntrende nyheter for oss fordi vi har sett en jevn nedgang i antall funn år for år, og det som blir ryddet nå er ofte eldre ammunisjon, som går flere tiår eller mer tilbake.»

Lisoka forlater Dol Dol med sin far og en venn. (Foto: Phil Miller / Declassified UK )

Faren ble så utbredt for 20 år siden at forsvarsdepartementet (MOD) måtte betale 5 millioner pund i erstatning til 1.274 bønder som hadde lidd død eller skade. Minst 560 mennesker ble drept.

Et ytterligere sett med krav ble forhindret, på grunnlag av at hendelsene skjedde for lenge siden. I disse dager prøver den britiske hæren å unngå ansvar ved å si at noen av granatene ble avfyrt av kenyanske tropper, som nå også bruker Archers Post.

Men Lisokas sak viser at problemet ikke har forsvunnet. Da han ble skadet, stoppet faren et forbipasserende britisk militærkjøretøy, som tok dem til et sykehus. Der intervjuet MOD – forsvarsdepartementet Lisoka for å finne ut hva som hadde forårsaket eksplosjonen. «Han kunne ikke høre noe da soldatene stilte ham spørsmål på sykehuset – Lisoka husker det ikke», forteller Lawan.

Basert delvis på det sykehusintervjuet, hevdet MOD at fenghetten like sannsynlig var kommet fra kenyanske styrker, så de ville bare tildele begrensede skader på £ 67,000. «Kompensasjonen er ikke nok for den medisinske behandlingen han trenger gjennom hele livet,» sier Lawan. «Han har ikke armproteser og trenger konstant omsorg.»

Det forbauser meg at Lisoka ble avhørt under slike omstendigheter. Selv i dag, syv år senere, virker hørselen hans sterkt påvirket av eksplosjonen, og han ser mentalt fraværende ut – virkninger ignorert i utbetalingen.

Jeg trenger to tolker for å stille spørsmål til ham og hans far, min engelsk er oversatt til swahili og deretter Maa, språket til Samburuene. Hvordan hæren klarte å få et meningsfylt intervju med ham så kort tid etter eksplosjonen er ekstremt tvilsomt.

Dessuten ble ikke Lisokas familie vist hærens egen etterforskning. Innhentet av Declassified gjennom forespørsler om informasjonsfrihet, viser det at fenghetten nesten helt sikkert kom fra britiske tropper. Det er bekymringsfullt at fenghetten inneholdt en type sprengstoff som var kjent for å være defekt, og ble anbefalt trukket tilbake fra bruk, før ulykken.

«Vi hadde ikke kapasitet den gangen til å bevise vår sak utover enhver rimelig tvil, så derfor aksepterte vi den kompensasjonen som kom ut av den», sier Lawan. «Men nå som Gud har gitt dette beviset, ønsker vi å kunne få en gjennomgang av saken, fordi det ser ut til å legge ansvaret helt og holdent på britene».

Lisokas historie deles av mange Samburu, inkludert de i Umoja, en landsby kun for kvinner, i nærheten av Archers Post. Den ble satt opp av voldtektsofre av den britiske hæren, selv om deres krav ble avvist av MOD.

En av kvinnene, Paulina Lekuireiya, klandrer UXO for brorens død, Joseph Lolbenyo. «Den britiske hæren etterlot seg bomber i et område der kveg passerer», sier hun. «Broren min rørte ved en av bombene, og han døde umiddelbart.»

Hennes nabo Rose Lakanta er enig: «Noen ganger når vi passer på storfeet, går vi på en udetonert bombe, og den sprenger av et av beina våre.»

Lantano Nabaala, en Samburu-politiker og taler på fylkesforsamlingen i Laikipia, der den britiske hæren er basert, er rasende over Lisokas situasjon. «Han vil leve et veldig langt liv med lidelse fordi han ikke har hender og det ene øyet ikke fungerer,» kommenterer han. «Det er som å sette folk inn i en kontinuerlig, endeløs tortur.»

Paulina Lekuireiya sier at broren hennes ble drept av udetonerte våpen. (Foto: Phil Miller / DCUK)

Hvitt fosfor

Udetonert ammunisjon er ikke den eneste faren britiske tropper skaper rundt Archers Post. I år avslørte Declassified at området brukes til å skyte hvitt fosfor, en brannstifter som ligner på et kjemisk våpen. MOD hevder at denne praksisen er tillatt, da den ikke er rettet mot sivile – men deres holdning er veldig annerledes når Russland bruker den i Ukraina eller Syria.

Kvinnene i Umoja er ekstremt bekymret for helseeffektene. «Jeg har sett hvitfarget røyk på himmelen som påvirker menneskene,» minnes Rose. «Noen blir blinde, andre får pustevansker eller problemer med ryggraden. Det er fra forurensningen av bombene».

«Andre opplever aborter», betror hun. «Vi har tre damer i Umoja som hadde spontanaborter på grunn av forurensning fra bombene. Det forårsaket smerter i magen deres, og babyene deres døde.»

Den britiske hæren har avfyrt hvitt fosfor i denne delen av Kenya ved 15 anledninger siden 2017. Paulina forteller: «Når vi ser bombene sprenge, får våre folk hoste fra bakken, og når kveg spiser gresset, kan de dø.» Hennes venn, Lucy Lesootia, la til: «Når de skyter sine bomber, påvirker forurensningen vårt folk. Noen blir døve eller utvikler brystproblemer. Jeg tror de inneholder gift.»

Lantano er svært mistenksom overfor disse øvelsene. «Før jeg visste at de fyrte av hvitt fosfor, spurte jeg hvorfor så mange mennesker hadde øyeproblemer og organsvikt? De fortalte meg at solen er veldig varm i området»!

«Men vi deler den samme solen når vi er i Kenya. Det er ikke bare tørt i det nordlige Laikipia, det er tørt over hele Kenya. Så hvorfor får ikke folk de samme effektene som vi har her? Det er på grunn av fosforet som brukes av den britiske hæren.»

Forsvarsdepartementet adresserte ikke, på spørsmål fra Declassified, den påståtte helseeffekten av hvitt fosfor. I stedet sa en talsmann for den britiske hæren at de «rutinemessig bruker illuminante runder med hvitt fosfor på treningsøvelser i Storbritannia og i utlandet, hvor og når forholdene tillater det».

Han la til at de ble «brukt til å gi hvitt lys for trening om natten. Den britiske hæren bruker ikke runder med hvitt fosfor som våpen.»

Til tross for Lisokas intense lidelse, er faren utrolig tilgivende for den britiske tilstedeværelsen. «De kan fortsette å trene, men på en mer ansvarlig måte», foreslår han. «Noen som Lisoka kan være en god guide. Han ville være en god ambassadør for slike aktiviteter, fordi folk lett kunne se faren hvis de møtte ham.


Unexploded bombs: The British army’s deadly legacy in Kenya

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Phil Miller er Declassified UKs sjefsreporter. Han er forfatter av Keenie Meenie: The British Mercenaries Who Got Away With War Crimes. Følg ham på Twitter på @pmillerinfo

Forrige artikkelSikre, effektive … og dødelige
Neste artikkelSensurerte rapporter fra Donbass gjør det klart at Ukraina og ikke Russland startet krigen – for åtte år siden
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.