Det globale forbruket av kull setter nye rekorder

0

Gasspriser på vei til himmels var nøkkelfaktoren for økende etterspørsel etter kull, viser en årlig studie fra IEA.

Den globale energikrisa som ble utløst av priseksplosjon på naturgass har drevet forbruket av kull i været i 2022, ifølge en rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som ble offentliggjort fredag. Det globale kullforbruket forventes å stige med 1,2 % i 2022 og vil for første gang overstige 8 milliarder tonn i løpet av et enkelt år, noe som slår den forrige rekorden som ble satt i 2013.

Kull brukt i kraftproduksjon, den største forbrukssektoren, er anslått å vokse med 2 % i år. Samtidig forventer IEA at industrielt kullforbruk vil avta med mer enn 1 % i 2022 på grunn av en nedgang i jern- og stålproduksjonen som ble utløst av den økonomiske nedgangen.

Rapporten sier også at kullprisene hoppet til enestående nivåer i mars og deretter i juni, som følge av den globale energikrisen og krympende gassforsyninger fra Russland til EU.

Forbruket av fossilt brensel i Europa vil øke for andre år på rad, ettersom mange land har gjenåpnet sine kullfyrte kraftverk til tross for grønne omstillingsplaner på grunn av frykt for gassmangel, heter det i rapporten. IEA forventer også at fremvoksende og utviklende økonomier i Asia – inkludert verdens største kullforbrukere India og Kina – vil øke forbruket sitt neste år. India vil øke kullforbruket sitt med 7% i 2022, sier rapporten. I Kina øker kullproduksjonen med 8%.

Så mye for «det grønne skiftet».

Forrige artikkelUSA vurderer å levere Ukraina Patriot-missiler
Neste artikkelEt betydelig antall av forsøksdyrene fikk skjelettskader etter mRNA-vaksine