USA slipper missil i Arktis i «planlagt provokasjon» mot Russland

0
Missilet frigjøres fra en MC-130J Commando II utenfor kysten av Norge (Foto: US Air National Guard)

Missilet ble sluppet ut av et C-130 utenfor kysten av Norge.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 10. november 2022

Amerikanske spesialstyrker slapp på onsdag et langdistansemissil ut av et C-130 transportfly ved Polarsirkelen, en handling en amerikansk militæroffiser beskrev som en «forsettlig provokasjon» mot Russland.

«Det setter denne tingen (missilet)* innenfor rekkevidde av Russland. Vi prøver med vilje å være provoserende uten å være eskalerende,» sa oberstløytnant Lawrence Melnicoff, sjefen for US Special Operations Command Europe, til Stars and Stripes i forkant av oppskytingen. (*Overs.merkn.)

Missilet ble sluppet utenfor kysten av Norge, i Norskehavet nær Andøya Rom Senter. Det markerte den første testen av et nytt program kjent som Rapid Dragon, et palletert ammunisjonssystem som ble opprettet for å bruke standard prosedyrer for luftslipp ved bruk av luft-til-overflate-missiler.

Missilslippet kommer samtidig som spenningene stiger mellom USA og Russland i Ukraina. President Biden advarte nylig om at risikoen for nukleært «armageddon» er på sitt høyeste punkt siden Cubakrisen i 1962, likevel fortsetter de amerikanske provokasjonene mot Russland.

Missiltesten sammenfalt med øvelser som holdes i Polen og Romania, som er en del av Atreus, et program lansert av US European Command som utforsker nye militære alternativer for USA og landets allierte. Øvelsene er forberedelser for en eventuell fremtidig konflikt med Russland i Europa.

Mens noen av USAs allierte ikke har langtrekkende bombefly, kan de bruke Rapid Dragon-programmet for å kompensere for denne mangelen. Ifølge Stars and Stripes har lignende øvelser blitt holdt under Atreus i Baltikum og Romania, som har involvert å fly High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) til forskjellige områder for å slippe dem for raske angrep.


Originalen fra Anti-War:

US Drops Missile in the Arctic in ‘Intentional Provocation’ Toward Russia

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp: https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Forrige artikkelIngen ende i sikte for krigen i Ukraina
Neste artikkelEuropa står foran tvungen avindustrialisering som et resultat av energikrisa
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.