FN-rapportør krever opphevelse av amerikanske sanksjoner som skader syriske sivile

0
FNs sikkerhetsråd drøfter situasjonen i Syria.

Sanksjonene er spesielt beregnet på å forhindre gjenoppbyggingen av Syria

Av Dave DeCamp, Anti-War.

En spesialrapportør fra FN ba torsdag om fjerning av amerikanske og andre vestlige sanksjoner mot Syria, siden de har en ødeleggende innvirkning på sivilbefolkningen og hindrer landet i å gjenoppbygges etter 11 år med krig.

Alena Douhan, spesialrapportør for ensidige tvangstiltak, kom med kommentarene etter et 12 dager langt besøk i Syria. Der fant hun ut at sanksjoner skader sivile på mange måter, blant annet ved å forårsake mangel på medisin og medisinsk utstyr.

Alena Douhan

«I den nåværende dramatiske og stadig forverrede humanitære situasjonen, mens 12 millioner syrere sliter med matusikkerhet, oppfordrer jeg til umiddelbar opphevelse av alle ensidige sanksjoner som alvorlig skader menneskerettighetene og forhindrer enhver innsats for tidlig utvinning, gjenoppbygging og gjenoppbygging,» sa Douhan til FNs sikkerhetsråd.

Amerikanske tjenestemenn har vært ærlige om det faktum at sanksjonskampanjen mot Syria er spesielt utformet for å hindre landet i å gjenoppbygges. Utenriksminister Antony Blinken sa i fjor at det er USAs politikk å «motsette gjenoppbyggingen av Syria» inntil det er et regimeskifte i Damaskus.

Douhan sa at de «katastrofale effektene av ensidige sanksjoner» påvirker mennesker «på tvers av alle samfunnslag i landet.» Hun sa at 90 % av Syrias sivilbefolkning lever i fattigdom og har begrenset tilgang til mat, vann, elektrisitet, husly, drivstoff, helsetjenester og transport.

På toppen av sanksjonskampanjen opprettholder USA også en okkupasjonsstyrke på rundt 1000 soldater i det østlige Syria og støtter kurdiske grupper i regionen, slik at Washington kan opprettholde kontrollen over omtrent en tredjedel av landet. Området som USA okkuperer er der de fleste av Syrias olje- og hvetefelt ligger, og USA holder de vitale ressursene borte fra Damaskus.

USA støtter også stilltiende israelske luftangrep i Syria og gjennomfører av og til også sine egne. Til tross for den alvorlige humanitære krisen, er det ingen tegn på at USA vil endre politikken. Det hvite hus sa i slutten av oktober at det ikke har «ingen planer» om å oppheve sanksjonene eller avslutte sin militære okkupasjon i Syria.

Originalen: UN Rapporteur Calls for Lifting of US Sanctions Harming Syrian Civilians

Les: USA stjeler Syrias olje og korn. Tyrkia stjeler vannet.

Spørsmål:

Er det fortsatt slik at Rødt støtter sanksjonene mot Syria, Bjørnar Moxnes?

Forrige artikkelGourmetmat til eliten – insekter til massene
Neste artikkelKrigen i Ukraina: Stille før stormen?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.