Kina-debatt: – En god artikkel fra Global Times

0

En god og ærlig redegjørelse fra offisiell kinesiske nettavis

Etter en generell invitasjon for ikke så lenge siden fra «steigan.no» om leserdeltakelse i en Kina-debatt, la jeg inn en artikkel skrevet av Larry Romanoff og oversatt fra engelsk til norsk av meg. Noen andre skribenter fulgte senere opp med sine egne inserater.

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Jeg er ingen Kina-ekspert – faktisk har jeg aldri vært der bortsett fra som ung sjømann å ha seilt mellom Fastlands-Kina og Taiwan frem og tilbake fra Persiabukta til ulike havner i Japan et par, tre ganger. Men landet har interessert meg lenge, og interessen er tiltagende. Blant annet leser jeg daglig den fastlandskinesiske nettavisen «Global Times» vel vitende om at den er eid, betalt og styrt av myndighetene der. Men det er ikke veldig mye ulikt de fleste norske medier som i ulik grad enten er eid, betalt og styrt direkte av myndighetene her hjemme eller indirekte de facto via pressestøtte. Jeg har aldri målt min egen IQ, men føler at den ligger innenfor et ‘normalnivå’, og mer skal det ikke til for meg for å skille «fake and real news». «Global Times» har en omtale av seg selv på https://www.globaltimes.cn/about-us/index.html. Den synes jeg er svært god og ærlig. Her er den, også denne gangen oversatt av meg.

Terje Sørensen

Pensjonert advokat

Global Times: Om oss

Et halvt århundre har gått siden Kina og verden startet utveksling. For Kina har den raske utviklingen de siste tiårene overgått hastigheten for å bli forstått av andre land.

Hvis du tilfeldigvis bor i Kina, eller du er interessert i Kinas fremgang, kan du ha en sterkere følelse av forandring ettersom landet nå har blitt en virvel av transformasjoner etter flere tiår med sosial og økonomisk utvikling. Et rekordhøyt antall mennesker løftes ut av fattigdom, og flere kinesiske industrimagnater er kommet med på listen over verdens rikeste, men rikdomsgapet og det travle sekulære livet har også ført til en gjennomtrengende følelse av angst i en stadig skiftende verden. Landet prøver å gjenopprette kontakten med verden gjennom de gamle rutene våre forfedre en gang bygget til tross for geopolitiske spill og andre trusler slik som ekstremisme som lurer i mørket. Mens verden er ivrig opptatt av Kina, gjør landets økende velstand og raske utvikling også noen nervøse.

Og stemmene fra publikum blir høyere for hver dag som går. Folk registrerer hva de har opplevd og roper ut hvordan de har det. Et kaleidoskop av ideer deles på sosiale medier, noe som ofte skaper hysteri. Et slikt bakteppe er perfekt for drama og også for journalistikk. Dekning av Kina er mer sannsynlig å komme som overskrifter i dag enn på noe annet tidspunkt i fortiden.

Global Times ble lansert i april 2009. Fra den dagen den ble lansert, brøt Global Times forsøksvis vekk fra den journalistiske tradisjonen som anses som normal i det kinesiske medielandskapet, som unngår å berøre konflikt og konfrontasjon. Den distanserer seg imidlertid fra den andre ytterligheten, nemlig den utformede provokasjonen som er vanlig i vestlige mediers Kina-reportasje. Gitt omstendighetene i Kina, gjør Global Times store anstrengelser for å presentere fakta og synspunkter som kan hjelpe leserne til å forstå Kina bedre.

Mediebransjen selv har opplevd transformasjon de siste årene. The Global Times har utviklet ulike plattformer for å nå våre lesere og publikum, noe som har vist seg svært vellykket. Det som forblir uendret er vår beslutning om å være et uunnværlig verktøy for leserne for å tilegne seg Kinas politikk og utviklingstrend. For alle som er interessert i Kina for å finne ut hva som skjer og hvorfor det skjer i den raskt skiftende nasjonen, er det på høy tid å eliminere verdens ‘informasjonsunderskudd’ overfor Kina.

Etter å ha hatt over 40 år med mirakuløs utvikling, er Kina i ferd med å utdype sin reform og åpning. Det antas at et mer velstående, avansert og pluralistisk Kina vil ta form i nær fremtid. The Global Times ser frem til flere muligheter for å samarbeide med alle våre venner.


Den engelske nettversjonen av Global Times finner du her.

Forrige artikkelMed et øye på Iran vader Netanyahu inn i Ukrainakrigen
Neste artikkelStormaktskonflikt om Cookøyene