For atten år siden ble journalisten Gary Webb myrdet etter å ha avslørt CIAs narkotikasmugling

0
Journalisten Gary Webb

Av Jeremy Kuzmarov, 10. desember, 2022 

10. desember 2004 ble liket av journalisten Gary Webb, 49, oppdaget i hans hjem nær Sacramento etter at en arbeider i et flyttebyrå fant en lapp som var hengt opp på inngangsdøren hans som lød: «Vennligst ikke gå inn. Ring 911 og be om ambulanse.»

Webbs død ble registrert som selvmord, men Webb ble funnet med to kulehull i hodet, noe som indikerer at han ble henrettet.[1]

Gary Webb med sin avsløring om CIA og crack. [Kilde: educateinspirechange.org]

I dagene før hans død hadde Webb fortalt venner at han mottok drapstrusler, og ble regelmessig fulgt av det han trodde var regjeringsagenter, og at han var bekymret for merkelige personer som ble sett bryte seg inn og forlate huset hans.

[Kilde: amazon.com]

På slutten av 1990-tallet hadde Webb skrevet en rekke historier for San José Mercury News, som ga grunnlaget for hans bok, Dark Alliance: The CIA, the Contras, and the Crack Cocaine Explosion (New York: Seven Stories Press, 1998).

I boka la Webb detaljert ut om hvordan eksplosjonen av crack-kokain i South Central Los Angeles på 1980-tallet ble utløst av to nicaraguanske emigranter, Danilo Blandón og Norwin Meneses, som solgte enorme mengder kokain for å skaffe midler til en CIA-støttet opprørshær – Contras.

Webb var vinner av Pulitzer-prisen og hans «Dark Alliance» -serie gikk viralt i internetts tidlige dager. Det forårsaket en brannstorm som førte til at CIA-direktør John Deutch gikk av etter at han ble grillet av sinte svarte aktivister på et møte i LA.[2]

Webbs historie hadde sporet hvordan kokain ble sendt til San Francisco og distribuert i LA etter at Blandón og Meneses solgte det til en gatelanger fra South Central ved navn «Freeway» Ricky Ross.

Gjennom denne forbindelsen ble «Freeway Rick» kongen av crack, ved hjelp av sine kontakter med gategjenger fra LA’s Crips og Blood, for å bidra til å distribuere crack til mange andre byer over hele landet.

Webb hadde først hørt om historien etter å ha mottatt et tips fra kjæresten til en narkotikahandler som Blandón vitnet mot.

I sitt første avsnitt skrev Webb at «en narkotikaring i Bay Area hadde sluset millioner i narkotikaprofitt til en latinamerikansk geriljahær drevet av US Central Intelligence Agency» som var i ledtog med «Uzi-viftende ‘gangstas’ fra Compton og South-Central LA.» (Uzi, automatvåpen, overs.merkn.)

John Deutch [Kilde: wikipedia.org] Maxine Waters (D-CA) presset på for en etterforskning av Webbs eksplosive avsløringer. [Kilde: allthatsinteresting.com]

Hovedpoenget i Webbs etterforskning ble bekreftet i 1998 da en rapport fra generalinspektøren i CIA erkjente at CIA hadde jobbet med mistenkte narkotikalangere mens de støttet Contras i Nicaragua.[3]

Korrupsjonen Webb avslørte førte helt til Det hvite hus og president Reagan, via hans assistent, oberstløytnant Oliver North. North koordinerte, under Reagans ordre, den ulovlige forsyningen til Contras av våpen som ble kjøpt med fortjenesten fra kokainen som ble smuglet inn i USA, og distribuert rundt i landet av kriminelle i samarbeid med CIA.

Oliver North [Source: politico.com]

På grunn av de vidtrekkende implikasjonene ble Webb målet for det Alexander Cockburn og Jeffrey St. Clair kalte «et av de mest giftige og faktisk (sett*), vanvittige angrepene på en profesjonell journalists kompetanse i levende minne». (*Overs.tilføing.)

Angrepet ble frontet av CIA i samarbeid med de store agendasettende mediene som The New York Times, The Washington Post og Los Angeles Times – som satte rundt 17 reportere på oppdraget med å ødelegge Webb.[4]

Mercury News toppredaktør, Jerry Ceppos, bøyde seg og kastet Webb til ulvene, slettet nettstedet og skrev et unnskyldningsbrev til leserne for «Dark Alliance» -serien.[5]

Webb ble i sin tur forvist til et lite Mercury News-byrå i Cupertino, California, sør for San Francisco – 125 miles fra sitt hjem og familie i Sacramento – og tvunget til å skrive historier som normalt er tildelt ferske journalister. Karrieren hans ble effektivt ødelagt, og han ville aldri igjen få jobb i en dagsavis.

Webb sto likevel ved sin etterforskning, og fortsatte å avsløre korrupsjon som frilansjournalist. Hans siste publikasjon avdekket Pentagons strategiske bruk av videospill som en metode for indoktrinering og rekruttering av tenåringsgutter.

I en hyllest til Webb skrev Robert Parry, grunnleggeren av Consortium News, at Webbs død markerte «et utropstegn» på en «sørgelig æra av journalistikk som begynte med Ronald Reagans fremvekst og så den gradvise tilbaketrekningen – under høyreorientert ild – fra det som en gang hadde vært Washingtons Watergate/Pentagon Papers pressekorps av vaktbikkjer».

Robert Parry [Kilde: thenation.com]

Siden disse ordene ble skrevet, har ting bare blitt verre, med media som bidrar til å fremme konspirasjonsteorien om Russia Gate, samtidig som de fremmer uforskammede påstander mot Russland som har bidratt til å mobilisere offentlig støtte til krigen i Ukraina.

Desto større grunn til å hedre Webb og den kompromissløse journalistiske integriteten han sto for.


  1. Webbs venner sa at han aldri ville ha tatt sitt eget liv: Han elsket livet og elsket barna sine. Hans dødsårsak ble endret til «enkelt skuddsår» da folk begynte å stille spørsmål om hvordan eller hvorfor en mann ville skyte seg selv i ansiktet to ganger. Dette representerte en konsentrert innsats for å dekke over innholdet i Webbs død. Etter at Webb døde, ble han umiddelbart kremert og ødela dermed rettsmedisinske bevis på skuddskadene.
  2. Webbs bok ble godkjent av kongresskvinnen Maxine Waters (D-CA) som sa at «tiden jeg brukte på å undersøke påstandene i Dark Alliance-serien førte meg til den ubestridelige konklusjonen at CIA, DEA, DIA og FBI visste om narkotikahandelen i South Central, Los Angeles. De var enten en del av narkohandelen eller så vendte de det blinde øye til den, i et forsøk på å finansiere contras-krigen. Denne boken er det siste kapittelet i denne skitne historien og bringer frem i lyset, et av de verste offisielle overgrepene i vår nasjons historie.» 
  3. Associated Press-journalistene Robert Parry og Brian Barger hadde tidligere rapportert at Contras-grupper hadde «engasjert seg i kokainsmugling, delvis for å finansiere sin krig mot Nicaragua». 
  4. Alexander Cockburn skrev på CounterPunch at «skvadroner av amatører, noen av dem med karrierelange bånd til CIA, sprayet tusenvis av giftige ord over Webb og hans avis, San Jose Mercury News, for å ha skitnet til byråets gode navn ved å belaste det med medvirkning til import av kokain til USA. « NBCs Andrea Mitchell stemplet karakteristisk Webbs historie som en «konspirasjonsteori». 
  5. Ceppos fortsatte med å motta en pris fra Society of Professional Journalists for sin «overlegne etiske oppførsel» i håndteringen av kjølvannet av serien, og i 1999 ble han forfremmet til visepresident for nyheter hos Knight-Ridder. 

Eighteen Years Ago Today, Journalist Gary Webb Was Murdered After Exposing CIA Drug Trafficking

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine.

Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama’s Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).

Forrige artikkelVaksinesikkerhet: Stortinget må ta ansvar
Neste artikkelKryssord 6 på steigan.no
Jeremy Kuzmarov
Jeremy Kuzmarov er administrerende redaktør for CovertAction Magazine. Han er forfatter av fire bøker om amerikansk utenrikspolitikk, inkludert Obama's Unending Wars (Clarity Press, 2019) og The Russians Are Coming, Again, med John Marciano (Monthly Review Press, 2018).