Sør-Afrika forsvarer den planlagte marineøvelsen med Kina og Russland

0
Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor og Russlands Sergej Lavrov. Foto: Sør-Afrikas utenriksdepartement

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor forsvarte mandag landets beslutning om å holde en felles marineøvelse med Russland og Kina neste måned utenfor østkysten. Dette skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

«Alle land gjennomfører militærøvelser med venner over hele verden, så det bør ikke være noen tvang for noe land at de ikke skal gjennomføre dem med noen annen partner. Det er en del av et naturlig forløp for forhold mellom land, sa Pandor i en felles mediebriefing sammen med hennes besøkende russiske kollega Sergej Lavrov, som er i landet for bilaterale samtaler.

Hun sa at afrikanske nasjoner måtte motstå å bli bli fanget av dobbeltmoralen til andre land som sier «det jeg gjør er ok for meg, men du kan ikke gjøre det fordi du er et utviklingsland, eller du er Afrika.»

«Det er misbruk av internasjonal praksis,» la hun til.

Dager før Lavrovs ankomst kunngjorde Sør-Afrika at de ville holde felles marineøvelser med Russland og Kina, noe som trakk kritikk mot regjeringen for å ha utført øvelsen midt i den pågående krigen mellom Russland og Ukraina.

South African National Defense Forces (SANDF) sa i en uttalelse at «som et middel for å styrke det allerede blomstrende forholdet mellom Sør-Afrika, Russland og Kina, vil en multinasjonal maritim øvelse mellom disse tre landene finne sted i Durban og Richards Bay i KwaZulu-Natal-provinsen fra 17.-27. februar,»

Øvelsen, kalt Mosi II ( mosi som betyr «røyk» i tswana, et av Sør-Afrikas 11 offisielle språk) vil ha deltakelse fra 350 SANDF-personell sammen med deres russiske og kinesiske kolleger.

Øvelsen vil også falle sammen med feiringa av Sør-Afrikas Armed Forces Day som vil bli holdt i Richards Bay.

Russland-Ukraina-konflikten

Pandor sa at de diskuterte med Lavrov den pågående Russland-Ukraina-konflikten og gjentok Sør-Afrikas posisjon, som går ut på at landet ønsker at konflikten skal bringes til en slutt gjennom diplomati og forhandlinger.

«Vi utvekslet notater angående løsningen av de eksisterende konfliktene på det afrikanske kontinentet, inkludert Great Lakes-regionen, Den sentralafrikanske republikk, Sør-Sudan, Mali og Nord-Mosambik,» sa Lavrov på sin side.

Han sa at Russland mener at afrikanere selv må definere løsningene på disse konfliktene og problemene på kontinentet.

«Det internasjonale samfunnet må støtte de løsningene som utvikles av afrikanske land selv, inkludert innenfor rammen av Den afrikanske union og dens regionale organisasjoner,» la han til.

Sør-Afrika, et medlem av BRICS sammen med Russland, Brasil, India og Kina, har tatt en nøytral holdning til Ukraina-krigen, og har fått kritikk fra noen vestlige land. Den har også avstått fra å stemme om saka i FN.

Øvelsen er også omtalt av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua

Forrige artikkelRobert Moods forslag er den korteste veien til atomkrig
Neste artikkelNorge og digital valuta