– Bare 30 prosent av de vestlige våpnene til Ukraina når fram dit de skal

0
Javelin missilene er lette å frakte og smugle - og uhyre effektive

I en reportasje på CBS News med tittelen «Arming Ukraine» heter det at USA ikke har noen oversikt over hvor det blir av mesteparten av de våpnene Vesten sender til Ukraina.

Hovedtyngden av disse våpnene og militære forsyningene tar veien til grensen til Polen, hvor USA og NATO-allierte raskt frakter den over grensen og i hendene på ukrainske tjenestemenn. Det er der USAs tilsyn slutter. «Alt dette går over grensa, og så skjer det noe, og noe sånt som 30 % av det når sin endelige destinasjon,» sa Jonas Ohman, grunnlegger og administrerende direktør i Blue-Yellow, en Litauen-basert organisasjon som har vært i møte med og forsynt frontlinjeenheter med militærhjelp i Ukraina siden starten av konflikten med Russland-støttede separatister i 2014.

USA har forpliktet seg til å levere over 23 milliarder dollar i militærhjelp til Ukraina siden starten av krigen i slutten av februar, ifølge Kiel Institute for the World Economy, som har sporet globale forpliktelser om bistand til Ukraina. Storbritannia har lovet 3,7 milliarder dollar, Tyskland 1,4 milliarder dollar og Polen 1,8 milliarder dollar, og flere andre land følger etter, og deriblant Norge.

På svartebørsen

CBS skriver videre:

En kombinasjon av Ukrainas konstant skiftende frontlinjer med dets stort sett frivillige og paramilitære styrker har gjort levering av militærhjelpen vanskelig for de som forsøker å navigere de farlige forsyningslinjene til deres destinasjon. Noen har reist bekymring for våpen som havner Ukrainas svarte marked, som har trivdes med korrupsjon siden Sovjetunionens kollaps.

«Det er som krigsherrer, oligarker, politiske aktører,» sa Ohman og beskrev korrupsjonen og byråkratiet han må omgås. «Selve systemet er sånn: «Vi er de væpnede styrkene i Ukraina. Hvis sikkerhetsstyrker vil ha det, vel, amerikanerne ga det til oss.» Det er et maktspill hele dagen lang, og til slutt trenger folk ting, og de går til oss.»

NATO og EU: – Vi har ingen anelse om hvor våpnene vi sender til Ukraina havner

Vesten advarer om stor fare for våpensmugling og at avanserte våpen havner på svartebørsen i Europa.

En artikkel i Financial Times bekrefter det vi i steigan.no har pekt på flere ganger: Den storstilte vestlige våpenleveransen til Ukraina er i stor fare for å havne hos forbryterbander i Europa. Etter at våpnene er levert til mellomstasjonen i Polen og blir fordelt på lastebiler aner ikke Vesten hvor de blir av.

Finanstidsskriftet skriver:

Nato- og EU-stater presser på for bedre sporing av våpen levert til Ukraina som svar på en frykt for at kriminelle grupper smugler dem ut av landet og videre til Europas svarte marked.

Siden Russland startet sin krig mot Ukraina, har vestlige stater lovet mer enn 10 milliarder dollar i militær støtte, fra bærbare rakettkastere og pansrede kjøretøy til rifler og enorme mengder ammunisjon.

En rekke NATO-medlemsstater diskuterer med Kiev en form for sporingssystem eller detaljerte inventarlister for våpen levert til Ukraina, sa to vestlige tjenestemenn orientert om samtalene til Financial Times.

Ukrainas regjering setter opp et mer omfattende våpenovervåkings- og sporingssystem med hjelp fra vestlige land, sa en tredje person som er kjent med situasjonen.

«Alle disse våpnene lander i det sørlige Polen, blir fraktet til grensen og blir deretter bare delt opp i kjøretøyer å krysse: lastebiler, varebiler, noen ganger private biler,» sa en av de vestlige tjenestemennene. «Og fra det øyeblikket mister vi oversikten over hvor de blir av, og vi har ingen anelse om hvor de blir sendt, hvor de brukes eller om de blir i landet.»

Les: Interpol fears weapons delivery to Ukraine will end up on black market

Interpol uttrykker alvorlig bekymring for at både små og tunge våpen til Ukraina kan havne i hendene på kriminelle i Europa.

Interpolsjef Jurgen Stock sa at:

«Den store tilgjengeligheten av våpen under den nåværende konflikten vil føre til spredning av ulovlige våpen i post-konfliktfasen.»

Stock fryktet tyveri av våpen og våpen fra kriminelle i EUs svarte marked ettersom prisene på våpen er høyere der. Flere europeiske land, inkludert Frankrike og Tyskland, sammen med USA, har levert avansert forsvarsutstyr, artilleriammunisjon og våpen for å hjelpe Ukraina med å forsvare sitt territorium og bekjempe russiske styrker.

Stock sa at de tunge militære våpnene vil være tilgjengelige på det kriminelle markedet.

Avanserte våpen havner garantert hos kriminelle og terrorister

Ut fra disse opplysningene kan man helt enkelt slå fast at store mengder avansert våpen vil havne i hendene på terrorister og andre kriminelle. Når våpenleverandørene har mistet kontrollen, slik de sjøl sier, tar det svarte markedet over. Noen av våpnene havner sikkert i Ukraina, der de bidrar til å forlenge krigen og sikre at enda flere ukrainere vil dø i en krig Vesten taper.

Men at dette er julekvelden og haloween for banditter og terrorister, sier seg sjøl. «Trick or treat», her ligger målsøkende raketter under juletreet til enhver som har noen svarte dollar å avse.

De «kontrolltiltakene» som varsles for å motvirke tidenes største våpenbonanza for gangstere, er bare patetiske. «Detaljerte inventarlister»(!) – hvor mye koster ei falsk liste på svartebørsen i et av Europas mest korrupte land? Og noen av de våpnene som faktisk kommer fram til Ukraina havner i hendene på de veletablerte nazibandene; Azov eller nazigruppa C-14 der lederen Yevhen Karas sier at nazistene nå får så mye våpen fra Vesten, «ikke fordi Vesten hjelper oss, ikke fordi Vesten ønsker vårt beste, men fordi vi er best til å utføre de oppgavene Vesten har stilt, fordi vi er de eneste som er i stand til å utføre dem, fordi vi har det moro, vi synes det er moro å drepe og vi har det moro når vi kriger.»

Og ukrainske nazister har nå fritt leide over hele Europa.

Om kort tid vil avanserte målsøkende raketter komme til en gangsterbande i et byområde nær deg. Takket være flommen av våpen som våre ledere sender til mottakere de ikke aner hvem er.

Hva kan gå galt?

Forrige artikkelMichael Hudson: Det blir lite hyggelig å være europeere i årene som kommer
Neste artikkelMoskva prioriterer båndene til Myanmar