Norge i spissen for å utvikle EUs «digitale lommebok»

0

I ei pressemelding fra NOBID-konsortiet heter det at de er blitt «valgt til å lansere pan-europeisk betalingspilot for EU Digital ID-lommebok».

NOBID skriver videre:

Et flerlandskonsortium bestående av noen av Europas mest pålitelige identitetseksperter har blitt valgt til å levere en pilot for grenseoverskridende betalinger, i tråd med målene for EU-kommisjonens EU-program for digital identitetslommebok.

I september 2022 ble det kunngjort at de seks involverte landene (Danmark, Tyskland, Island, Italia, Latvia og Norge) ville være en del av konsortiet, ledet av NOBID (Nordic-Baltic eID Project), for å realisere en mest mulig omfattende bruk av EUs prioriterte mål for lommeboka – betalinger. I dag er det kunngjort at NOBID-konsortiet vil være en av EUs piloter for digital identitet, og vil motta midler fra EU-kommisjonens DIGITAL Europa-program for å starte piloten fra mars 2023.

Konsortiet skal nå inn i en kontrakts- og tilskuddsforhandlingsprosess med EU-kommisjonen.

«Vi er beæret og privilegert over å ha EU-kommisjonens tillit til å pilotere og forme fremtiden for digitale betalinger og digital identitet i Europa. Sammen med alle våre partnere vil vi bruke vår erfaring og svært modne digitale identitetsinfrastrukturer i NOBID-konsortiets land for å levere en vellykket storskala betalingspilot av EU Digital ID Wallet.

Tor Alvik, prosjektleder i konsortiet

Prosjektet har støtte fra ledere innen bank og betalinger, inkludert DSGV i Tyskland, DNB og BankID i Norge, Nets i Danmark, Intesa Sanpaolo, PagoPA og ABILab i Italia og Greiðsluveitan på Island.

Teknologipartnere som deltar i konsortiet inkluderer Thales, iProov, Signicat, RB, Auðkenni, IPZS, Poste Italiane, Intesi Group, InfoCert, FBK og Latvian State Radio and Television Centre. Salgssteder som skal teste ut betalingsløsninga inkluderer Elkjøp i Norge og REWE-group i Tyskland.

Norge: Biometrisk digital identitet kommer

Den tyske bloggeren Thomas Oysmuller har tatt for seg hvordan digital biometrisk ID er på vei til å bli gjennomført i Norge. Vi har oversatt hans artikkel fra Der Blog für Science.

Norge kvitter seg med sitt gamle digitale registreringssystem og ruller ut en digital identitet som skal knyttes til biometriske data.

Det norske systemet «BankID» er under oppdatering og vokser til en digital identitet inkludert biometriske data. Det forrige digitale gjenkjenningssystemet hadde vært i bruk siden 2009 og var nyttig for en rekke tjenester og ting. Nå kommer noe nytt som skal «effektivisere» måten du kan verifisere din egen digitale identitet på på nett.

Norge digitalt og biometrisk

Nyheten: De nye appene vil ha integrerte biometriske data, ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk. Denne overgangen til et biometrisk system ble annonsert av Jan Bjerved, fra det norske betalingssystemet BankAxept. Det er foreløpig ikke klart når overgangen vil finne sted, men den endelige slutten for «BankID» vil antakelig komme i 2023.

Les: BankID på mobil blir historie: – Vil gjøre hverdagen enklere

Mer enn 4 millioner nordmenn, mer enn 80 prosent av befolkningen, bruker i dag såkalt «BankID», mange av dem daglig. Det var en «revolusjon» i 2009, men nå vil folk ha noe «enklere», sa Bjerkved. Det er faktisk bare et lite skritt til Norges digitale samfunn. «BankID» kreves for nettkjøp. Gjeldende «BankID» kan brukes frivillig til legebesøk (på nettsidene til Helsedepartementet kan du også se egne vaksinasjonstimer), selvangivelser, betaling av administrative bøter eller bilsalg.

Det forrige systemet var allerede et «digitalt ID-system», skriver den svenske journalisten Peter Imanuelsen. «For å si det enkelt: digital identitet er utbredt i Norge.» Det nye steget er nå å koble digital identitet med biometriske data. En kode (kjent som TAN i Østerrike) kan også brukes på «BankID» som sendes via SMS, men dette systemet vil gradvis fases ut.

Les: IT’S COMING: Digital ID with facial recognition

Denne koden vil bli erstattet av apper som gjenkjenner ansikter og fingeravtrykk. Et passord kan også være nødvendig. – Når du signerer kontrakter eller andre situasjoner som krever ekstra sikkerhet, må du fortsatt bruke et personlig passord, sier Bjerved i BankAxept.


Les også: Ja til kontanter – nei til overvåking og kontroll

Les om krigen mot kontanter på steigan.no.

Les om digital-ID på steigan.no.

Forrige artikkelDette er alvorlig! Norges stortingspresident får medalje av Zelensky!
Neste artikkelLitauen drar Latvia og Estland inn i ei energikrise