Apropos myndighetenes og hovedstrømsmedienes sensur og fordreining av sannheten og fakta

0

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat

KRIG ER FRED

FRIHET ER SLAVERI

UVITENHET ER STYRKE

Disse ordene er Partiets offisielle slagord og er innskrevet i massive bokstaver på den hvite pyramiden i Sannhetsministeriet, som Winston Smith, bokens hovedperson, observerer i bok 1, kapittel I. Fordi den introduseres så tidlig i romanen, fungerer denne trosbekjennelsen som leserens første introduksjon til ideen om dobbelttenkning. Ved å svekke uavhengigheten og styrken til enkeltpersoners sinn og tvinge dem til å leve i en konstant tilstand av propaganda-indusert frykt, er Partiet i stand til å tvinge sine undersåtter til å akseptere alt det bestemmer, selv om det er helt ulogisk – for eksempel har Fredsdepartementet ansvaret for å føre krig, Kjærlighetsdepartementet har ansvaret for politisk tortur, og Sannhetsministeriet har ansvaret for å doktorere historiebøker for å gjenspeile partiets ideologi.

At det nasjonale slagordet i Oseania er like motstridende, er et viktig bevis på kraften i Partiets massekampanje for psykologisk kontroll. I teorien er partiet i stand til å hevde at «krig er fred» fordi det å ha en felles fiende holder folket i Oseania forent. «Frihet er slaveri» fordi, ifølge partiet, mannen som er uavhengig, er dømt til å mislykkes. På samme måte er «slaveri frihet», fordi mannen som er utsatt for den kollektive viljen, er fri for fare og nød. «Uvitenhet er styrke» fordi folkets manglende evne til å gjenkjenne disse motsetningene sementerer makten til det autoritære regimet.

[Fra «sparknotes» om George Orwells roman «1984» https://www.sparknotes.com/lit/1984/quotes/ (lett omarbeidet og oversatt fra engelsk av Terje Sørensen)]

Forrige artikkelLite relevant informasjon om superindustrialiseringen av Norge
Neste artikkelFlere kvinner har søkt erstatning etter vaksinen: – Sjokkert over hvor lite vi visste