Amerikanske våpenprodusenter håver inn penger på krigen i Ukraina

0
Group of F-35 jet fighters low flying over sea / Shutterstock

Krigen i Ukraina har ansporet europeiske land til å bruke hundrevis av milliarder dollar til nye våpen. Amerikanske våpenprodusenter er de «største mottakerne» av den økte etterspørselen etter våpen, ifølge en Yahoo News-rapport.

Av Kyle Anzalone, 6. november 2022

Ian Bond, direktør for utenrikspolitikk ved Senter for europeisk reform, beskrev økningen i våpenmarkedet som den høyeste siden den kalde krigen. «Dette er absolutt den største økningen i forsvarsutgiftene i Europa siden slutten av den kalde krigen,» sa han. Melissa Rossi skrev i Yahoo at amerikanske selskaper har «vært den største mottakeren» av etterspørselen.

Medlemmer av EU har planlagt å øke sine forsvarsbudsjetter med 230 milliarder dollar, ledet av Tysklands løfte om å øke militærutgiftene med 100 milliarder dollar. Ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) får europeiske regjeringer mesteparten av våpnene sine fra amerikanske våpenprodusenter.

Den amerikanske våpenindustrien er definert av «svingdøren». «Svingdøren» refererer til fenomenet med at amerikanske militærrepresentanter pensjonerer seg og tar jobber i styrene til selskaper som produserer våpen. Nåværende forsvarsminister Lloyd Austin var general før han trakk seg og ble med i styret i Raytheon. Etter en kort periode som våpendirektør, leder Austin nå Pentagon og hjelper til med å utforme USAs utenrikspolitikk. Austins forgjengere, Jim Mattis og Esper, satt også i styret for våpenprodusenter.

USA er verdens største våpenselger, og distribuerer 39% av verdens våpen fra 2017-2022. Amerikanske selskaper sto for over halvparten av alle våpensalg i Europa. SIPRI-rapporter viser at Nederland, Storbritannia, Polen og Frankrike lister USA som deres toppdestinasjon for våpen, med Amsterdam som bruker 94 prosent av anskaffelsesbudsjettet på amerikanske selskaper.

Pieter Wezeman, seniorforsker ved SIPRI Arms and Military Expenditure Programme, fortalte Yahoo: «Alle europeiske land har planer om å øke sine militære utgifter betraktelig, og å øke sine kjøp av våpen som en del av det.»

Våpensalget viser ingen tegn til å bremse opp. Bulgarias lovgivende forsamling godkjente en plan om å kjøpe 70 av Lockheed Martins F-16 for 1,3 milliarder dollar. I forrige uke godkjente det amerikanske utenriksdepartementet et missilsalg på 500 millioner dollar til Finland. William Hartung, en analytiker ved Quincy Institute for Responsible Statecraft, fortalte Yahoo at våpensalget «vokser raskt.»

Washington har sagt at de vil støtte Ukraina uansett hvor lenge krigen varer, og planlegger ikke å presse Kiev til å søke en diplomatisk slutt på krigen. En utvidet konflikt forventes å være en stor velsignelse for amerikanske våpenprodusenter.

Vestlige sanksjoner mot Russland vil hindre mange tidligere stater i Warszawapakten og Sovjetunionen fra å forsyne og oppgradere sine våpen fra Sovjettiden. Den Washingtonledede økonomiske krigen mot Moskva vil tvinge de østeuropeiske statene til å kjøpe nye våpen nå; mange vil bli laget i USA.

I tillegg planlegger USA og landets allierte å bruke titalls milliarder på å bevæpne Ukraina for å bekjempe Russland. En tverrpartigruppe av amerikanske lovgivere forsøker å få vedtatt en ny lov om bevilgning på 50 milliarder dollar til Kiev.


American Arms Makers Are Cashing in on the War in Ukraine

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


Om Kyle Anzalone

Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Conflicts of Interest med Will Porter og Connor Freeman.


Kommentar:

I mange europeiske land gikk over halvparten av de siste militære utgiftene til amerikanske våpenprodusenter. Norge brukte 83 % til amerikanske kjøp, Storbritannia 77 %, Italia 72 % og Nederland brukte 95 % på amerikanskproduserte våpen i perioden fra 2017 til 2021, ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), og den totale europeiske våpenimporten som hoppet opp med 19 prosent i løpet av den tidsrammen fra de foregående fem årene. Og det var før Europas nylige våpenkjøpsfest.

Her er de største våpenprodusentene i USA og deres største aksjonærer:

PS:

Kongsberggruppen får milliardkontrakt med den amerikanske hæren

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr du klar for en ny lockdown?
Neste artikkelKva skjer i Raudt?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.