Kurdisk delegasjon besøker Damaskus mens SDF mister troen på Washington

0
SDFs sivile fløy sier at de vil forhandle med Damaskus etter intervjuet med Bashar al-Assad. Bakgrunnsbilde: Shutterstock

Kurdiske kilder nær den USA-støttede militsen har klart uttalt at deres beste alternativ er et oppgjør med den syriske regjeringen.

Den libanesiske avisen Al-Akhbar rapporterte 17. januar at en kurdisk delegasjon som representerer de USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF) besøkte Syrias hovedstad Damaskus for å gå i dialog med den syriske regjeringa i lys av den potensielle syrisk-tyrkiske tilnærmingen.

I følge rapporten «hilste SDF velkommen» Damaskus’ insistering på at tilnærminga ikke offisielt skal begynne før Tyrkia garanterer at de vil trekke seg ut av Syria. Lederen av den kurdiske autonome administrasjonen for Nord- og Øst-Syria (AANES) utenrikskontor, Badran Jia Kurd, som ledet delegasjonen, sa at organisasjonen prioriterer «å utvikle syrisk-syrisk dialog som en ideell vei til en politisk løsning».

Men samtidig, i forlengelsen av sitt forsøk på å hindre enhver sjanse for syrisk-tyrkisk forsoning, prøver Washington nå å reformere og omstrukturere den kurdiske organisasjonen for å gjøre den mer akseptabel for Ankara.

En rapport fra 12. januar som ble utgitt av Al-Akhbar uttalte at i et forsøk på å gjøre dette, har USA bedt SDF om å ta avstand fra Tyrkias svorne fiende, Kurdistan Workers Party (PKK), og rense Raqqa og Deir Ezzor for kurdiske militser slik at de kunne overvåkes av ‘lokale råd’ bestående av arabere.

Det er verdt å merke seg at kurderne har uttrykt motvilje mot dette amerikanske prosjektet og har sagt at til tross for at de er villige til å forhandle, kan de ikke akseptere å gi så store innrømmelser.

For å fortsette med denne planen, rekrutterer USA for tida arabiske krigere som til slutt skal bli innlemmet i SDF, og jobber dermed for å gjøre det noe mer akseptabelt for Tyrkia. Disse arabiske krigere blir rekruttert til Raqqa Revolutionary Brigade (Liwa Thuwwar al-Raqqa), den gjenopplivede versjonen av en tidligere ekstremistisk fraksjon som var alliert med Jabhat al-Nusra i 2012, og deretter kjempet mot ISIS sammen med SDF fra 2015 til 2018 sponset av USA inntil de ble splittet.

Gruppa har vært passiv i noen år i noen år, men Al-Akhbar kunne melde 20. desember 2022 at Washington har satt denne gruppen i aksjon igjen, gitt den kapasitet til å rekruttere krigere, og lovet medlemmene månedlig lønn. Seinere rapporter hevdet at USA allerede har begynt å betale til Raqqa-brigaden, som de håper kan forenes med SDF på et tidspunkt.

17. januar rapporterer Al-Akhbar at Raqqa-brigaden koordinerer med Syrian National Alliance (SNA), ei New York-basert opposisjonsgruppe som består av syrere i eksil, som skal utgjøre brigadens politiske fløy.

Men mens Washington kjemper for å smi sammen allianser i et forsøk på å holde Tyrkia og SDF borte fra Damaskus og nærmere hverandre, har kurderne uttrykt skepsis til disse tiltakene.

«Vi kan ikke se positivt på denne visjonen på grunn av vanskeligheten med å overtale Tyrkia til å avslutte fiendtligheten mot kurderne generelt … den mest passende løsningen for regionen ligger hos Damaskus,» har kurdiske kilder nær SDF sagt.

I andre nyheter har den væpnede opposisjonens ledende fraksjon, den ekstremistiske, Al-Qaida-tilknytningen, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fortsatt å gi uttrykk for sin fullstendige avvisning av Ankaras diplomatiske snuoperasjon og mobiliserer for tida tunge forsterkninger.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av The Cradle:

Kurdish delegation visits Damascus as SDF loses faith in Washington: Report


Les også: US Army Steals 60 Tankers and Trucks of Syrian Oil and Wheat

Forrige artikkelOVERDØDELIGHETEN: Hva sier dataene om årsaken?
Neste artikkelDe siste dødstallene for 2022 fra SSB er litt av en bombe