FTX-partnerskap med Ukraina er siste kapittel i lyssky vestlig bistandssaga

0
Illustrasjon: The Grayzone

Den ukrainske regjeringen slettet på mystisk vis online registreringer av sin innsamlingsordning med kryptosvindelen FTX, bare dager før skandalen brøt ut. Initiativet hevder å ha samlet inn 60 millioner dollar til Ukraina, men hvor ble det av pengene?

Kit Klarenberg, 15. november 2022, The Grayzone

Dødsfallet til FTX, den femte største kryptovalutabørsen etter handelsvolum i 2022, og den nest største etter beholdninger, har sendt en bølge av kaos gjennom globale finansmarkeder.

Etter hvert som turbulensen vokser, gjennomfører regjeringen i Ukraina en pågående oppryddings- og hvitvaskingsoperasjon for å kvitte seg med alle referanser til en innsamlingsordning på høyt nivå, for kryptovaluta den hadde med FTX, fra nettet. Uhyggelig nok ser oppryddingen ut til å ha begynt bare dager før skandalen brøt ut.

Online-poster avdekket av The Grayzone hevder at titalls millioner ble samlet inn av FTX for den ukrainske regjeringen, og satt til en rekke krigerske bruksområder. Men med selskapet avslørt som en Potemkin-landsby som mangler underliggende eiendeler, og det store spørsmålet er om driften fra dag én var uredelig fra topp til bunn, hvor plasserer alt dette den antatt vellykkede donasjonsordningen? Ble disse summene virkelig samlet inn, og i så fall, til hvilke formål ble de faktisk satt?

Ødeleggelsen av FTX var et resultat av et massesalg av selskapets opprinnelige bitcoin-token, FTT, av den rivaliserende børsen Binance. Verdien stupte, noe som førte til et tre-dagers «løp» mot kryptovaluta verdt milliarder av dollar, som igjen skapte – eller avslørte – en «likviditetskrise« innen FTX, da det ikke hadde de tilgjengelige verdiene som kreves for å innløse kundeuttak. FTX begjærte seg konkurs 11. November.

FTX-grunnlegger og toppdonor til det demokratiske partiet, Sam Bankman-Fried, står nå overfor kriminal-etterforsking på Bahamas, der børsen hadde hovedkontor, og oppfordringer til offisielle undersøkelser av den stort sett uregulerte industrien for kryptovaluta gir gjenlyd over hele verden.

FTXs plutselige død har blitt sammenlignet med 2008-oppløsningen av Lehman Brothers, som utløste finanskrisen.

Massive kundebeholdninger har tilsynelatende forsvunnet takket være en hemmelig «bakdør» i bokføringssystemet til FTX, som tillot Bankman-Fried å gjøre endringer i selskapets økonomiske poster uten ansvar. Denne svindelen kan ha blitt brukt til å skjule minst 10 milliarder dollar i klientmidler som Bankman-Fried overførte fra børs til et annet selskap han grunnla, digital asset trader Alameda Research.

Mens mainstream media finkjemmer detaljene i Bankman-Frieds gigantiske kryptosvindel, har ikke en eneste stor mediebedrift undersøkt eller til og med erkjent FTXs forhold til regjeringen i Ukraina.

Ble klientbeholdninger på uforklarlig og ulovlig vis sluset inn i Vestens stedfortrederkrig? Eller fant den angivelige hjelpen FTX sendte til Kiev veien inn i hendene på ukrainske svindlere, korrupte krigsherrer og ulovlige aktører?

Konsernmedias manglende evne til å utforske disse spørsmålene synes desto mer pervers gitt Bankman-Frieds voldsomme promotering av hans intime økonomiske relasjoner med regjeringen til Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

FTX lover å «gjøre bitcoin om til kuler, bandasjer og annet krigsmateriell» til Ukraina

Partnerskapet mellom FTX og den ukrainske regjeringen ble først offentliggjort 14. mars da det ledende nettstedet for cryptovaluta, CoinDesk, kunngjorde at Kiev hadde lansert en dedikert nettside for donasjoner i cryptovaluta, kalt Aid for Ukraine.

Under sin beskyttelse, lovet FTX å «konvertere kryptobidrag til Ukrainas krigsinnsats med ordre om deponering» i Kievs nasjonalbank, slik at den beleirede regjeringen kunne «gjøre bitcoin om til kuler, bandasjer og annet krigsmateriell». CoinDesk uttalte at initiativet «utdyper en enestående binding mellom offentlige og private krefter innen krypto.»

Oleksandr Bornyakov, en tjenestemann ved Ukrainas departement for digital transformasjon, antydet til CoinDesk om en «kommende NFT-samling» -auksjon for å «gi neste løft til prosessen for kryptoinnsamling.»

(Bornjakovs departement for digital transformasjon spilte en nøkkelrolle i den vellykkede, Zelensky-ledede kampanjen for å kansellere The Grayzones Max Blumenthal og Aaron Mates opptreden på Web Summit, en stor internasjonal samling av teknologibransjen i Lisboa, Portugal).

I en pressemelding som ledsaget kunngjøringen av FTX-partnerskapet med Ukraina, forklarte Bankman-Fried at «ved begynnelsen av konflikten i Ukraina følte FTX behovet for å yte bistand på enhver måte de kunne.» Han lovet at ordningen ga «muligheten til å levere bistand og ressurser til de menneskene som trenger det mest».

Kiev sletter Aid for Ukraina nettsted, dager før FTX skandalen blir offentlig

Nettsiden Aid for Ukraine er nå slettet, men er fortsatt tilgjengelig via Internet Archive. Inntil ganske nylig oppfordret den besøkende til å «hjelpe Ukraina med krypto» og tryglet: «Ikke la oss være alene med fienden».

Nettstedet inneholdt salgsfremmende sitater fra et utvalg av ukrainske myndighetspersoner og bitcoin brødre – blant dem FTXs grunnlegger.

Mykhailo Fedorov, Ukrainas visestatsminister, og minister for digital transformasjon i Ukraina, takket «kryptosamfunnet» for å finansiere kjøp av hjelmer, skuddsikre vester og nattkikkerter. For sin del erklærte Bankman-Fried seg «utrolig spent og ydmyk» for å «støtte kryptodonasjoner til Ukraina.»

Den siste tilgjengelige Internet Archive dokumentasjonen av Aid for Ukraine» fant sted på ettermiddagen 26. oktober. Gjennom nettsidens eksistens fanget Internet Archive flere øyeblikksbilder av den ukentlig. Dette indikerer tydelig at siden ble tømt og fjernet av Kiev i slutten av oktober, flere dager før FTX-krisen først brøt ut.

Når den ble slettet, opprettet den ukrainske regjeringen et frittstående nettsted 1. november for å fremme bitcoinforsøket. Siden var identisk, og sitater fra Bankman-Fried, og referanser til FTXs engasjement og logo, forble på plass til morgenen 15. november.

Var den opprinnelige nettsidens dumping og sletting, og skiftet til et helt nytt grensesnitt på det tidspunktet, bare en skummel tilfeldighet, eller ble ukrainerne advart om hva som var i komminga? Hva visste Kiev, og når visste de det?

Bankman-Fried kanaliserte millioner til Biden gjennom «stealth» PAC

Selv om FTX har blitt anklaget for å tjene som et hvitvaskingsmiddel for det amerikanske demokratiske partiet, har konkrete bevis som støtter denne påstanden ennå ikke materialisert seg. Men gitt Bankman-Frieds bakgrunn som en av de største giverne til demokratene, og rollen han spilte som et bindeledd mellom partiets maktmeglere og sfæren av kryptovaluta, er påstandene forståelige.

Bankman-Fried er sønn av jusprofessor Barbara Friedman, ved Standford og grunnlegger av en skyggefull Super PAC kalt Mind the Gap, som stille sluset millioner til demokratiske partikandidater, først og fremst fra navnløse Silicon Valley-investorer.

Organisasjonen har ingen nettside eller fotavtrykk på sosiale medier, og grunnleggerne annonserer ikke sitt engasjement offentlig. De er plukket ut gjennom kompleks dataanalyse, og mottakerne av Super PAC har ofte ingen anelse om hvem eller hva som har donert til kampanjene deres.

«Eksistensgrunnlaget er skjult,» sa en person «med bånd til organisasjonen» til Vox tilbake i 2020.

Bankman-Fried-etableringen av FTX i april 2019 – samme måned som Joe Biden kunngjorde sitt presidentkandidatur i 2020 – har økt intrigen rundt skandalen. Så snart enorme summer begynte å strømme inn i, og gjennom FTX-børsen, kanaliserte grunnleggeren profitt inn i Bidens kampanjekasse. Merkelig nok hadde Bankman-Fried ingen tidligere historie med politisk giverglede.

Gjennom hele 2020-kampanjen ga Bankman-Fried over $ 5 millioner til Biden og grupper som støttet ham. Dette bidro angivelig til å gjennomføre en potensielt avgjørende «nisifret, i tolvte time blitz av TV-reklame» rettet mot svingstater, og gjorde kryptobroderen til den nest største giveren til presidenten, rett bak Michael Bloomberg.

Bankman-Fried hevdet at denne kilden til generøsitet var «motivert mindre av spesifikke saksanliggender enn av Biden-teamets ‘generiske stabilitets- og beslutningsprosess». En slik tilsynelatende mangel på entusiasme for presidenten, står i strid med de svimlende summene han har pumpet inn i demokratenes kasse siden den gang.

Bare i 2022 overøste Bankman-Fried demokratiske kandidater med nesten 40 millioner dollar til kampanjer og PAC-er. Givergleden gjorde ham til den nest største individuelle giveren til demokratiske saker, bak den liberale risikokapitalisten George Soros.

Mer nylig lovet Bankman-Fried å donere svimlende $ 1 milliard mellom i år og 2024 for å sikre en demokratisk seier i neste presidentvalg. 14. oktober trakk han seg imidlertid helt tilbake, og stemplet investeringen som et «dumt» trekk. Noe skandaløst putret i kulissene.

En uke senere kunngjorde Texas State Securities Board at det undersøkte FTX på mistanke om salg av uregistrerte verdipapirer.

Utviklingen gikk stort sett upåaktet hen hos mediene. I den grad det genererte noen interesse i det hele tatt, ble det framstilt som bare ett av flere eksempler på finansielle myndigheter som gransket kryptospillere.

Hva skjedde med de 60 millioner dollar som bistanden samlet inn til Ukraina?

Hvis FTX faktisk hvitvasket midler til stedfortrederkrigen i Ukraina, ville den minste indikasjon på at regulatorer undersøkte operasjonene ha utløst alarmklokker i hele Washington – og i forlengelsen, Kiev. Dette kan være grunnen til at den ukrainske regjeringen byttet Aid for Ukraine-nettsiden med en dedikert nettside, og skrubbet originalen helt fra internett, bare dager etter kunngjøringen.

Merkelig er også Internet Archives fangst av Aid for Ukraina nettstedet, som viser registreringer av midler som angivelig strømmer til Kiev via Bitcoin, ikke hadde blitt oppdatert siden juli. På den tiden rapporterte nettsiden at over 60 millioner dollar hadde blitt samlet inn av «samfunnet». Dette tallet gjenspeiles på den oppdaterte, frittstående innsamlingssiden for Aid for Ukraine.

En oversikt over utgiftene til det nye nettstedet Aid for Ukraine, sier at Kiev hadde brukt totalt $ 54.573.622 i cryptovaluta-donasjoner innen 7. juli, på et bredt utvalg av utstyr, kjøretøy, droner, «dødelig utstyr» og andre ressurser. En av de største enkeltutgiftene var $ 5 250 519 på en «verdensomspennende antikrigmediekampanje», hvis detaljer først ville «bli publisert etter vår seier» på grunn av «sikkerhetsgrunner».

Ukrainske myndighetspersoner og private aktører involvert i driften av Aid for Ukraina, har hånet forslag om uanstendighet bruk, men de har bare reist ytterligere spørsmål med sine benektelser.

Oleksandr Bornyakov fra Ukrainas departement for digital transformasjon, erklærte at bistand til Ukraina ganske enkelt brukte FTX til å «konvertere donasjoner etter ordre i mars». Administrerende direktør i Everstake, «validator» selskapet som i teorien garanterte at kryptofond donert via Aid for Ukraina nådde Kievs forsvarsdepartement, takket også «hver kryptoinnehaver for å donere … i de tidlige dagene [sic], da hvert øre og hvert minutt var avgjørende».

Sammenlignet, antyder disse kommentarene at Aid for Ukraine ble satt opp utelukkende for å motta donasjoner i de innledende stadiene av krigen, og tallet på 60 millioner dollar representerer summer mottatt og konvertert i ukene umiddelbart etter lanseringen av initiativet. Denne tolkningen forsterkes av en Everstake-medarbeiders presentasjon på en kryptovalutakonferanse på Web Summit 1. november, om temaet «å skaffe [over] $ 60 millioner i krypto for Ukraina.»

Men en Internet Archive-fangst av Aid for Ukraine 1. april øker forvirringen, og viser at to og en halv uke etter at initiativet ble lansert, ble nettsiden oppdatert til å hevde at «over $ 70 millioner» hadde blitt samlet inn fra kryptodonorer. Dette ble revidert ned til «over 60 millioner dollar» fem dager senere.

Mer merkelig, Aid for Ukraine poster viser at fra tidspunktet for initiativets lansering til 14. april, ble totalt $ 45.103.538 brukt. Dette betyr at bare $ 9.470.084 ble brukt mellom 14. april og 7. juli, en periode der krigen utviklet seg til en «blodig utmattelseskrig» ifølge The Guardian.

Dette etterlater et gap på minst 5,5 millioner dollar i pengene Aid for Ukraine hevdet å ha samlet inn de første ukene, og midlene de sier de distribuerte i Ukraina.

Forskjellen ble bekreftet i en tweet fra den offisielle Twitter-kontoen Aid for Ukraine, lagt ut om kvelden den 15. november, som uttalte at «av $ 60 millioner mottatt har $ 54 millioner allerede blitt brukt på Ukrainas humanitære og militære behov».

Dette innebærer at det ikke ble mottatt ytterligere midler av noen størrelse etter begynnelsen av april, og totalen har vært statisk siden den gang, til tross for at ressursen er åpen for donasjoner. Noe som ville være svært uvanlig.

Regjeringen i Ukraina, FTX og Everstake har nå alvorlige spørsmål å svare på. Nemlig hvorfor midlene som angivelig er samlet inn, ser ut til å ha gått ned i løpet av noen få dager, hvorfor ingen donasjoner har blitt mottatt siden da, på Aid for Ukraina nettsiden, eller dens nye nettside, hvor mye har blitt donert siden den påståtte første tilstrømningen, og hvor ble det av resten av pengene?

Ukraina: et svart hull for vestlig bistand

Historier om potensiell økonomisk uanstendighet fra ukrainske embetsrepresentanter og landets militære blir alltid ignorert eller regelrett begravd av vestlige medier. En avsløring fra Kiev Independent i august dokumenterte omfattende overgrep fra ledelsen i en fløy av Den internasjonale legionen, inkludert seksuell trakassering, plyndring, trusler mot soldater med våpen og utkommandering på uforberedte og uansvarlige oppdrag. Selv om Kiev Independent ofte påvirker vestlige mediers dekning av Ukraina-konflikten, ble denne historien fullstendig ignorert i mainstream-kretser.

Samme måned kringkastet CBS en undersøkende dokumentarfilm som avslørte at bare 30 prosent av vestlige våpenforsendelser til Ukraina noen gang når frontlinjen. På grunn av intenst tilbakeslag fra Pentagon og andre mektige kilder, trakk CBS midlertidig sin egen dokumentar og en tilhørende reklametrailer og artikkel fra nettet. Filmen har siden blitt «oppdatert» for å hevde at «situasjonen har blitt betydelig forbedret» siden filmingen, og «en mye større mengde kommer nå dit den skal.»

Når det gjelder Ukraina, er demokrater på høyeste nivå også enormt dyktige til å begrave pinlige historier. I desember 2015 tvang Joe Biden Kievs daværende leder Petro Porosjenko, til å sparke statsadvokat Viktor Shokin, som en betingelse for at USA skulle garantere for et IMF-lån på $ 1 milliard til Ukraina.

«Jeg kommer til å dra herfra om seks timer. Hvis [Shokin] ikke får sparken, får du ikke pengene,» truet Biden.

Med sparkingen av Shokins endte også den erfarne advokatens pågående etterforskning av energigiganten Burisma. Noe som betydde at Burismas mest berømte styremedlem, Hunter Biden, sønn av den daværende amerikanske visepresident Joe Biden, unngikk offisiell granskning.

Nå har en politisk tilknyttet kryptomilliardær som brukte en hemmelig finansiell «bakdør» for å plyndre kunder for ugudelige pengesummer, blitt den siste karakteren i sagaen om lyssky amerikansk bistand til Ukraina. Og selv om sammenbruddet av hans FTX-firma er forsidenyheter, unngår mainstream media flittig Ukraina-vinklingen.


Originalen: FTX partnership with Ukraine is latest chapter in shady Western aid saga

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.

Les også: Kollapset kryptovalutabørs FTX hadde bånd til ukrainske myndigheter, WEF og ledende Biden-rådgiver

Hvordan World Economic Forum og andre skjuler sine tidligere bånd til FTX

Forrige artikkelViagra som propagandavåpen
Neste artikkelAndre kilder om FTX-skandalen
Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som gransker etterretningstjenestenes rolle i utformingen av politikk og oppfatninger.