Nigeria: Våpen levert til Ukraina «begynner å filtrere» til Afrika

0
Nigerias president Muhammadu Buhari taler. Foto: kontoret til Nigerias president på Twitter

Nigerias president Muhammadu Buhari oppfordrer statsoverhoder fra nabostater som deltar i Lake Chad Basin Commission til å ta på alvor at det nå smugles vestlige våpen fra Ukraina til Afrika. Dette skriver den libanesiske avisa Al-Mayadeen.

Våpen levert til Ukraina fra vestlige land «begynner å strømme» inn til områdene rundt Tsjadsjøen, advarte Nigerias president Muhammadu Buhari denne uka.

Presidenten henvendte seg til statsoverhodene fra nabostater som deltar i Lake Chad Basin Commission på tirsdag i den nigerianske hovedstaden Abuja, og sa:

«Dessverre tjener situasjonen i Sahel og den rasende krigen i Ukraina som viktige kilder til våpen og jagerfly. som styrker den militære kampkrafta til terroristene i regionen.»

Buhari oppfordret deretter sine kolleger til å øke sikkerhetssamarbeidet for å konfrontere problemet med våpensmugling

Den nigerianske presidenten gikk med på å trappe opp den militære koordineringen i disse landenes krig mot Boko Haram og ISIS-terrorister, som nå tilsynelatende mottar våpen fra Ukraina. Nigerias avtalepartnere er Benin, Tsjad, Niger og Den sentralafrikanske republikk.

I forrige måned sa finsk politi at noen av de «store mengdene» med våpen som ble sendt til Ukraina hadde kommet til Finland, der «tre av verdens største motorsykkelgjenger» nå opererer, inkludert Bandidos MC, som «har en filial i hver større by i Ukraina.»

I august avslørte et amerikansk nyhetsbyrå at en sjokkerende stor mengde våpen på vei mot Ukraina ikke var sporbar. «Rundt 30% av den når sin endelige destinasjon,» sa en tweet som senere ble slettet etter at en sverm av nettroll angrep den.

Den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu har tidligere sagt at våpnene som ble levert av Vesten til Ukraina, havnet på det svarte markedet og spredte seg over Vest-Asia.

På samme måte hadde Russlands utenriksminister Sergey Lavrov påpekt at Stingers og Javelin-missiler, levert av Vesten til Kiev, allerede ble solgt med rabatt på det svarte markedet og har dukket opp i Albania og Kosovo, noe Russland har advart mot lenge.

De siste månedene Ukraina har mottatt milliarder på milliarder av dollar i våpen fra USA og de fleste allierte i NATO, som for eksempel Storbritannia og andre NATO-stater de siste månedene.

Forrige artikkelDet globale sør føder et nytt betalingssystem som endrer spillet    
Neste artikkelDet undervises mindre og mindre på norsk på høyskoler og universiteter