Venstresida i USA samler seg for fred og mot krig i Ukraina

0

Jeremy Corbyn, Jill Stein, Vijay Prashad, Brian Becker og Noam Chomsky var blant dem som holdt innlegg på konferansen til The People’s Forum i New York 19. november 2022.

Arrangørene skrev i invitasjonen til konferansen:

Øyeblikket er nå for å innvie en ny, multinasjonal, grasrotbevegelse for å ta til orde for slutten på den nåværende krigen i Ukraina. Innsatsene er for reelle og farene for store til at ordets folk kan forbli på sidelinja.

Antikrigskrefter i USA og over hele verden kan ha forskjellige analyser av Russland, Ukraina og denne tragiske krigen, men vi kan forene oss om én ting: det er ingen vei til fred hvis USAs regjeringspolitikk fortsatt er å hindre forhandlinger og sende endeløse mengder med våpen inn i krigssonen.

Vi, mennesker med samvittighet, går sammen for å kreve at det skjer et radikalt skifte i retning av amerikansk militær- og utenrikspolitikk. NATOs utvidelse må avsluttes. Penger må brukes på utdanning, helsetjenester og bolig, ikke krigsmaskinen. Vi krever fred, ikke krig. Bli med oss!

YouTube player

Som arrangørene skriver er det store uenigheter innad i denne gruppa når det gjelder «analyser av Russland, Ukraina og denne tragiske krigen», men det de kan enes om er å kjempe for fred, for forhandlinger og mot enhver videre opptrapping av krigen, inklusive videre våpenforsendelser til Ukraina. Og de stiller det opp som et klassespørsmål, mot USAs imperialisme og for arbeiderklassens levevilkår.

Dette stiller store deler av den tidligere norske venstresida i forlegenhet, for som kjent har de tatt til orde for større innsats i krigen mot Russland og mer våpen til en krig som ikke bare er ødeleggende for Ukraina, men som driver arbeiderklassen og andre arbeidende mennesker i Europa ned i stadig djupere fattigdom. Her i Norge blir til og med fredstilhengere i Rødt sensurert, sjikanert og utestengt av debattfora for Rødts medlemmer.

Les: Rødt vil bruke mer enn regjeringen på Forsvaret

Det er et definitivt lyspunkt at fredsbevegelsen i USA tar opp igjen sine tradisjoner, og i det hele tatt er det langt mer fornuftig å lese om krigen i opposisjonsmedier i USA enn i det vi har vært vant til å betrakte som opposisjonsmedier i Norge og Skandinavia.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStorfekjøtt: Nortura har fulle lagre, men vi importerer fortsatt
Neste artikkelFTX, finanssvindel, hvitvasking, Ukraina og Det demokratiske partiet