Israel hjelper Ukraina med å hvitvaske sine nazister

0
Wearing the “Wollfsangel” symbol used by Hitler’s fighters in World War II, Ukrainian Azov fighter Illia Samoilenko vists the Masada archelogical site in Israel. (AzovstalFam/Twitter)

Asa Winstanley and Ali Abunimah The Electronic Intifada 23 December 2022

Representanter for Ukrainas nynazistiske Azov-bataljon har vært på turné i Israel for å skaffe støtte til enhetens fengslede krigere. De har vært i møte med israelske politikere og soldater.

Azovs etterretningsoffiser Illia Samoilenko ble løslatt i en fangeutveksling med Russland i september.

Han hadde vært en av de hundrevis av Azov-krigere som overga seg i mai på slutten av den lange russiske beleiringen av den østlige byen Mariupol.

«Israel verdsetter frihet, verdsetter styrke, Israel verdsetter ære. Det er de samme tingene som vi også setter pris på, sa han til den israelske avisen Haaretz denne uken.

Samoilenko sa også til The Times of Israel at «han ser Israel og Ukraina på samme side, de siviliserte som kjemper mot de usiviliserte i en kamp for menneskehetens fremtid», oppsummerte avisen.

«Vi har velstand, vakker, velstående, vakker sivilisasjon, og de har middelalderske hulemenn,» sa han. Det ser ut til at «de» i dette tilfellet er palestinerne og russerne, som Samoilenko anser som «usiviliserte».

Med på den israelske turneen med Samoilenko er Yulia Fedosiuk, kona til en fengslet Azov-kriger og selv en høyreekstrem aktivist.

Begge var på en sjarmoffensiv denne uken, som en del av et bredere løft for å hvitvaske Azovs image i Vesten.

Tre personer i dress poserer for et bilde
Azov-medlemmene Illia Samoilenko og Yulia Fedosiuk møtte Naama Lazimi fra Israels Arbeiderparti. (AzovstalFam/Twitter)

Før Russland invaderte Ukraina i februar, ble det allment anerkjent at Azov-bataljonen fremmet nazistenes ideologi.

Anti-Defamation League, en stor jødisk og israelsk lobbygruppe, advarte for eksempel i 2019 om at Azov var en «ukrainsk ekstremistgruppe» med «bånd til nynazister og white supremacists».

Men nå med vestlige regjeringer som bevæpner Ukraina, inkludert Azov-bataljonen, i en stedfortrederkrig mot Russland, er det en samlet innsats for å skjule denne stygge virkeligheten fra offentlighetens blikk.

Følgelig – med hjelp fra media og nå Israel og dets lobby – har Azov de siste månedene forsøkt å rebrande seg selv.

Å søke et godkjenningsstempel fra Israel er en strategi for europeiske og amerikanske høyreekstremister som søker å få mainstream-legitimitet.

I mai rapporterte The Times of London at Azov planla å endre symbolet sitt fra Wolfsangel, ulvehaken, et høyreekstremt symbol assosiert med en avdeling av den tyske hæren under Hitlers naziregime.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler. I midten «svart sol». Til høyre og venstre Wolfsangel.

Men selv den hvitvaskingen på overflaten ser ut til å ha vært en for stor forandring for Azov å tåle. Symbolet er fortsatt svært synlig i alle Azovs nettbutikker.

Nylige Azov-oppslag på sosiale medier viser at krigerne deres fortsatt bruker ulvehaken.

Og bilder postet av en pro-Azov Twitter-konto, «Association of Families of the Defenders of Azovstal» viser at Samoilenko og Fedosiuk besøkte Masada, der Samoilenko bar det nazi-tilknyttede symbolet på uniformen.

Masada er stedet for en mytisk siste kamp av jødiske krigere mot romerske styrker. I dag holder Israel edsseremonier for sine nye soldater der, og de lover at «Masada skal ikke falle igjen».

Azovstal-foreningens Telegram-konto la ut bilder av Azov-medlemmene på Masada og uttalte: «Når vi i dag i Israel snakker om forsvaret av Mariupol, gjentar israelerne … stadig: ‘Mariupol er deres Masada’.»

I tillegg til Masada viser tweetene at de to ukrainske militante også møtte israelske reservesoldater, deltok på en filmvisning og møtte Naama Lazimi – en ledende israelsk politiker i Arbeiderpartiet, som er en del av den avtroppende koalisjonsregjeringen.

Kort tid etter publisering av denne artikkelen, slettet Azovstal Twitter-kontoen sitt innlegg som viser møtet deres med Lazimi. Du kan se et skjermbilde her:

Skjermbilde av en tweet på ukrainsk
Slettet tweet fra Azovstal-foreningen som viser deres møte med den israelske Labour-politikeren Naama Lazimi.

Dokumentert bånd til nazismen

Under møtet med Lazimi, «avkreftet Samoilenko mytene skapt av russisk propaganda om Azov-regimentet,» hevdet Azovstal-foreningen på sin Telegram-kanal.

Dette ser ut til å være en referanse til den russiske regjeringens korrekte påstand siden starten av invasjonen av Ukraina i februar om at Azov-bataljonen er en nazistisk organisasjon.

Men husk at dette ikke bare var noe Russland hevdet, det ble allment anerkjent og rapportert i vestlige medier, inkludert av det EU-finansierte «undersøkende» nettstedet Bellingcat.

I 2019 dokumenterte Bellingcat omfattende bataljonens internasjonale oppsøking til grupper av white supremacists, og la merke til at «Azovs interesse for å nå amerikanske ekstremister og den ukrainske gruppens tilfredshet med å samarbeide med nynazister i USA og Vesten var godt eksponert» frem til minst 2018 – fire år etter at Azov-bataljonen ble integrert i Ukrainas nasjonalgarde.

Men mens USA, Storbritannia og EU fører sin stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina, har vestlige medier stort sett falt inn på linje, og fremstilt Azov sympatisk som «forsvarerne av Mariupol», som misforståtte nasjonalister og som ofre for «Putins propaganda».

Til og med Anti-Defamation League, som tidligere fordømte Azovs nazistiske bånd, faller inn på linje.

Etter den russiske invasjonen engasjerte ADL seg i åpenbar Holocaust-revisjonisme for å hvitvaske Hitlers kollaboratører i krigstid som i dag er æret som nasjonale helter i Ukraina, selv om de hjalp den tyske lederen med å drepe hundretusenvis av polakker og jøder under andre verdenskrig.

ADL hjelper nå også til med å retusjere Azov. Nylig hevdet den israelske lobbygruppen at Azov-bataljonens integrering i Ukrainas nasjonalgarde i 2014 betydde at Azov-militærenheten hadde splittet seg fra den bredere høyreekstreme Azov-politiske bevegelsen og fra bevegelsens grunnlegger Andriy Biletsky.

Som en konsekvens sier ADL nå at de «ikke ser Azov-regimentet som den høyreekstreme gruppen det en gang var.»

Men i 2019 hadde Bellingcat allerede rapportert om «nylig avdekket uttalelser fra en høytstående politimann» i Ukraina som «antyder at innlemmelse av Azov-regimentet i nasjonalgarden i Ukraina ikke påvirket den ytre høyre-ideologien som støttes av tidligere medlemmer – og i stedet lot Azov skaffe sofistikert våpen og bygge sitt eget politiske parti.»

«Gjenopprett den hvite rasens ære»

De siste månedene ser det ut til at Azov-bataljonen har omdøpt seg selv til «Azov-regimentet», nok et tilsynelatende forsøk på å legitimere seg selv som et normalt element i den ukrainske staten og hvitvaske dens nazistiske image samtidig som den opprettholder den samme politikken.

Denne navneendringen ble hausset opp  av The Jerusalem Post denne uken , som hevdet at «Azov-bataljonen [er] forgjengeren til Azov-regimentet.»

Men akkurat som når USA og dets allierte gjentatte ganger har forsøkt å omdøpe den syriske grenen av al-Qaida som «moderate opprørere», er det usannsynlig at slike kosmetiske endringer vil lure noen utenfor rekkene til ryggradsløse mediejournalister.

Og til tross for Samoilenko og Fedosiuks sjarmering av israelsk presse denne uken, er det absolutt ingen grunn til å tro at Azov har beveget seg bort fra sine rasistiske, antisemittiske røtter.

I tillegg til å fortsatt bruke nazistenes ulvehakesymbol, viser nylige Azov-oppslag på sosiale medier at gruppens grunnlegger Andriy Biletsky fortsatt er en vanlig deltaker på Azov-parader.

Biletsky har «forpliktet seg til å gjenopprette den hvite rasens ære», og da han var i parlamentet fremmet han lover som forbød «raseblanding».

I 2014 skrev han at «nasjonens historiske oppdrag i dette kritiske øyeblikket er å lede de hvite rasene i verden i et siste korstog for deres overlevelse. Et korstog mot den semittledede untermenschen.»

En dedikert fascist

Til tross for den sympatiske behandlingen hun har mottatt i år fra de samme vestlige mediene som verdsatte Azov-nazistene, er også Yulia Fedosiuk en aktiv del av den ukrainske høyreekstreme.

«En av mine beste venner, han er en jøde og han er i Azov,» hevdet Fedosiuk i et Times of Israel – intervju denne uken.

Samoilenko kom med lignende påstander i sitt Haaretz-intervju, en påstand som avisen bemerket at han «ikke var i stand til å dokumentere umiddelbart ved å oppgi navn».

I et avslørende artikkel om Fedosiuk observerer forsker Bob Pitt at «Azovs tilbøyelighet til dobbeltsnakk og fornektelse er spesielt bemerkelsesverdig i forbindelse med antisemittisme, der forsikringer til vestlige journalister om at bevegelsen ønsker jødiske medlemmer velkommen andre steder blir motsagt av uttrykk for ekstrem fiendtlighet mot jøder.»

Pitt skriver at Fedosiuk er en dedikert fascist som raser mot feminisme og LHBTQ-rettigheter og har verdsatt den rumenske fascistlederen Corneliu Codreanu på begynnelsen av 1900-tallet.

Codreanu var en virulent antisemitt som en gang erklærte at «Det historiske oppdraget til vår generasjon er å løse kike-problemet» («kike» er en ekstremt nedsettende betegnelse for jøder.)

Som Pitt bemerket, da Fedosiuk jobbet for Azovs forlag Plomin, publiserte det ukrainske oversettelser av skrifter av Codreanu, den italienske fascisten Julius Evola og andre beryktede personer fra Europas fascistiske historie.

Nazister ved makten

Israel har nære bånd til både Russland og Ukraina. Til tross for at president Volodymyr Zelensky klaget over at Israel har avslått å gi Ukraina «Iron Dome»-missilsystemet, har våpen, trening og jagerfly fra Israel nådd Ukraina – inkludert Azov-bataljonen.

I april dukket det opp video av israelske leiesoldater som kjemper i Ukraina, og takket den israelske regjeringen for å «hjelpe oss» i deres krig mot Russland.

Også den måneden viste video lagt ut på nettet av Azov at israelske antitankvåpen ble brukt av enheten.

Azov-bataljonen begynte som en gjeng med høyreekstreme gatebøller. Dens aktivister dannet fortroppen til det USA-støttede «Maidan»-kuppet i 2014 som styrtet den valgte regjeringen i Ukraina. Like etter ble den integrert i Ukrainas væpnede styrker, hvor den fortsatt er.

I 2018 skrev den israelske menneskerettighetsadvokaten Eitay Mack til den israelske regjeringen for å innvende mot at landets bistand til Ukraina ble brukt av nynazister.

Som svar bekreftet regjeringen at dens våpenlisenser til Ukraina ble gitt «i full koordinering med utenriksdepartementet og andre statlige enheter», men nektet ikke for å bevæpne ukrainske nazister.

Avsløringene i The Electronic Intifada i 2018 av Israels bevæpning av ukrainske nazister forårsaket en mindre diplomatisk hendelse, da Ukrainas ambassadør i Israel skrev en formell klage til Haaretz etter at avisen gjentok rapporteringen vår.

Mack begjærte Israels høyeste domstol for å stoppe staten med å bevæpne ukrainske nazister. Regjeringen svarte med å be om at høringer ble holdt bak lukkede dører og å pålegge pressen en kneblingsordre.

Oppdatert med skjermbilde av slettet tweet i teksten over.

Asa Winstanley er en undersøkende journalist og Ali Abunimah er administrerende direktør for The Electronic Intifada.

Originalen: Israel helps Ukraine whitewash its Nazis


I mange artikler på steigan.no har vi gitt en bred og omfattende dokumentasjon av nazismen til Azov og liknende grupper i Ukrina. Vi har da blant annet bygd på jødisk kilder, slik som her:

Om nazimonumenter i Ukraina

Lik alle USA-påvirkede medier driver NRK en hvitvasking av nazistene i Ukraina som savner sidestykke, i hvert fall siden 1945 da NRK var kontrollert av okkupantene:

Nazister har ikke fått så vennlig omtale i NRK siden 1945

Les også denne artikkelen av Jean-Marie Chauvier, Le Monde diplomatique, august 2007:

Slik omskriver ukrainske nasjonalister historien

Forrige artikkelFHI: – Overdødelighet på 7 prosent i 2022
Neste artikkelThe Great Reset – Den store omstarten – Del 1
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.