Tanks til Ukraina var helt utenkelig – nå forbereder USA å sende jagerfly

0
Noen presseklipp fra kampanjen for eksalering i Ukraina

Av Thorleif, leserinnlegg.

Ukrainske piloter kan allerede være i trening på F-16 i USA. Kongressen satte allerede i juli 22 av 100 millioner dollar til formålet, og selv om Stoltenberg for en tid siden «utelukket» F-16 til Ukraina , er nok dette  allerede på agendaen når NATOs Ramstein giverland møtes i Brussel den 14.februar.

Denne krigen opptrappes dag for dag: Tanks fra vesten var «utenkelig» for noen måneder siden, nå kommer det noen hundre Leopard til en ukrainsk våroffensiv om et par/tre måneder. Den planlegges etter NATO standard for kombinert krigføring, der styrker av tanks, lettere stridskjøretøyer, haubitsere og missiler osv skal samvirke for koordinerte og raske gjennombrudd ved fronten. 

De siste våpenleveransene  er nok tilpasset dette konseptet – men mangler en vesentlig del: Det er jagerfly, og det er her F-16 kommer inn i bildet . Det ukrainske flyvåpenet er sterkt desimert, og selv om de har fått tilført en del gamle russiske fly fra tidligere østblokk land- er de neppe egnet til å spille denne rollen i den tiltenkte motoffensiven.

Men hvilke piloter skal i såfall fly F-16 fly med ukrainske kjennemerker?  Selv om ukrainske piloter  ligger i trening nå, er de neppe klare til å bemanne slike jagerfly om noen måneder. Dermed gjenstår en mulighet: Det settes inn erfarne piloter fra NATO land til å bemanne flyene. Nærmeste kandidat er et naboland som begynner på P. 

Ut fra Jens Stoltenbergs definisjon av at NATO ikke er i krig med Russland, så kan nok jagerfly – som tanks-også være innafor. Begrepene strekkes litt etter litt, og kampanjen er allerede igang: 

Nederland sendte for en tid siden ut en prøveballong og tlbød  F-16 til Ukraina, temaet går nå høyt i vestlige medier. At Scholz , som sklei fra ingen til mange tanks i løpet av et par uker, nå sier at jagerfly er  utelukket er bare å flire av. Tyskland har ikke F-16 selv og kan ikke blokkere noen fra å sende , slik de kunne gjort med Leopardene.

Fly ordnes kanskje best gjennom  en koalisjon av «villige» enkeltgivere fra ulike NATO land: 

«As with the German Leopard 2 battle tanks, the most likely scenario for the F-16, should it come to it, is some sort of broad European coalition of donors, lessening the political risk for any one country.

And because the F-16 is an American weapon, it will all come down to the say-so of the US government, which jneeds to sign off on any re-sale of the plane.» skriver CNN: 

https://www.cnn.com/2023/01/26/europe/ukraine-tanks-fighter-jets-intl?cid=external-feeds_iluminar_msn

Det  er altså i siste omgang opp til USA å avgjøre om vi får se F-16 i Ukraina. 

Politico forteller idag at «presset på Pentagon» for å sende F-16 øker. Ukraina har gjort det klart at de har rundt 50 erfarne piloter som er klare til å starte trening på F-16 , bekreftet av kilder i både US forsvarsdept og i Ukraina ( hvis de da ikke allerede er i trening).

At the Pentagon, push to send F-16s to Ukraine picks up steam – POLITICO

Den spanske avisen El Pais drøftet også i går at jagerfly står på NATO agendaen : her pekes det også på at F-16 er aktuelt,  men i et lenger perspektiv: 

Men for det umiddelbare behovet  i en komnende motoffensiv må Ukraina ha fly som ukrainske piloter allerede kjenner. Her er det snakk om 24 MIG-29 fra Polen , ifølge El Pais:

https://elpais.com/internacional/2023-01-28/ucrania-aspira-a-obtener-un-primer-envio-de-24-cazas-de-los-aliados-internacionales.html

Deigen står alt til hevelse, spørsmålet nå er bare om når brødet blir satt i stekeovnen.  I Brussel holder nok Jens på å bearbeide sine medlemmer. Det som begynte med hjelmer, soveposer og anti-tank våpen er etter et år på vei mot randen av kjernefysisk krig.

Whatever it takes?

Telegraph (UK)

Forrige artikkelHva inneholder covid-vaksinene?
Neste artikkelKrigsdagbok del 42 – 16. til 25. desember 2022