Lovgivere ber om krigstidsfullmakter for Pentagon til å kjøpe våpen til Ukraina

0
Kongsberg Defence & Aerospace er en av profitørene på Ukraina-krigen. NSM Test Firing KDS Kongsberg Defence Systems ©KONGSBERG

Et tillegg til National Defense Authorization Act (NDAA) i 2023 vil løsne restriksjoner på Pentagons muligheter til å kjøpe våpen gjennom langsiktige kontrakter.

Av Dave DeCamp, Anti-War, 17. oktober 2022.

Senatorer introduserte et tillegg til Senatets versjon av 2023 National Defense Authorization Act (NDAA) som vil gi Pentagon fullmakter til anskaffelser som i krigstid, slik at landet kan kjøpe flere våpen til Ukraina.

Ifølge Defense News vil endringen tillate Pentagon å kjøpe våpen ved hjelp av flerårige oppdragsgivere, som vanligvis er reservert for anskaffelse av marinefartøy og krigsfly.

Det vil gi Pentagon makt til å låse kontrakter for regnskapsåret 2023 og 2024 for å kjøpe ammunisjon laget av Lockheed Martin, BAE Systems, Kongsberg Defence & Aerospace, og Raytheon, den tidligere arbeidsgiveren til forsvarsminister Lloyd Austin.

Våpenprodusentene har tjent penger på USAs og NATOs politikk med å bevæpne Ukraina, og endringen tar sikte på å stimulere dem til å øke produksjonen av visse våpen. Lovgivningen vil tillate Pentagon å samarbeide med NATO for å kjøpe våpen til alliansemedlemmer i store mengder.

Endringen vil også fjerne andre byråkratiske barrierer, inkludert å tillate Pentagon å kjøpe våpen til Ukraina med ikke-konkurrerende kontrakter. Det ville også reise et krav til entreprenører om å levere sertifiserte kostnads- og prisdata, som er ment å sikre at Pentagon betaler en rettferdig pris.

Lovgivningen viser at Kongressen forventer å støtte Ukraina i krigen i årene som kommer. Politico rapporterte i forrige uke at NATO har en 10-års plan for å gjenoppbygge Ukrainas militær- og våpenindustri, for å pense landets væpnede styrker over fra å bruke sovjetisk utstyr, til primært å bruke NATO-våpen.

En høytstående kongressrepresentant som snakket med Defense News sa at tillegget også kunne brukes til å kjøpe våpen, slik at USA bedre kunne konfrontere Kina. «Enten du vil kalle det krigstidskontrakter eller nødkontrakter, vi kan ikke leke lenger,» sa assistenten, og snakket på betingelse av anonymitet.

«Vi kan ikke liste oss rundt med en minimums-rate for å opprettholde kjøp av denne ammunisjon. Det er vanskelig å tenke seg noe som står så høyt på alles liste, som å kjøpe massevis av ammunisjon de neste årene, for våre operasjonelle planer mot Kina og fortsette å forsyne Ukraina,» la rådgiveren til.

Senatets NDAA inkluderer også 10 milliarder dollar i militærbistand til Taiwan, som vil bli utbetalt i løpet av de neste fem årene. Senatet forventes å stemme over sin versjon av NDAA når mellomvalget er over i november. Etter at det skjer, må Huset og Senatet forhandle om den endelige versjonen i en konferanse, der endringer kan forandres eller fjernes.


Lawmakers Seek Emergency Powers for the Pentagon to Buy Arms for Ukraine

Forfatter: Dave DeCamp


Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.

Oversatt for steigan.no av Hans Snøfjell

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJimmie Åkesson blir den virkelige statsministeren
Neste artikkelDet som er bra for Volvo er bra for – Kina?