Heller ikke i Moldova vil folk sulte eller fryse for Zelensky

0
Fra demonstrasjonen i Chisinau 23. oktober 2022

Demonstrantene ropte: «La oss bytte president Maia Sandu med ved!»

Moldova er et av Europas fattigste land, nærmeste nabo til Ukraina. Landet ledes av pro-EU-president Maia Sandu, men hennes politikk har gjort den økonomiske krisa i landet enda verre.

De siste ukene har det vært mange demonstrasjoner i hovedstaden Chisinau der folk har krevd Sandus avgang.

I forrige uke skal det ha vært 70.000 mennesker på gata i Chisinau. I det lille landet Moldova. Av en befolkning på 3,5 millioner er dette formidabelt.

Protestene, organisert av partiet til den eksilerte opposisjonspolitikeren Ilan Shor, understreker den mest alvorlige politiske utfordringen til Sandu siden hennes jordskred av en valgseier i 2020 på en proeuropeisk og anti-korrupsjonsplattform.

Tre mindre partier, inkludert Moldovas kommunister, ble med i protesten for første gang. Aktivister satte opp en leir med flere dusin telt ved påtalemyndigheten, fem dager etter at politiet hadde fjernet en mye større leir utenfor parlamentet.

Store politistyrker ble satt inn mot demonstrantene:

Moldova mangler elektrisitet fordi Ukraina har suspendert sin eksport på grunn av at Russland har ødelagt deler av kraftnettet i landet. Landet har økt importen fra Romania, men regjeringa varsler at det vil bli rullerende blackouts utover høsten og vinteren.

Moldovas økonomi fikk seg et hardt slag gjennom lockdownpolitikken i 2020, og krigen i nabolandet har ført til ny stagnasjon og krise:

Kilde: TradingEconomics

Over hele EU biter nå den økonomiske krisa som skyldes sanksjonene mot Russland, så hardt som knapt noen har opplevd siden 1945. Vesten ofrer folkets levestandard til fordel for den USA-styrte krigen mot Russland på ukrainsk jord. Det oppsiktsvekkende er at sosialistpartier som Rødt og SV fortsatt støtter denne krigs- og sanksjonspolitikken som bare krigsindustrien tjener på.

Forrige artikkelSaudi-Arabia og Kina setter fart på energisamarbeidet
Neste artikkelFrankrikes pensjons- og trygderettigheter: Artikkel 49.3 brukes for å presse gjennom lover uten avstemning i parlamentet