Europa i strømtrøbbel: Frankrike skrur av

0

av Jo Nova

Europa er i trøbbel ettersom ytterligere fire av Frankrikes atomkraftverk skrus av for vinteren.

Kjernebaselasten til det europeiske nettet er i trøbbel, og det finnes ingen backup. Hvis resten av Europa hadde hatt nok kull eller atomkraft, ville ikke dette vært så ille, men de var altfor bekymret for hetebølger i 2100, så de glemte det…

Dette er dårlige nyheter for Europa. Halvparten av Frankrikes atomkraftnettverk var allerede ute av spill, og EDF (det nasjonale strømselskapet) håpet å få «alle sammen» tilbake på nett til vinteren. Men de har nettopp kunngjort at minst fire anlegg de planla å starte på nytt vil ha store forsinkelser. Frankrikes strømpriser har nådd 1000 euro per MWh for levering i januar. 

Frankrikes store atomkraftnettverk er normalt en stor eksportør av elektrisitet, referert til som «ryggraden» i hele det europeiske nettet. Blackout er ikke bare varslet i Frankrike, men det er økende erkjennelse av at det nå er mer sannsynlig også i Storbritannia. Til hvilke andre steder vil dette spre seg?

For å gjøre vondt verre, sprakk for en uke siden et rør under en sikkerhetstest på Civaux-anlegget. Dette er det samme anlegget hvor det ble oppdaget korroderte sveisinger i august i fjor, men dette er «absolutt ikke en sveis som ga seg» denne gangen, noe som høres illevarslende ut. Da de stengte Civaux i fjor, stengte de også ytterligere 12 reaktorer bygget etter samme design – som paradoksalt nok er de nyeste reaktorene i atomkraftnettverket og bare rundt 20 år gamle. Det haster så mye at 500 spesialsveisere jobber på disse anleggene, omtrent 100 av dem har kommet fra USA og Canada.

Mon Dieu! Frankrike er på vei mot vinter blackouts!

Javier Blas, Bloomberg

Torsdag kveld kunngjorde EDF det mange hadde forventet og fryktet: det blir lavere kjernefysisk produksjon i 2022. Den fortalte kraftmarkedet at fire reaktorer som skulle ha vært i drift igjen mellom midten av denne måneden og begynnelsen av desember vil være ute av drift frem til slutten av januar — minst. Flere av dem starter ikke på nytt før i slutten av februar. Strømmangelen er enorm. For tiden produserer franske atomkraftverk mindre enn 30 gigawatt, sammenlignet med et 10-års gjennomsnitt på nesten 45 GW.

Midtvinter kan EDF vanligvis produsere 55-60GW kraft, men denne vinteren kan det bare bli 40GW, noe som vekker åpenbar frykt for at Frankrike ikke vil ha noe å avse til Storbritannia:

Dr. Paul Dorfman, en stipendiat fra Science Policy Research Unit ved University of Sussex sa til Express.co.uk

«Til tross for den vennlige retorikken mellom Sunak og Macron, prøver han å holde lysene på i Paris, mens de takler det ødelagte franske atomnettverket, og det vil ha forrang over strømforsyningen til Storbritannia – og vil bety at strømbrudd i Storbritannia er mye mer sannsynlig.»

Det er en mangel på 20 Gigawatt:

Frankrikes strømpriser stiger over 1000 €/MWh ettersom flere atomreaktorer stenger for vinteren

«Implikasjonene er enorme,»

bemerket [Energianalytiker Gerard Reid].

«For hver 1 grads temperaturfall trenger Frankrike ett ekstra atomkraftverk for å gi den kraften som trengs for å gi varme over hele landet.

«Hva dette betyr er at på en kald januardag trenger Frankrike rundt 45 GW kjernekraft. I går var det bare 25GW online.»

Giles Parkinson, RenewEconomy

Civaux har to 1500 MW enheter og hele Frankrike har 56 reaktorer. For bare ti dager siden sa den franske regjeringen at de ville «kutte byråkrati» slik at de kunne bygge ytterligere seks, men selvsagt ikke denne vinteren. Det er faktisk litt av en kalddusj å tenke på at selv med dét hastverket, snakker de om å starte den første nye i mai 2027 og det forvente å ta nesten ti år å få den i gang.

Først publisert på joannenova.com.au

Forrige artikkelEuropa står foran tvungen avindustrialisering som et resultat av energikrisa
Neste artikkelVaccinetvivl – er frygtboblen bristet?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.