Høyre og venstre skal delta i Washingtonprotest: ‘Ikke ett øre til krig i Ukraina’

0
Nettsida til protestmøtet som skal arrangeres i Washington

19. februar skal en ny anti-intervensjon koalisjon marsjere til Det hvite hus fra Lincoln Memorial.

Av John V. Walsh, 23. januar 2023

Den 19. februar vil Washington DC være vitne til en protest mot krigen i Ukraina som markerer et skarpt skille fra tidligere demonstrasjoner. Hovedkravet er enkelt og direkte: «Ikke ett øre til krig i Ukraina.» Det er et krav som understreker hva vi i USA kan gjøre for å få slutt på krigen, ikke hva andre kan gjøre. Tross alt, den eneste regjeringen vi har makt til å påvirke er vår egen.

Utover dette kravet, oppstår den potensielle kraften til denne unike og lovende bevegelsen fra grasrota til arrangørene – The Peoples Party, et progressivt nytt parti, og Libertarian Party. Det er faktisk hva mye av pressen vil betegne som en «høyre-venstre»-koalisjon, som spenner over et spektrum bredt nok til faktisk å få slutt på stedfortrederkrigen i Ukraina. Passende nok kaller arrangørene protesten «Rage Against the War Mashine.» Med krigen i Ukraina som setter oss på stupet av et kjernefysisk Armageddon, kan «raseri» betraktes som en mild reaksjon.

En ny høyre-venstre-koalisjon for å motsette seg krigen

Peoples Party er trolig den mindre kjente av de to arrangørene, fordi det er nyere. Grunnleggeren og nasjonal leder er Nick Brana, en ledende arrangør av protesten. Brana var nasjonal koordinator for Bernie Sanders 2016-kampanje, men har vendt ryggen til demokratene i avsky over de mislykkede progressive demokratiske politikernes vilje til å kjempe for løftene de laget. Blant talerne på partiets stiftelsesmøte i 2020 var Cornel WestChris HedgesJimmy Dore og Nina Turner (medformann for Sanders 2020-kampanje).

Det libertarianske partiet er bedre kjent. Det har eksistert lenger, og selv om det er lite, er partiet det tredje største politiske parti i USA etter velgerregistrering. Den nåværende nasjonale leder, Angela McCardle, er den andre hovedarrangøren av DC-protesten. I amerikansk politisk liv er sannsynligvis hun den mest kjente representanten for libertarianske verdier, med en særlig prinsipiell anti-intervensjons holdning i utenrikspolitikken, Ron Paul.

En budskap om å avslutte USAs støtte til stedfortrederkrigen i Ukraina er realistisk; et betydelig og voksende segment av det amerikanske folket støtter dette kravet.

Hovedkravet «Ikke ett øre til krig i Ukraina» finner stadig mer støtte blant amerikanerne. En undersøkelse i november av Chicago Council on Global Affairs viste at 35% av amerikanerne motsetter seg å sende mer våpen til Ukraina og 34% er imot å sende mer økonomisk hjelp. (Når det gjelder å sende amerikanske tropper, er 68% imot!) Disse tallene har vokst fra den forrige undersøkelsen i juli, og avslørte en økende stemning for antiintervensjon. Selv om dette ikke er et flertall, er over en tredjedel av befolkningen en base betydelig nok til å bygge et antikrigsflertall. Bare 16% flere må vinnes over for å nå et flertall. Demonstrasjonens fremste krav er ikke utopisk – det er realistisk!

Demonstrasjonens krav

Det er verdt å se på alle ti kravene fra den kommende februarprotesten, som du finner her. Men de fire første fortjener spesiell oppmerksomhet fordi de roper ut ånden og ledende ideer fra bevegelsen. Her er de som formulert på nettsiden for protesten:

Ikke ett øre til krig i Ukraina

Demokratene og republikanerne har bevæpnet Ukraina med titalls milliarder av dollar i våpen og militærhjelp. Krigen har drept titusener, fordrevet millioner, og presser oss mot en kjernefysisk 3. verdenskrig. Stopp finansieringen av krigen.

Forhandle fred

Den amerikanske regjeringen innledet krigen i Ukraina med et kupp mot den demokratisk valgte regjering i 2014, og deretter sabotert en fredsavtale mellom Russland og Ukraina i mars. Søk en umiddelbar våpenhvile og diplomati for å avslutte krigen.

Stopp krigsinflasjonen

Krigen akselererer inflasjonen og øker mat, gass og energipriser. USA sprengte russiske gassrørledninger til Europa, og sultet dem for energi og avindustrialiserer landene deres. Få slutt på krigen og slutt å øke prisene.

Oppløs NATO

NATOs utvidelse til Russlands grense fremprovoserte krigen i Ukraina. NATO er en krigshissende relikvie fra den kalde krigen.

  • De andre seks kravene er: Global nedtrapping av atomvåpen
  • Kutt Pentagon-budsjettet
  • Avskaffe CIA og militær-industriell dyp stat
  • Avskaffe krig og imperium
  • Gjenopprett borgerrettigheter
  • Løslat Julian Assange.

Planlegg nå å komme til Washington 19. februar. Still din tilstedeværelse til denne potente nye koalisjonen av politiske krefter. Demonstrasjonen vil samles ved Lincoln Memorial og deretter marsjere til Det hvite hus. Se etter flere detaljer, og signer for oppdateringer her i de kommende ukene.

La oss gjøre dette. Tiden er i ferd med å renne ut etter hvert som trusselen om atomkrig vokser for hver dag som går og hver ny eskalering i Ukraina. En bred koalisjon kan få slutt på det. Det er nok av de evige krigene!


John V. Walsh, inntil nylig professor i fysiologi og nevrovitenskap ved University of Massachusetts Chan Medical School, har skrevet om problemstillinger i fred og helsevesen for San Francisco Chronicle, EastBayTimes / San Jose Mercury Nyheter, Asia Times, LA Progressive, Antiwar.com, CounterPunch, Consortium News, Scheerpost og andre.


Originalens tittel:

Right and Left To Join in D.C. Protest: ‘Not One More Penny for War in Ukraine’

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelBurkina Faso har avsluttet militæravtalen med Frankrike
Neste artikkelEtniske ungarere blir tvangsrekruttert til det ukrainske militæret i Transkarpatia
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.