Dusinvis av sivile drept av amerikanske og britiske våpen i Jemen

0
Enda et barn som har fått merke effekten av Raytheons produkter.

Rapport fra Oxfam viser at den vestlige støtten fortsatt brukes til å massakrere sivile i Jemen.

av Kyle Anzalone og Connor Freeman,  12. januar 2023

En menneskerettighetsgruppe har utgitt en ny rapport som avdekker at minst 87 jemenittiske sivile ble drept med amerikanske eller britiske våpen i løpet av en 14-måneders periode. Oxfam-rapporten gjennomgikk 1.700 angrep på sivile og fant at Saudi-Arabia brukte amerikanske eller britiske våpen i over en fjerdedel av disse hendelsene.

Til denne rapporten gjennomgikk Oxfam hendelser som skjedde mellom januar 2021 og februar 2022. Forfatteren av rapporten, Martin Butcher, Oxfams politiske rådgiver for våpen og konflikt, sa:

«Intensiteten av disse angrepene ville ikke vært mulig uten en klar forsyning av våpen. Derfor er det viktig at den britiske regjeringen og andre umiddelbart må stoppe våpensalgene som fyrer opp under krigen i Jemen.»

Oxfam: Fueling Conflict: Analyzing the human impact of the war in Yemen

Butcher rapporterte at de amerikanske eller britiske våpnene ble brukt av det saudiske militæret til å drepe 87 sivile, bombe 19 medisinske fasiliteter og fordrive over 300 mennesker. Oxfam-studien fant at av de over 1.700 angrepene på sivile i løpet av det 14-måneders vinduet, ble en fjerdedel begått med amerikanske og britiske våpen.

Siden mars 2015 har Saudi Arabia ført krig mot sin sørlige nabo og har mottatt betydelig støtte fra Washington og London. I store deler av 2022 har Saudi-Arabia og houthiene, gruppen som kontrollerer de mest befolkede regionene i Jemen, trappet ned kampene under en våpenhvile. Men selv med våpenhvilebetingelser anslår Eye for Humanity Centre for Rights and Development at over 600 jemenittiske sivile ble drept i fjor. Oxfam-rapporten ser på data fra de 14 månedene før våpenhvilen.

Gjennom hele krigen har bruken av amerikanske og britiske bomber for å drepe sivile vært en konsekvent forekomst. I august 2020 ble en Lockheed Martin-laget bombe brukt av Saudi-Arabia til å drepe nesten 50 barn ombord på en skolebuss. Martha Mundy fra Tufts University ga ut en rapport som viste hvordan Riyadh med vilje rettet seg mot hovedstaden Sanaas infrastruktur for mat.

Minst 400.000 mennesker er drept i løpet av den åtte år lange krigen. Krigens blodige karakter har ikke forhindret de tre amerikanske presidentene Barack Obama, Donald Trump og Joe Biden fra å støtte Saudi-Arabias krig i Jemen. Kongressen har gjort flere forsøk på å vedta resolusjoner om krigsmakt for å tvinge Det hvite hus til å avslutte støtten til Riyadh. President Trump brukte sin vetorett til å oppheve lovforslaget. Under president Biden utøvde Det hvite hus sine politiske muskler for å tvinge senator Bernie Sanders til å trekke lovforslaget.


Oxfam Finds Scores of Civilians Killed By US, UK Weapons in Yemen

The Libertarian Institute

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Om Kyle Anzalone og Connor Freeman

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør ved Libertarian Institute, assisterende redaktør i Antiwar.com og medvert for programmet Conflicts of Interest. Connor Freeman er forfatter og assisterende redaktør ved Libertarian Institute, og er medvert for Conflicts of Interest.


steigan.no er den avisa i Norge som har den mest omfattende og kontinuerlige dekninga av krigen i Jemen (ca. 180 artikler). Finn artiklene med Jemen som tema ved å klikke på denne lenken:

Jemen

Forrige artikkelFacebook innrømmer at de «ofte undertrykker sant innhold» om vaksiner mot covid-19
Neste artikkelNå må også mainstream innrømme sammenhengen mellom vaksiner og slag
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.