Kollapset kryptovalutabørs FTX hadde bånd til ukrainske myndigheter, WEF og ledende Biden-rådgiver

0
Collage: Scotland Today Online

Av Iain Muir – 14. november 2022, Scotland Today Online

Den enorme framgangen til FTX

FTX skapte overskrifter med tidlige koblinger til NFL-legenden Tom Brady, supermodellen Gisele Bundchen og NBA-superstjernen Stephen Curry. FTX brukte store penger på en Super Bowl-reklame med Seinfeld-skaperen Larry David.

«I 2021 inngikk FTX en rapportert 135 millioner dollar, 19-årig avtale med NBAs Miami Heat for å omdøpe American Airlines Arena til FTX Arena,» rapporterte CNN.

Major League Baseball inngikk en femårsavtale i 2021 for å navngi FTX som sin offisielle kryptovalutabørs, et partnerskap som inkluderer å sette FTX-merkelapper på dommeruniformene.

FTX og dets ekstraordinære kollaps

Så skjedde FTX-kollapsen.

I løpet av noen få dager tapte FTX-medgründer Sam Bankman-Fried – kjent i bransjen som «SBF» – nesten hele sin formue på 16 milliarder dollar i det Bloomberg kalte «et av historiens største tap av formuer noensinne».

Fredag ble Bahamas-baserte FTX tvunget til å begjære seg konkurs etter at 473 millioner dollar av midlene ble stjålet i et hack av kryptovalutabørsen. Kunder skyndte seg for å ta ut pengene sine, men det var for sent.

Reuters rapporterte at mellom 1 og 2 milliarder dollar i kundemidler forsvant fra FTX-kryptovalutabørsen. Publikasjonen hevdet også at FTX i hemmelighet sluset 10 milliarder dollar inn i handelsselskapet hans – Alameda Research. Daily Mail hevdet at SBFs påståtte kjæreste – Caroline Ellison – drev søsterselskapet.

New York Times bemerket:

Til tross for at han samlet inn 2 milliarder dollar, forble han majoritetseier i selskapet. Ingen investorer ble med i FTXs styre, som bestod av Mr Bankman-Fried, en FTX-ansatt og en advokat.

Sam Bankman-Fried gir millioner til Democratic Party

Før kryptovalutabørsen hans kollapset, var Bankman-Fried en stor finansør av Democratic Party.

MarketWatch rapporterte:

SBF bidro med mer enn 5 millioner dollar til Joe Biden og grupper som støttet ham under hans presidentkampanje i 2020. Han sa at han var motivert av Bidens ‘generiske stabilitet og beslutningsprosess’.

Bankman-Fried ga demokratene nesten 37 millioner dollar i valgsyklusen 2021-2022, ifølge OpenSecrets. SBF var den nest største individuelle giveren til demokratene, bare for å bli overgått av 128 millioner dollar fra George Soros.

I mai sa Bankman-Fried at han forventet å donere «mer enn 100 millioner dollar» til demokratene i presidentvalget i 2024, men sverget å ha en «bevegelig grense» for politiske utgifter på 1 milliard dollar hvis tidligere president Donald Trump skulle stille opp igjen.

SBF går til Det hvite hus

Den 30 år gamle milliardæren var i stand til å få tilgang til en ledende Biden-rådgiver uker før han tilbød enorme politiske donasjoner til demokratene.

Washington Free Beacon rapporterte at Bankman-Fried møtte ledende Biden-rådgiver Steve Ricchetti 22. april og 12. mai, ifølge besøkslogger i Det hvite hus.

Gabe Bankman-Fried – SBFs bror som håndterer milliardærens politiske operasjoner – besøkte Det hvite hus 7. mars, ifølge publikasjonen.

SBF finansierte i stor grad Democratic Protect Our Future PAC som først ble lansert i mai 2022. SBFs bror sa at PAC ble dannet for å «stoppe den neste pandemien».

I mai sa Gabe Bankman-Fried om Protect Our Future PAC:

Hvis dette er et merkelig kryptospill, har jeg absolutt ikke blitt informert om det. Jeg vil stoppe den neste pandemien. Det er egentlig mitt eneste mål her… Jeg tror over tid vil folk innse det.

Bankman-Frieds mor er også en stor pengeinnsamler for Democratic Party

Bankman-Frieds mor, Barbara Fried, er Stanford-professor og har «skrevet mye om spørsmål knyttet til fordelingsrettferdighet innen skattepolitikk, eiendomsteori og politisk teori». Hun er også medgründer av Mind the Gap politiske aksjonskomité som ble opprettet i 2018 for å hjelpe Democrats å vinne valg.

Vox publiserte en glødende artikkel om Mind the Gap i januar 2020 med tittelen: «Inne i den hemmelighetsfulle Silicon Valley-gruppen som har sendt over 20 millioner dollar til demokratene».

«Det som også er uvanlig er at Mind the Gap ikke ledes av svært erfarne politiske operatører, men av akademikere uten faglig bakgrunn som pengeinnsamlere», heter det i Vox-artikkelen.

Gruppens ledere er et par jusprofessorer fra Stanford: Barbara Fried, som ikke har noen åpenbar kampanjeerfaring, og Paul Brest, den tidligere presidenten for William and Flora Hewlett Foundation. Graham Gottlieb, en Stanford-stipendiat som fungerte i juniorroller for tidligere president Barack Obamas gjenvalgskampanje i 2012 og i Det hvite hus, er administrerende direktør.

Vox noterer videre:

Støttespillere inkluderer folk som Facebook-medgründer Dustin Moskovitz, tidligere Google-sjef Eric Schmidt, San Francisco-lobbyist Ron Conway og en gruppe av store demokratiske givere fra hele Silicon Valley, inkludert pengeinnsamleren Amy Rao.

FTX-forbindelsen til den ukrainske regjeringen og World Economic Forum

Merkelig nok lanserte den ukrainske regjeringen et nettsted for donasjoner av kryptovaluta i mars som ble støttet av FTX.

CoinDesk rapporterte i mars:

Aid for Ukraine, som har støtte fra kryptobørsen FTX, staking-plattformen Everstake og Ukrainas Kuna-børs, vil rute donert krypto til National Bank of Ukraine, sa en av Everstakes sjefer Vlad Likhuta til CoinDesk. Ukrainas krypto-kyndige departement for digital transformasjon er også involvert.

En pressemelding fra Everstake sa:

Aid For Ukraine samarbeider med kryptovalutabørsen FTX som konverterer mottatte kryptomidler til fiat og sender donasjonene til den ukrainske nasjonalbanken. Dette markerer det første tilfellet noensinne av en kryptovalutabørs som samarbeider direkte med en offentlig finansiell enhet for å gi en kanal for kryptodonasjoner. Tidligere denne måneden konverterte FTX allerede 1 million dollar i SOL og overførte det til National Bank of Ukraine.

Bankman-Fried sa den gang:

Ved starten av konflikten i Ukraina følte FTX behovet for å yte bistand på alle måter den kunne. Ved å samarbeide med departementet for digital transformasjon for å sette opp betalingsskinner og legge til rette for konvertering av kryptodonasjoner til fiat-valuta, har vi gitt National Bank of Ukraine muligheten til å levere hjelp og ressurser til menneskene som trenger det mest. Vi er takknemlige for muligheten til å jobbe med Sergey og Everstake-teamet mens de fortsetter å jobbe utrettelig for å hjelpe ukrainere mens de lider av denne konflikten.

World Economic Forum (WEF) oppgir FTX som partner og ga en lenke til børsens nettside. Originalen er fjernet, men her er det arkivert.


Originalen: Collapsed cryptocurrency exchange FTX had ties to Ukrainian government, WEF, and top Biden adviser

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.


Iain Muir

Skotsk/britisk fotojournalist – forsker – pilot (A&H) – CAA-lisensiert droneoperatør – kommentator – NUJ-medlem – SCTS-registrert


Les også: Hvordan World Economic Forum og andre skjuler sine tidligere bånd til FTX

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVil mer våpen skape fred i Ukraina?
Neste artikkelFå freden på skinner og Norge ut av våpensmiene!
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.