USA kan få krigen til Norge

0

Den amerikanske krigsmakten herjer fritt i norske nærområder, med full støtte fra vår militære og politiske ledelse. Om Ukraina-krigen utvikler seg kan norsk jord lett bli en slagmark.

Av Terje Alnes.

Innen neste sommer kan forsvaret av Norge styres fra Norfolk i USA. Her etablerte NATO i 2019 sitt tredje operative kommandosenter, de to andre ligger i Brunssum, Nederland og Napoli, Italia. Når Finland og Sverige går inn i NATO blir trolig Norfolk senter for forsvaret av hele Norden.

Både forsvarssjefen og forsvarsministeren støtter dette. Eirik Kristoffersen sier til VG«Det er bare å ta en titt på kartet: Områdene i Nord-atlanteren med Skandinavia, Island, Grønland og Storbritannia er en naturlig geografisk region, og da er det naturlig at vi tilhører kommandoen i Norfolk.»

Kristoffersen har en viktig del av sin militære utdanning fra USA, med studier fra både United States Army War College i Pennsylvania, og USMC Command and Staff College i Virginia på CVen. Han er dermed fullt og helt drillet i den amerikanske krigerkulturen, som han også tjente i Afghanistan i flere perioder mellom 2002 og 2009. Derfor fremstår det som naturlig for forsvarssjefen at forsvaret av Norge styres fra USA. Eirik Kristoffersen, og andre nordmenn med utdanning og opplæring fra amerikanske militærakademier, er indoktrinert og drillet i det amerikanske verdensbildet.

Derfor stiller de ikke spørsmål ved at en stormakt med globale maktambisjoner skal koordinere forsvaret av Norge og våre nærområder. For disse er norske og amerikanske interesser sammenfallende. For supermakten USA stiller det seg selvsagt annerledes. For dem er Norge bare en brikke blant andre NATO-brikker, som kan spilles ut mot fienden slik det best tjener deres egne interesser. Å tro noe annet er rent illusjonsmakeri.

Nytt rakettvåpen sluppet utenfor Andøya

Onsdag 9. november fløy amerikanske spesialstyrker over Arktis. Like utenfor Andøya ble et langdistansemissil rullet ut fra bakluken av et C-130-fly og sluppet i fallskjerm, før det sprengte mot målet i det fjerne. Dette var den første demonstrasjonen noensinne i Europa av Rapid Dragon, et eksperimentelt program som bruker standard luftfallsprosedyrer for å skyte luft-til-overflate kryssermissiler.

Operasjonen ble behørig presentert med skrytevideoer publisert på nettet fra både våpenprodusenten Lockheed Martin og av U.S. Special Operations Command Europe (SOCEUR).

Det gjøres ikke til en hemmelighet at dette skjer rett utenfor norskekysten. Mottakeren av det lite subtile budskapet var selvsagt Russland. Ifølge det militære nettstedet «Stars and Stripes» fungerte flydroppet som et «skreddersydd» signal. «Vi prøver med vilje å være provoserende uten å være eskalerende. Vi prøver å avskrekke russisk aggresjon og ekspansjonistiske oppførsel, ved å vise forbedrede evner til de allierte», uttalte en amerikansk offiser.

Øvelsen i Norge falt sammen med øvelser i Polen og Romania. De er alle en del av U.S. European Commands Atreus-program, som tar sikte på å utvide militære alternativer for allierte. Lignende oppdrag har blitt holdt i Baltikum og Romania med fly lastet med høymobilitets artillerirakettsystemer.

(kart over denne ukas Atreus-øvelser – skjermdump fra SOCEUR)

Slike operasjoner inngår i planleggingen for et worst-case scenario i tilfelle Russland skulle angripe allierte militærknutepunkter i Europa, som Ramstein Air Base og RAF Lakenheath. «Hvis noen tar ut disse kraftknutepunktene, kan vi projisere presisjonsartilleriskyting på tvers av alliansen med partnerne våre», uttalte representanten fra SOCEUR.

Norge er den nordlige fronten

Demonstrasjonen av det nye langdistansemissilet utenfor Andøya er bare nok et eksempel på den økte militariseringen av norsk territorium og nærområder, der våre myndigheter i praksis lar USA gjøre som de vil.

I Atreus-øvingen var det tirsdag aktivert fire delvis overlappende militære operasjonsområder, både til havs, på øyer og fastland nord i Nordland, og sør i Troms. I dette området ligger både Evenes flystasjon og Ramsund orlogsstasjon, to av de fire stedene Stortinget i sommer ga USA rett til å etablere seg med militærbaser, etter en direkte forespørsel fra amerikanerne selv. På Evenes og Ramsund får amerikanske styrker rett til uhindret tilgang og bruk av det som regjeringen kaller «omforente områder», som i praksis vil fungere som amerikanske militærbaser der norske myndigheter ikke har adgang.

Les også: Baseavtalen og USAs globale stragtegi

På sedvanlig NATO-vis omtales slike øvelser som «avskrekking», og noe som skal skremme Russland fra å angripe. I realiteten blir faren for russiske angrep høyere. Skulle Ukraina-krigen spre seg og NATO bli enda mer involvert enn i dag, kan militæranlegg i Norge bli angrepsmål om de brukes av USA i offensive operasjoner mot Russland. For sivilbefolkningen i nærheten må slike militæranlegg i Norge betraktes som høyrisikoområder.

Kilder:

«Forsvaret av Norge kan bli styrt fra USA: − Norge blir enda viktigere», vg.no 02.11.22, «Amerikanske spesialstyrker skal trene med nytt våpensystem utenfor norskekysten», forsvaretsforum.no 05.11.22, «Unconventional’ delivery of US airpower in Arctic tailored to serve notice to Russia”, stripes.com 09.11.22, “US Drops Missile in the Arctic in ‘Intentional Provocation’ Toward Russia”, antiwar.com 10.11.22, «USA demonstrerte nytt våpensystem ved Andøya – ville avskrekke Russland uten å eskalere», highnorthnews.com 11.11.22


Denne artikkelen ble først publisert av Spartakus.

Les også: USA slipper missil i Arktis i «planlagt provokasjon» mot Russland

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelCovid19-vaksineringen har ikke hatt noen positiv virkning – en kort gjennomgang
Neste artikkelNRK vil helst avlyse Europas gasskrise