Labour krever nyvalg og får støtte av TUC

0
Frances O'Grady, TUC

TUC (Trades Union Congress) har avholdt sin 154 kongress 2022: den 18-20 Oktober – full støtte til Labours krav om nyvalg.

Av Romy Rohmann

Den årlige TUC-kongressen fant sted i Brighton denne uken, det var delegater fra hele fagbevegelsen som kom sammen for å sette agendaen for arbeiderbevegelsen i året som kommer.

Sinnet mot dagens regjering gjorde at Labour-leder Keir Starmer ble hilst hjertelig velkommen da han talte på TUC-forbundets forbundskonferanse torsdag morgen.

Keir Starmer var mannen som sto i spissen for å drive den tidligere partilederen Jeremy Corbyn ut av partiet, og som nylig fikk ros fra krigsforbryteren Tony Blair for den kursen han har valgt for Labour.

Les: Britiske Labour ansatte en israelsk militærspion til å jobbe for partilederen

Starmer står ikke for noen grunnleggende kursendring for Storbritannia, men Toryenes katastrofe har gitt ham stort rom til å drive retorikk.

Les: Partitopper i Labour saboterte valgkampen for å kvitte seg med Corbyn

Det var jubel og applaus da Starmer kom med en oppfordring til et nyvalg som svar på regjeringens kaos. Starmer lovte å røske opp i de spesifikke delene av anti-fagforeningslovene som ble vedtatt i 2016.

Labourleder Keir Starmer holdt sin tale på kongressen og sa bla at: Vi må møte deres (Torys) angrep med håp og gi dette landet det lederskapet vi så desperat trenger. Vi må bygge et Storbritannia hvor arbeidsfolk kan lykkes igjen.

Det ble ingen stor debatt rundt Labours manglende støtte til alle de streikene som har pågått i Storbritannia den seinere tid.

Les: Why won’t Labour back strikes?

https://www.tuc.org.uk/speeches/keir-starmer-tuc-congress-2022

Keir Stermers tale kan du høre her: https://www.tuc.org.uk/speeches/keir-starmer-tuc-congress-2022

Som svar på torsdagens tale fra Keir Starmer til TUC-kongressen, sa TUCs generalsekretær Frances O’Grady:

Keir Starmer har vist i dag at Labour kan levere endringen Storbritannia desperat trenger.

Etter 12 år med konservativt vanstyre har Labour en skikkelig plan for å skape anstendige arbeidsplasser, gjenoppbygge våre offentlige tjenester og heve levestandarden.

Om Labours planer for avtaler om rettferdig lønn, la Frances til:

Avtaler om rettferdig lønn vil være en reell game-changer og bidra til å stoppe fattigdomslønn i sektorer som sosial omsorg. Å aktivere kollektive forhandlinger for å dekke alle arbeidere i hele bransjer i økonomien vil heve lønningene, forbedre forholdene og stoppe folk fra å bli behandlet som disponibel arbeidskraft.

Hun hadde også noe ord direkte til regjeringa:

Til regjeringen, til den nye statsministeren sier vi dette:

Sammen er vi sterke. Sammen er vi forent. Og sammen vil vi kjempe for medlemmene våre hele veien.

Vi har en statsminister som kom et budsjett som har krasjet økonomien, etter mindre enn fjorten dager med ansvar.

Så jeg sier dette til statsministeren, arbeidsfolk vil ikke ta noen leksjoner om økonomiske vekst fra deg.

Hele hennes tale kan du høre her:  https://www.tuc.org.uk/speeches/presidents-speech-congress-2022

https://www.tuc.org.uk/news/tuc-labour-can-deliver-change-britain-desperately-needs

Labours leder, Keir Starmer krever at det gjennomføres et parlamentsvalg etter at det ble klart at Liz Truss trekker seg. Toryene kan ikke løse sitt kaos ved nok en gang å bare knipse og omrokere folkene på toppen uten godkjennelse fra det britiske folket.

Vi trenger et parlamentsvalg nå, sa opposisjonslederen i en uttalelse.

https://www.nrk.no/urix/liz-truss-gar-av-som-statsminister-i-storbritannia-1.16146282

Det kom opp et forslag om støtte til investeringer i våpenindustrien, dette splittet TUC-forbundets konferanse. Organisasjonen Stop The War forsøkte å drive lobbyarbeid mot delegatene til TUC-konferansen i forkant av avstemningen. Organisasjonen har organisert protester mot USAs og Russlands proxy-krig i Ukraina. Kongressen endte med et knapt flertall for å støtte oppfordringer om å overføre mer penger inn i den britiske våpenindustrien.

Les: The Labour Movement Must Oppose the Government’s War Policy

Det blei også vedtatt å sette sammen ei arbeidsgruppe som skal arbeide med å koordinere en kampanje for bedring av lønn og arbeidsbetingelser. Forslaget kom fra Unite, PCS, bakernes fagforening og POA og dette blei vedtatt enstemmig. Forslaget oppfordret også denne arbeidsgruppen til å organisere «ytterligere demonstrasjoner, nasjonale og regionale møter og koordinert kamphandling der det er mulig».

Du kan lese mer om kongressen her:  https://www.tuc.org.uk/Congress2022

Forrige artikkelEn regelbasert internasjonal orden?
Neste artikkelRusslands hyllest til Nord Stream-rørledninger