– Kuppforsøk forhindret i Kasakhstan

0
Dette skal være en del av beslaget fra kupplanleggerne i Kasakhstan. Foto fra sikkerhetstjenesten i landet.

Kasakhstans nasjonale sikkerhetskomité (NSC) og påtalemyndighetens kontor, arresterte en kriminell gruppe i Almaty 17. november og hevder at gruppa forsøkte å iverksette voldelige masseopptøyer på valgdagen 20. november, skriver Astana Times på bakgrunn av en rapport fra NSCs pressetjeneste.

Avisa skriver videre:

«Sju personer ble varetektsfengslet som følge av en spesiell operasjon. En etterforskning er iverksatt i henhold til paragraf to i artikkel 179 og del én i artikkel 272 i Kasakhstans straffelov. Materielle bevis ble konfiskert på oppholdsstedene til de internerte, heter det i NSC-uttalelsen.

Politiet samlet bevis på at den kriminelle gruppa planla angrep på administrative bygninger, politistasjoner og annen viktig infrastruktur i forskjellige byer i Kasakhstan, spesielt i Almaty og Astana, ved å bruke rikelig med ammunisjon og brannfarlige kjemikalier. De hadde til hensikt å arrangere et kupp og etablere en provisorisk regjering.»

«Vi reiser oss og sier: ‘Brødre! I dag etablerer vi en provisorisk regjering i Almaty-regionen,’» sier en av konspiratorene i et opptak NSC laget ved hjelp av en hemmelig avlytting.»

Ifølge NSC hadde de som angivelig forberedte kuppforsøket til hensikt å angripe politifolk med molotovcocktailer. I byens utkanter smalet de eksplosivene sammen med Kalashnikov-rifler, Merkel-rifler, avsagede hagler og walkie-talkies.

Riksadvokatens kontor uttalte at disse opptøyene blir koordinert av terrorist- og ekstremistorganisasjoner som er ulovlige i landet. Visestatsadvokat Zhandos Umiraliyev advarte kasakhiske borgere om ikke å delta i protestene siden de er ment å undergrave statens sikkerhet og begå kriminelle handlinger.

Året startet med kuppforsøk i Kasakhstan

Pepe Escobar skriver om terrorhandlingene i Kasakhstan 4. og 5. januar 2022:

Året 2022 startet med et Kasakhstan i brann, et alvorlig angrep mot et av de viktigste knutepunktene for eurasisk integrasjon. Vi begynner bare langsomt å forstå hva og hvordan det skjedde.

Mandag morgen holdt ledere av Collective Security Treaty Organization (CSTO) en ekstraordinær sesjon for å diskutere Kasakhstan.

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev ga et bilde av det som hadde skjedd. Opptøyene ble «gjemt bak ikke-planlagte protester». Målet var «å ta makta» – et kuppforsøk. Handlingene ble «koordinert fra ett enkelt senter.» Og «utenlandske militante var involvert i opptøyene.»

Russlands president Vladimir Putin gikk videre: under opptøyene ble «Maidan-teknologier brukt», en referanse til det ukrainske torget der protester i 2013 avsatte en NATO-uvennlig regjering.

Sentralt i det geopolitiske «hjertelandet»

Under den pågående krigen mellom USA/NATO og Russland i Ukraina er det ikke overraskende dersom provestlige grupper enda en gang har forsøkt å gjøre statskupp i Kasakhstan.

Landet er veldig stort, det er rikt på ressurser og det ligger midt mellom Russland å Kina. Dersom USA/NATO skulle lykkes i å sette inn ett provestlig regime i Astana, ville Russland stå overfor en tofrontskonfrontasjon og en viktig del av silkeveibeltet være i fare.

Det var den britiske geografen Sir Halford John Mackinder som lanserte det som er kalt hjertelandteorien, eller the Heartland Theory:

  • Den som styrer Øst-Europa har kommando over hjertelandet
  • Den som styrer hjertelandet har kommando over verdensøya
  • Den som styrer verdensøya har kommando over verden

Jimmy Carters sikkerhetsrådgiver Zbigniew Brzezinski var en ihuga tilhenger av hjertelandteorien. Han sbok The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives er obligatorisk pensum for alle neocons i USA, folk av den typen som nå styrer krigen mot Russland.

Angående den eurasiske landmassen som sentrum for global makt, la Brzezinski opp en eurasisk geostrategi for USA. Han skriver at det ikke bør dukke opp noen eurasiske utfordrere som kan dominere Eurasia og dermed også utfordre USAs globale forrang.

Dette plasserer ikke minst Kasakhstan i det berømte trådkorset, eller geværsiktet, til neocons.

På steigan.no har vi publisert 18 artikler om Kasakhstan basert på en studiereise til landet. Les her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVaksineforsker: Ingen faglig grunn til å tilby en fjerde vaksinedose – dette er politikk
Neste artikkelMultipolariteten opptrer på de kasakhiske steppene