Titusener av mennesker demonstrerte mot sanksjonene og krigspolitikken i Praha

0
Praha 28. oktober 2022. Skjermdump fra video

Titusenvis av mennesker samlet seg i Praha fredag ​​for å kreve at den nåværende tsjekkiske regjeringen går av til fordel for en administrasjon som ville vedta en nøytral utenrikspolitikk, avslutte militær støtte til Ukraina og gjenoppta kjøp av russisk naturgass. Dette skriver La Prensa Latina.

«Gå av! Gå av!,» ropte demonstrantene, mange av dem viftet med tsjekkiske flagg og bar plakater som oppfordret landet deres til å trekke seg fra NATO og EU.

Protesten på uavhengighetsdagen var tredje gang siden begynnelsen av forrige måned at et stort antall har gått ut i gatene i Praha for å kreve at sentrum-høyre-statsminister Petr Fiala trekker seg.

Politikilder sa at fredagens oppmøte var mindre enn de 70 000 som deltok i den første demonstrasjonen 3. september, men demonstrantene fylte den store Václavplassen på 104-årsdagen for Tsjekkoslovakias løsrivelse fra det østerriksk-ungarske riket.

Selv om arrangementet ble organisert av Tsjekkia først!, ei høyreorientert gruppe, deltok folk fra hele det politiske spekteret.

Tsjekkia først! motsetter seg militær støtte til Ukraina i forbindelse med den russiske invasjonen og ønsker at Praha skal vedta en nøytralitetspolitikk.

Demonstranter, inkludert den tidligere sosialdemokratiske statsministeren Jiri Paroubek, fordømte også økningen i energiprisene i forbindelse med EUs restriksjoner på import av naturgass fra Russland.

Dett er en advarsel om «ei stor krise», sa Paroubek, og sa at folk har grunn til å frykte mangel på naturgass til vinteren.

Fialas fempartikoalisjonsregjering støtter Ukraina sterkt og har gått med på drakoniske EU-sanksjoner mot Russland, som har vært den største leverandøren av naturgass til Tsjekkia.

Forrige artikkelOverdødeligheten i EU inntil 16% over normalen – verst i land med høy vaksinasjonsgrad
Neste artikkelFår vi en ny intifada og en mer uforsonlig ortodoks jødisk blokk?