Rapport: CIA leder sabotasjeangrep inne i Russland

0

Gravejournalisten Jack Murphy rapporterer at angrepene blir utført av spiontjenesten til et ikke-navngitt europeisk NATO-land.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 26.desember, 2022

CIA har brukt et europeisk NATO-lands etterretningstjenester til å utføre sabotasjeangrep inne i Russland siden invasjonen av Ukraina i februar, rapporterte gravejournalisten Jack Murphy på lørdag, med henvisning til ikke-navngitte tidligere amerikanske etterretnings- og militærrepresentanter.

Rapporten sa at ingen amerikansk personell er på bakken i Russland, men at operasjonene blir ledet av CIA. USA bruker en allierts etterretningstjenester for å legge til et ekstra lag av plausibel benektelse, og en tidligere amerikansk representant for spesialoperasjoner fortalte Murphy at det ekstra laget var en viktig faktor for at president Biden signerte angrepene.

Murphy sa at han ikke navnga NATO-landet hvis etterretningstjenester ble brukt i rapporten, fordi «å gjøre det kan true den operative sikkerheten til celler som fortsatt er operative inne i Russland».

Rapporten dukket opp på Murphys personlige nettside, og i et notat på slutten av stykket forklarte han hvorfor den ikke ble publisert av en mediekanal. «Mens jeg jobbet med redaktører i mainstream-publikasjoner ble jeg bedt om å gjøre ting som var ulovlige og uetiske i ett tilfelle, og i et annet tilfelle følte jeg at en høytstående CIA-tjenestemann var i stand til å redigere artikkelen min ved å komme med uoffisielle uttalelser, før han lekket en historie til The New York Times for å undergrave dette stykket, « skrev han.

Ifølge rapporten har den skjulte kampanjen i Russland vært under utvikling i årevis. To tidligere militære tjenestemenn sa at NATO-landets spiontjenester hadde skjult et lager av eksplosiver og utstyr i Russland for mer enn et tiår siden, og noe av utstyret har blitt brukt nylig.

En tidligere amerikansk tjenestemann for spesialoperasjoner og en amerikansk person som ble orientert om kampanjen, sa at CIA ikke ble involvert i NATO-landets operasjoner i Russland før i 2014. Første gang sovende celler kom inn i Russland, som ble ledet av både CIA og NATO-alliertes spiontjeneste, var i 2016, og flere kom inn i landet i årene som fulgte.

Den NATO-allierte ga de hemmelige operatørene historier for å forklare deres tilstedeværelse i Russland og dokumenter for å støtte dem. Rapporten sa at rundt den tiden Russland invaderte Ukraina den 24. februar, aktiverte den NATO-alliertes spiontjeneste sine sovende celler inne i Russland ved hjelp av skjult kommunikasjon, og de var klare for ordre om hvilke mål de skulle angripe.

Det er ikke klart hvor mange angrep de sovende cellene har vært ansvarlige for, men det har vært en rekke mystiske eksplosjoner ved russiske militære anlegg, kraftverk og jernbaner siden invasjonen. Rapporten antydet at sabotørene kunne ha stått bak en brann i april ved forskningsinstituttet til Russlands luftfartsforsvar, som drepte over 20 mennesker.

Sabotasjeoperasjonene som CIA fører tilsyn med krever et memorandum fra presidenten. President Obama signerte et slikt før han forlot embetet, der han tillot skjult handling mot Russland over påstander om at Moskva blandet seg inn i 2016-valget, en påstand som aldri har blitt bevist.

Ifølge The Washington Post tillater Obamas memorandum «planting av cybervåpen i Russlands infrastruktur, den digitale ekvivalenten av bomber som kunne detoneres hvis USA befant seg i en eskalerende utveksling med Moskva». Murphy siterte en tidligere CIA-tjenestemann som sa at funnet også tillot sabotasjeoperasjoner mot Russland, selv om andre tidligere tjenestemenn han snakket med sa at de nåværende operasjonene ville ha krevd en endring eller et helt nytt memorandum.

En talsperson for CIA benektet påstandene i rapporten, men Murphy påpekte at spionbyrået juridisk kan benekte eksistensen av sine skjulte operasjoner.

CIA som styrer sabotasje i Russland, risikerer en stor eskalering mellom NATO og Russland som kan føre til en kjernefysisk eskalering. Ukraina har nylig trappet opp sine egne angrep inne på russisk territorium, og ifølge The Times støttet Pentagon stilltiende de siste droneangrepene som rammet flybaser dypt inne på russisk territorium, noe som økte risikoen for eskalering.

I sitt notat på slutten av rapporten sa Murphy at han publiserte historien for å informere offentligheten. «Faktisk vet den russiske regjeringen utmerket godt hvem som sponser disse sabotasjeangrepene. Dessuten vil etterretningssamfunnet at de skal vite det. Det eneste parten som er igjen i mørket er allmennheten, uvitende om skyggekrigen som foregår bak kulissene», skrev han.

Murphy sa at artikkelen «gikk gjennom en kraftig prosess med faktasjekking, og ble ansett som like nyhetsverdig som den strategiske bombingen av Laos og Kambodsja, eller CIAs hemmelige dronekampanje i Pakistan».


Report: The CIA Is Directing Sabotage Attacks Inside Russia

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Les Jack Murphys artikkel: The CIA is using a European NATO ally’s spy service to conduct a covert sabotage campaign inside Russia under the agency’s direction, according to former U.S. intelligence and military officials

Forrige artikkelDanske Saxo Bank tror på kjøttforbud neste år
Neste artikkelForsvars- og sikkerhetspolitikk handler definitivt ikke bare om våpen
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.