Vestlig diplomat: – Ukraina juger åpenlyst

0
Graffiti

Ukraina på kant med vestlige støttespillere over rakett som traff Polen. En diplomat fra et NATO-land fortalte Financial Times at Ukraina «åpent lyver» mens Zelensky fortsatt benekter at et ukrainsk missil traff Polen.

Av Dave DeCamp, 16. November, 2022

Ukraina er på kant med sine vestlige støttespillere om missilet som landet i Polen og drepte to personer. Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa onsdag at han er sikker på at missilet ikke kom fra hans land, selv etter at NATO, Polen og USA uttalte at det sannsynligvis ble avfyrt av ukrainsk luftforsvar.

«Jeg er ikke i tvil om at det ikke var vår rakett,» sa Zelensky til reportere, og la til at hans vurdering var basert på rapporter fra hans militære kommandanter. «Jeg tror at det var et russisk missil basert på troverdigheten til rapportene fra militæret,» sa han.

Zelensky ba også om at Ukraina skulle få lov til å gjennomføre sin egen etterforskning. «Kan vi ikke si de endelige konklusjonene? Har vi rett til å være med i etterforskningsgruppen? Selvfølgelig,» sier han.

En diplomat fra et NATO-land uttalte seg til Financial Times og uttrykte frustrasjon som svar på Zelenskys kommentarer. «Dette begynner å bli latterlig. Ukrainerne ødelegger [vår] tillit til dem. Ingen skylder på Ukraina, og de lyver åpenlyst. Dette er mer ødeleggende enn missilet,» sier diplomaten.

Da nyheten om missilet som traff Polen først kom, framstilte Zelensky og hans topprådgivere hendelsen som et bevisst russisk angrep på et NATO-medlem, og antydet at militæralliansen burde iverksette tiltak. Ethvert NATO-angrep på Russland ville bety tredje verdenskrig, som raskt kunne spinne ut i atomkrig.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa til og med at ideen om at et ukrainsk missil traff Polen var en «konspirasjonsteori» som spres av Russland. «Russland fremmer nå en konspirasjonsteori om at det angivelig var et missil fra ukrainsk luftforsvar som falt på det polske territorium. Noe som ikke er sant. Ingen bør kjøpe russisk propaganda eller forsterke deres budskap», skrev han på Twitter tirsdag.

Men dagen etter bekreftet NATO at det trolig var en ukrainsk rakett. «Vår foreløpige analyse tyder på at hendelsen sannsynligvis var forårsaket av et ukrainsk luftvernmissil, avfyrt for å forsvare ukrainsk territorium mot russiske kryssermissilangrep,» sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Polen kom til en lignende konklusjon, og USA sa at de ikke hadde sett noen bevis for å motsi at det var en ukrainsk rakett. Missilet landet i Polen mens Russland lanserte massive angrep over Ukraina, rettet mot infrastruktur.

Mens de erkjenner at det var en ukrainsk rakett, sier NATO og USA at Russland «bærer det ultimate ansvaret», men det er ingen tegn til at det vil bli en eskalering, og Stoltenberg sa at han ikke ser noen trusler fra Russland.

Polen vurderte å innkalle til konsultasjoner med NATO-allierte om hendelsen under artikkel 4, men Polens statsminister Mateusz Morawiecki sa at det sannsynligvis ikke vil være nødvendig. «De fleste bevisene vi har samlet så langt viser at det sannsynligvis ikke vil være behov for å påberope seg artikkel 4 denne gangen,» sa han.


Ukraine At Odds With Western Backers Over Missile That Hit Poland

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Av Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp:

https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Forrige artikkelStort Grattis! fra Sverige
Neste artikkelØnsker Rødt et fleksibelt NATO?
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.