Kongsberggruppen får milliardkontrakt med den amerikanske hæren

0
Kilde: Kongsberg

Krigsdividenden for den lydigste bikkja i NATOs kennel kommer alt for en dag. E24 kan fortelle at Kongsberggruppen får en kontrakt med den amerikanske hæren verdt 15,5 milliarder kroner:

Forsvarskonsernet har mandag inngått en femårig rammekontrakt for levering av våpenstasjonsystemer til USA verdt 15,5 milliarder kroner. – En viktig milepæl, sier Kongsberg-topp.

Den amerikanske hæren har mandag tildelt Kongsberggruppens forsvarsdivisjon Kongsberg Defence and Aerospace AS en femårig rammekontrakt verdt opptil 1,498 milliarder dollar, går det frem av en børsmelding fra Kongsberggruppen.

Verdien på kontrakten i norske kroner er 15,5 milliarder.

Kontrakten gjelder levering av Crows, som står for Common Remotely Operated Weapon Station.

–Dette er en viktig milepæl og Kongsberg er stolt over å bli valgt som leverandør til det amerikanske Crows-programmet de neste fem årene, sier administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence and Aerospace i børsmeldingen.

– Vi viderefører og utvider vårt samarbeid med U.S. Army som strekker seg tilbake til 2007, noe som gjør at Kongsberg sammen med kunden kan gi soldatene den beste operative løsningen som finnes på markedet, sier han.

Det norske forsvarskonsernet har hatt stor suksess med sine fjernstyrte våpenstasjoner som kan monteres på alt fra pansrede fartøy til patruljebåter.

Norge som imperialist og krigsprofitør

Norge har i en generasjon framstilt seg som en «moralsk stormakt» og en «fredsnasjon». Faktum er at siden 1990 har Norge gjennomgått en omfattende transformasjon fra et middels kapitalistisk land til en finansiell stormakt og en militaristisk nasjon.

Oljefondet er verdens største enkelteier av aksjer. Fondet eier 1,5% av aksjene i de 74 landene der fondet har investert. Siden kapitaleksport er det fremste kriteriet på en imperialistisk økonomi, plasserer det allerede Norge i front blant de imperialistiske landa.

Oljefondet er da også blant de største eierne i noen av de største multinasjonale selskapene i verden. Glem forestillingene om Oljefondet som «Statens pensjonsfond utland», som det heter. Fondet stiller risikokapital til Wall Street og de andre store børsene i verden. Det gjør allerede fondet til storprofitør på våpen, agrobusiness, farmasøytisk industri og overvåkingsteknologi.

Og med rollen som finanskapitalist følger helt naturlig rollen som militarist. Norge er blant de landa som har støttet flest av USAs kriger siden 1999. Og Norge er blant de største bidragsyterne til krigen i Ukraina, slik vi var blant de største bidragsyterne til krigen i Syria. Etter BNP bidrar Norge mer til krigen i Ukraina enn USA! (Kilde Statista)

Derfor er det også helt naturlig at Kongsberggruppen får feite militærkontrakter med Pentagon.

Såvidt vi har forstått er det også i tråd med ønskene til sosialistpartiene.


PS:

Hvem eier Kongsberggruppen?

Ifølge Proff eier staten ved Næringsdepartementet 50%, dernest Folketrygdfondet 7,1%. De to største private eierne er utenlandske, henholdsvis The Northern Trust Comp. i London med 3,5% og vår gamle kjenning State Street med 2,5%.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRishi Sunak har lagt opp til å feile
Neste artikkelTyskland fjerner vindkraftanlegg for å utvide kullgruve
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).