Får vi en ny intifada og en mer uforsonlig ortodoks jødisk blokk?

0
Palestinian demonstrators burn tyres and throw rocks in the West Bank, Palestinian Territories, Palestine, May 15,2021

Revolusjonen i Palestina

Av Jan Hårstad.

Når jeg gjennom mange år har avstått fra å skrive om palestinsk politikk skyldes dette at det var et redselskabinett av korrupsjon, dobbeltspill og dugløyse. Jeg ble uvel hver gang jeg leste om gjensidig dreping, tortur mellom den palestinske selvstyremyndigheten.

Og deres rivaler i Islamsk Jihad/Hamas. PAs fengsel i Jeriko ble kalt slakterhuset og her ble ungjihadistene sperret inne. Folk som drev med anti-korrupsjonsarbeide som levde i livsfare for korrupsjon var obligatorisk og åpenbart, ikke bare i PA.

Situasjonen i det siste året har vært at ungdommen mellom 17-25 år har sett seg dritlei på de gamle palestinske organisasjonene og laget sin egen som kalles «Løvens Hule» som holder til i byene Jenin, Hebron og Nablus. Disse fører krig mot settlerkolonistene og den israelske hæren. Gjennom hele 2022 har det vært minikrig med drepte på begge sider.

Israel Will Now Officially Shoot to Kill Palestinian Rock Throwers - Left  Voice
Israels hær i Nablus. Bildet er hentet fra Left voice

Det som skjedde mandag natt 24 oktober var at den israelske hæren i en svær militær operasjon gikk inn i Nablus og her ble fem palestinere drept. Dagen etter kom det uttalelser fra forsvarsminister Benny Gantz som mente at et så blodig angrep ville fungere som avskrekking og føre til at ungdommene i Løvens Hule begynte å trekke seg tilbake til gammel normalitet. Nablus-angrepet skulle liksom stoppe hele minikrig-trenden gjennom året.

Det var nå det Gantz sa, men det betyr ikke at han tenker det, for dette er rent ønsketenkende sprøyt. Når du ser videoer fra begravelsene i de nevnte byene er det tusenvis av folk på gatene. Løvens Hule-krigerne har massiv populær støtte og er faktisk eriferd med å endre styrkeforholdet innen palestinsk politikk.

Mahmoud Abbas. Han har vært president i den delvis anerkjente siden 2005 og leder for PLO siden 2004. (Wikipedia)

Bare for en måned siden var rivalene Fatah/PA  og Hamas samlet til et forbrødringsmøte i Algerie som jevnlig finner sted uten større resultater. Der ble det bestemt at – oppsiktsvekkende – at det skulle finne sted palestinske valg i oktober 2023. Bevares.

Det betyr jo at valgkampen på et vis allerede har startet og hvordan opptrer partene? Abbas PA opptrer som vanlig med et dobbeltspill. Retorisk og i media er de nå for ungdommens Jihad for hvor ellers skulle de hente stemmer fra i de nevnte byene? 

På den annen side er de vettskremt for at det nå kommer en Tredje Intifada – ikke med stein som de to foregående, men med Kalasnikover og Molotov-cocktails. Faren – som PA ser det – er at de da vil bli kastet på historiens skraphaug som irrelevante og det vil de jo ikke da eldregarden har samlet seg både penger og posisjoner gjennom mange år.

Og dette: hvis det blir en Tredje Intifada vil libanesiske Hizballah og Iran få stor innflytelse over Vestbredden og disse er allierte med Islamic Jihad og Hamas. En tredje Intifada kan frambringe et helt nytt politisk kart for palestinsk politikk.

Da meldes det nå at palestinsk etterretning, jordansk etterretning og israelsk etterretning jobber sammen for å stoppe utviklingen av en Tredje Intifada. I dette spørsmålet har de tre felles interesser, om enn av ulik art.

Første november er det valg i Israel. Det er ventet at den ortodokse religiøs-nasjonale blokken vil gjøre et godt valg og bykse framover. Disse har de mest ekstreme oppfatninger av hvordan konflikten skal løses. Tankene mine går til en tidligere Mossad-sjef som for mange år siden sa at hovedproblemet for Israel vil bli konfrontasjonen mellom sekulære moderne israelere og Talmud-inspirerte jødiske fanatikere som nå er i stor vekst. Det har gått så langt at de utkjemper trefninger med den israelske hæren som i Huwara 20 oktober.

Vi kommer tilbake med en ytterligere kommenter når valgresultatet foreligger.

Forrige artikkelTitusener av mennesker demonstrerte mot sanksjonene og krigspolitikken i Praha
Neste artikkelCIA i Ukraina