Debatt: Er Kina sosialistisk?

0

Av Terje Alnes.

Ikke noe land i historien har gjort mer for å bedre befolkningens levekår enn Kina. Å utrydde ekstrem fattigdom i et utviklingsland med 1,4 milliarder mennesker er uten tvil «historiens største prestasjon mot fattigdom», for å sitere FNs generalsekretær Antonio Guterres. Så sent som i 2014 levde 100 millioner kinesere under fattigdomsgrensen, syv år senere var tallet 0.

Hva er hemmeligheten? «Bare det sosialistiske systemet kan utrydde fattigdom», sa Deng Xiaoping i 1987.

I denne videosamtalen med historiker og forfatter Terje Valen forsøker vi komme nærmere en forståelse av hvilket type samfunn Kina er. Er det et autoritært diktatur slik vi hører i Vesten? Eller er det et sosialistisk samfunn med kinesiske kjennetegn? Eller et samfunn på vei mot sosialisme en gang i fremtiden?

Terje Valen drar de store historiske linjene og ender opp med en konklusjon på hvordan vi skal forstå dagens Kina under Det kinesiske kommunistpartiets og Xi Jinpings ledelse.


Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.no

Forrige artikkelKrigsdagbok del 39 – 22. november til 1. desember 2022
Neste artikkelHva skjuler seg i saltgruvene i Bakhmut?