Statsminister Rishi Sunak fra det konservative Tory-partiet i Storbritannia har kunngjort nye antistreiklover som vil tillate kapitaleierne og offentlige etater å sparke arbeidere som går til arbeidskamp – inkludert lærere og sykepleiere. I et desperat forsøk på å dempe streikebølgen som lammer Storbritannia, vil statsministeren fremme lovgivning for å sikre såkalte minimumstjenestenivåer allerede torsdag i seks sektorer, inkludert helsevesenet, jernbane, utdanning, brann og grensesikkerhet, rapporterte The Times.
Streiker ville bli ansett som ulovlige hvis fagforeninger nektet å yte minimumsnivået av tjenester, siterte avisen en regjeringskilde involvert i diskusjonene. Bedriftseierne vil kunne saksøke fagforeninger og sparke arbeidere under regjeringens planer, la rapporten til.
En kilde sa til avisa: «Denne lovgivninga vil fjerne den juridiske immuniteten for streiker der fagforeninger ikke klarer å implementere et minimumsnivå for tjeneste. Streikene vil være ulovlige. Til syvende og sist kan folk bli sparket for kontraktsbrudd.»
Tiltaket vil neppe direkte påvirke den nåværende runden med tvister. Parlamentsmedlemmer kommer ikke tilbake før neste uke, og sjøl om lovgivninga hopper over hindringer i Commons og Lords, vil fagforeningene sannsynligvis få en juridisk utfordring.
Sunak antydet forrige måned at han ønsket å innføre antistreiklover for å «beskytte folks liv og minimere forstyrrelsene i deres levebrød.»
Fagforeningene vil antakelig reise sak mot myndighetene for å prøve å hindre eller svekke antistreikloven, skriver The Guardian.
Som vi har varslet tidligere vil klassekampen i Storbritannia nå et helt nytt nivå denne vinteren. Januar 2023 er nærmest som en de facto generalstreik å regne. Med de nye antistreiklovene på plass ligger det an til en klassekrig som en må tilbake til Maggie Thatchers krig mot gruvearbeiderne for å finne maken til.