Britiskdrevet spionteknologi styrker Ukrainas stedfortrederkrig, og setter sivile i fare

0

Lekkede dokumenter avslører at spionfirmaet Anomaly 6 leverer etterretning til det britiske militæret gjennom en mellommann involvert i bombingen av Kerch broen og andre farlige sabotasjehandlinger i Ukrainakonflikten.

Av Kit Klarenberg

The Grayzone avslørte 6. desember hvordan britiske militær- og etterretningsbyråer utplasserte teknologi skapt av det skyggefulle private etterretningsfirmaet Anomaly 6, for ulovlig å spionere på borgere over hele verden.

Selskapets teknologi forvandler effektivt hvert individ på jorden til et potensielt mål for overvåking og / eller rekruttering av agenter ved å overvåke bevegelsene til smarttelefonen. Anomaly 6 bygger inn programvare for sporing i populære applikasjoner, og skjærer deretter gjennom lag med teoretisk anonyme data for å avdekke et vell av sensitiv informasjon om enhetens eier.

Anomaly 6 sine tjenester leveres til Storbritannias soldater og spioner gjennom Prevail Partners, et privat militærselskap som The Grayzone har avslørt som Whitehalls nært tilknyttede mellommann, for utføring av sin stedfortrederkrig i Ukraina. Firmaet har konstruert en hemmelig partisan-terrorhær på Kievs vegne, og hjalp til med å planlegge bombingen av Kerch broen, utført av Ukrainas militære tjenester.

Nå kan Grayzone avsløre at Prevail bruker Anomaly 6 for å besørge «beslutningsaktiverende etterretning til Storbritannias forsvars- og sikkerhetsarkitektur».

Dokumenter anonymt lekket til denne nyhetskanalen, avslører at Storbritannias Defence Intelligence Agency (DIA) har brukt Anomaly 6 sin teknologi for å overvåke og spore bevegelsene til russisk militær- og etterretningspersonell i sanntid, både på gruppe- og individuell basis. Gjennom aggressiv høsting av data har teknologien muliggjort planlegging av militære offensiver og artilleriangrep, drap, rekruttering av agenter og andre tiltak.

De lekkede dokumentene reiser alvorlige spørsmål om Anomaly 6 sin teknologi har blitt brukt gjennom hele Ukraina-konflikten i en rekke målrettede operasjoner mot bestemte personer og infrastruktur. Hvis landet har gjort det, bærer Storbritannia det endelige ansvaret for utfallet av disse urovekkende handlingene, som i noen tilfeller utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

Som The Grayzone allerede har demonstrert, markedsfører Anomaly 6 sin teknologi som upåklagelig presis, mens den støvsuger opp enorme mengder private data og retter seg mot uskyldige individer, og feilaktig stempler dem som nasjonale sikkerhetsrisikoer. Firmaets klossete tilnærming reiser den åpenbare risikoen for at russiske og ukrainske borgere blir feilidentifisert av Storbritannias militære etterretningsapparat, med farlige om ikke dødelige konsekvenser.

Britisk militær etterretning sporer russere «i sanntid»

Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, leverte Anomaly 6 allerede sine overvåkingstjenester til det britiske innenriksdepartementet gjennom Prevail. I løpet av flere måneder sopte firmaet inn en kontrakt på flere millioner dollar.

Anomaly 6 solgte sin teknologi til Storbritannia som et innovativt middel for å spore bevegelser til nyankomne flyktninger i landet. Uten migrantenes viten eller samtykke ble de styrt gjennom «passive porter for datainnsamling» så snart de registrerte seg på immigrasjonssentrene. Telefonene deres ble deretter merket for overvåking i håp om at de kunne føre myndighetene til kriminelle gjenger og menneskehandlere.

Denne delaktigheten er sannsynligvis helt ulovlig i henhold til lover om databeskyttelse og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Så snart Moskva lanserte sin militære operasjon, utdypet den britiske regjeringen sitt engasjement med Anomaly 6. Londons Defence Intelligence Agency iverksatte det de kalte «Project MATTERHORN», et seks uker langt forsøk der Prevail leverte Anomaly 6-baserte «lokasjonsbaserte kommersielle telemetridata» fra Hviterussland, Russland og Ukraina.

Seks uker senere skrev Prevail til DIA og skisserte kostnadene for tre og seks måneder lange forlengelsespakker. Byrået tok tilsynelatende det andre tilbudet; to dager etter å ha mottatt Anomaly 6 sitt tilbud, ga selskapet et detaljert forslag og kontrakt til Prevail.

For $ 708 750, i løpet av en halvårsperiode, ble Anomaly 6 kontrahert for å gi «en datafeed av landsspesifikke data som inneholder høstede førsteparts kommersielle telemetridata og levert til klientstyrt skybasert infrastruktur.» Skulle DIA kreve det, kan «flere land, regioner eller henvendelser om informasjon» legges til når som helst i løpet av kontrakten.

Det er ikke vanskelig å se hvorfor Anomaly 6 sine tjenester ble ansett som så verdifulle av DIA. Dokumenter gjennomgått av The Grayzone inkluderer casestudier som viser hvordan selskapets teknologi ble brukt både før og etter den russiske invasjonen «for å få en sanntids / nær sanntidsforståelse av disposisjonen» av russiske «tropper, utstyr og dødelige materialer.»

For eksempel sporet Anomaly 6 Moskvas militæroppbygging før invasjonen, som startet i april 2021. Ved å høste datasignaler fra smarttelefoner, generert på et russisk militært treningsområde sør for Voronezh, identifiserte selskapet over 100 enheter som hadde blitt brukt på anlegget, og selskapet var i stand til å bestemme et klart «livsmønster», inkludert hjemmeadresser (eller «bed down locations»), områder og nettsteder som ofte besøkes, og arbeidsplasser for hver bruker.

Denne informasjonen, foreslo Anomaly 6, kunne brukes til å «observere troppebevegelser inn i en potensiell konfliktsone», og enda viktigere: «kombinere disse dataene med andre åpne kildekoder og klassifiserte datasett, muliggjør og gir klienten mulighet til å tillate vellykkede oppdragsresultater.»

Spionprogrammet til Anomaly 6 har også blitt utplassert for å «bekrefte» rapporter om «russisk-trente syrere» i konflikten, og kryssreferere data for å finne smarttelefoner aktive i Syria i 2021, som angivelig ble oppdaget i Ukraina i mars 2022. Noen ble sporet til treningsanlegget i Voronezh, som selskapet spekulerte i «kunne være et oppmarsjområde for å integrere syrere i russiske styrker på Kharkiv-aksen».

«Dette er stort sett enkeltenheter, men det er høyst sannsynlig at disse er tegn på større grupper. Flere syrere på disse stedene er høyst sannsynlig,» antok Anomaly 6.

Firmaet vurderte imidlertid ikke muligheten for at det faktisk hadde sporet enhetene til russiske militære rådgivere som var stasjonert i Damaskus før de dro til Ukraina. Selv mainstream vestlige tenketanker har avvist forslaget om at syriske krigere har vært aktive i det ukrainske scenariet. Det var bare i de siste månedene i år, at Russland formelt utplasserte slike syriske styrker.

Anomaly 6 fumler med målenes identiteter, og setter uskyldige i alvorlig fare

I andre tilfeller hevder Anomaly 6 å ha oppnådd svært presis evne for målidentifikasjon. For eksempel sporet selskapet enheten til en enslig «tsjetsjensk militskriger», og fant «en maskinvareenhet tilknyttet GRU Aerospace and Geo-intelligence Centre».

«Før den russiske invasjonen besøkte enheten et GRU-sted i Rostov-on-Don, Kreml i Moskva og et uidentifisert sted i Unecha,» hevdet en Anomaly 6-presentasjon. «Enheten var da aktiv i Donetsk, Ukraina – etter å ha krysset grensen på et ukjent tidspunkt og dato.»

Denne personen virket svært klar over risikoen for å bli sporet gjennom mobiltelefonen. Anomaly 6 fant det vanskelig å tilstrekkelig kunne identifisere deres «livsmønster», som sies å potensielt bety «noe yrkesferdighet eller bevissthet om kommunikasjonssikkerhet.» Ikke desto mindre fremhevet de data som kunne høstes, ett sted i Donetsk de hadde besøkt «mer enn noe annet», noe som førte til at selskapet spekulerte i at det var «knyttet til russisk GRU- eller Advanced Force-aktivitet».

Anomaly 6 hadde mer hell med å spore en annen person hvis enhet pekte på et «livsmønster» i samsvar med at noen «gjennomførte invasjonsrelatert aktivitet.» Deres bevegelser indikerte at de bodde og jobbet i Moskva, noe som gjorde deres reise til Ukraina «interessant sammenlignet med vanlige styrkebevegelser», i øynene til firmaets analytikere. Anomaly 6 identifiserte et område av Donetsk de hadde besøkt som «muligens ble brukt til kommando og kontroll, kontakt og styring», og spekulerte i at den aktuelle enheten var «diplomatisk eller etterretningsrelatert».

Selv om dette detaljnivået virker imponerende kunne Anomaly 6 godt ha feilidentifisert, i det minste noen av målene, og til og med stedene de tilsynelatende besøkte. En lekket Anomaly 6 casestudie avslørt av The Grayzone, utgir seg for å dokumentere selskapets identifikasjon av smarttelefonen til en USA-basert ekspert på kjernefysikk, som gjennomførte «flere turer til Nord-Korea» mellom mars og august 2019.

Anomaly 6 skisserte hvordan den avdekket akademikerens navn, adresse, sivilstatus, arbeidsgiver og bilder av barna deres, sammen med skolene og universitetene de deltok på, ved å koble smarttelefonen til nettsteder de besøkte over hele USA. Selskapet mente akademikernes angivelige turer til Pyongyang gjorde dem enten til en stor fare for kontraspionasje, eller en etterretningsressurs, moden for rekruttering.

Da The Grayzone kontaktet akademikeren, benektet de imidlertid bestemt at de eller smarttelefonen deres noen gang hadde vært i Nord-Korea. De kan godt ha vært oppriktige – data for geolokalisering av smarttelefoner kan være svært upresist. I så fall ble akademikeren og deres familie plassert i siktet til Anomaly 6 sine klienter på grunnlag av en feilaktig analyse. I en aktiv krigssone vil en feil som dette sannsynligvis koste uskyldige liv.

«Storbritannia stiver opp USAs besluttsomhet på alle nivåer»

Den 20. august myrdet Ukrainas CIA-trente sikkerhetstjeneste (SBU) Daria Dugina, datter av den nasjonalistiske russiske filosofen Aleksandr Dugin, og utplasserte en bilbombe for å drepe henne mens hun reiste gjennom en forstad til Moskva. Det målrettede drapet var ment som en melding til Russlands president Vladimir Putin, som har vært falskt fremstilt i vestlige medier som en ivrig student av Dugin, til tross for at han aldri har møtt ham.

Gitt det som er kjent om operasjonen for å myrde Aleksandr og Daria Dugin, arten av Anomaly 6 sin spionprogrammer, og Prevails forhold til SBU, er det uungåelige spørsmålet om firmaets teknologi ble brukt til å spore paret.

Hvorvidt det også informerte SBUs Odessa-avdeling når det skulle utløse lastebilbombingen av Kerch broen, må også vurderes. Forsøket på å drepe de russiske lederne for det statlige romfartsselskapet, Dmitrij Rogozin og Artyom Melnikov, mens de spiste middag på en restaurant i Donetsk, ser ut til å ha stolt på sporingsteknologi, omtrent som den typen som ble spunnet av Anomaly 6.

Så er det den nynazistiske Azov-bataljonens dødsskvadroner som jakter febrilsk på «kollaboratører» i tidligere russisk-okkupert territorium. Har de også fått bruk av Anomaly 6’s spionteknologi?

Dette er bare noen få av de utallige scenariene som Anomaly 6 sin teknologi kunne ha utført. Og det er ikke bare Londons DIA som kan utnytte selskapets varer, takket være Prevail. Det samme kan Storbritannias permanente felleshovedkvarter, diverse eliteenheter for militærspionasje, spesialstyrker som SAS og SBS, GCHQ, MI5 og MI6.

Prevails involvering i bombekomplottet på Kerch-broen, demonstrerer i rikelig monn, selskapets totale mangel på betenkeligheter med sivile tap og klare interesse for terrorhandlinger. Det foreslo opprinnelig å gå lenger enn det som faktisk skjedde; sprenge et skip fullpakket med ammoniumnitrat under Kerch broen. Selskapet refererte godkjennende til blodbadet forårsaket av Beirut-eksplosjonen i 2020, som drepte hundrevis, skadet tusenvis og påførte milliarder i skade, som et eksempel å etterligne.

Som sådan virker det utenkelig at de britiske veteranene fra spesialstyrkene som styrer Prevail, ville være noe annet enn begeistret for å lede Kievs mest voldelige foretak, eller skygge unna å utføre slike handlinger selv.

Washingtons deling av etterretning med Ukraina er velkjent, og har vært sentral for gjennomføring av en rekke vellykkede operasjoner og motoffensive handlinger. Det hvite hus hevder imidlertid å følge strenge grenser for hva den avslører og når, for å forhindre en utvidet krig med Moskva. Dette har bl.a. et forbud mot gi presisjonsrettet etterretning mot høytstående, navngitte russiske tjenestemenn.

Ingen slike forbehold eller restriksjoner ser ut til å eksistere i Londons tilfelle. Faktisk synes posisjonen til store deler av den britiske staten, etterretnings-tjenestene og hæren å være at stedfortrederkrigen må eskaleres så mye og så ofte som mulig. Innen Londons militære- og etterretningskretser, blir enhver forsiktighetsøvelse fra Biden-administrasjonens side, sett på som et uttrykk for feighet.

16. desember krevde statsminister Rishi Sunak en revisjon av fremdriften av krigen i Ukraina til dags dato. Avsløringen vekket intens frykt innen Whitehall for at den nye statsministeren kunne etterligne og dermed forverre Biden-administrasjonens «forsiktighet». En navnløs kilde avslørte på den tiden til BBC, at London hadde «stivet opp USAs besluttsomhet på alle nivåer», via «press».

«Vi vil ikke at Rishi skal forsterke Bidens forsiktighet. Vi vil at han skal fortsette å presse på den måten Boris gjorde,» forklarte de.

Chris Donnelly, en høytstående britisk veteran fra den militære etterretningen, gjentok dette perspektivet i en skremmende e-post sendt til brigader Julian Buczacki, fra den britiske hærens eliteavdeling, 1st Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Brigade, bare timer etter angrepet på Kerch broen. Donnelly var en drivkraft bak det angrepet, og instruerte sine undersåtter til å utarbeide tegninger for det. Han er også hjernen bak Prevails hemmelige ukrainske terrorhær.

Donelly er invitert til å tjene som en «ekspert»-rådgiver på høyt nivå i «eskalering» for Londons forsvarssjef og han fordømte Bidens angivelig forsiktige tilnærming til konflikten som «uklok hinsides enhver fornuft», og «det motsatte av ‘avskrekking’».

Med den politiske ledelsen i London under uopphørlig press for å akseptere Donnellys radikale syn på konflikten, virker det nesten sikkert at Storbritannia vil søke nye og mer skamløse midler for å provosere Russland til å eskalere. Kreftene som er samlet rundt Prevail, er fast bestemt på å kaste varsomheten ut av vinduet, selv om det betyr å risikere en atomvinter.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

British-run spy tech powers Ukraine proxy war, putting civilians at risk

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelUSA klatrer opptrappingsstigen i Ukraina
Neste artikkelSpråkrådet med sterk kritikk av navnet «Oslo Science City»
Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som gransker etterretningstjenestenes rolle i utformingen av politikk og oppfatninger.