Saudi-Arabia og Kina setter fart på energisamarbeidet

0
Ill: Global Times

Av nyhetsdesken til The Cradle.

Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman snakket med direktøren for den kinesiske nasjonale energiadministrasjonen, Zhang Jianhua, i en videosamtale 21. oktober, hvor de to ble enige om at Riyadh og Beijing ville forsterke energisamarbeidet.

De to understreket viktigheten av en «langsiktig og pålitelig oljeforsyning for å stabilisere et globalt marked som tåler ulike usikkerhetsmomenter på grunn av komplekse og foranderlige internasjonale situasjoner.»

De «bekreftet sin vilje til å jobbe sammen for å støtte stabiliteten i det internasjonale oljemarkedet,» og diskuterte samarbeid og felles prosjekter i land som er strategiske for Kinas «silkeveibelte«.

The Belt and Road Initiative er et kinesisk-ledet økonomisk initiativ som tar sikte på å knytte Asia, Afrika og Europa gjennom land- og sjønettverk, forbedre handelen og fremme vekst.

I tillegg diskuterte de to potensielt samarbeid innen elektrisitet og fornybar energi, mens de lovet å opprettholde avtalen om fredelig bruk av atomenergi som ble signert mellom de to landene i 2017.

Det potensielle energisamarbeidet mellom Riyadh og Beijing har blitt sett på av noen eksperter som et spark til Washington, gitt at det kom i kjølvannet av OPEC+-beslutningen om å redusere produksjonsnivåene betydelig, noe som etterlot USA i en desperat posisjon for å sikre seg olje på vegne av sine europeiske allierte.

«Uttalelsen om at Saudi-Arabia og Kina er forpliktet til å styrke samarbeidet på energiområdet er en klar irettesettelse rettet mot Washington,» sa Ellen Wald, oljeanalytiker og president i Transversal Consulting, til det amerikanske mediet Axios.

Etter avgjørelsen fra oljekonglomeratet, anklaget USA Saudi-Arabia for å «stille seg på linje med Russland», for å forsterke bruddet mellom Washington og dets Gulf-allierte, og åpne veien for økt saudisk samarbeid med Moskva og Beijing.

«Denne uttalelsen indikerer ingen ny politikk, men er utformet for å minne Biden-administrasjonen om at Saudi-Arabia har andre viktige energiforhold og at Saudi oljepolitikk ikke kommer fra Washington – den kommer fra Riyadh,» la Wald til.


Kommentar:

Den multipolare verdenen bryter fram fort nå. Saudi-Arabia var sjølve kingbolten og bunnproppen i petrodollarsystemet som har sikret USA det økonomiske hegemoniet i verden siden 1974. Nå rakner det for «den skinnende byen på åsen», som ikke er fullt så skinnende lenger.

Eller som det heter i et gammelt kinesisk ordtak: «samme hva de gjør, så faller bladene av».

Forrige artikkelRusslands hyllest til Nord Stream-rørledninger
Neste artikkelHeller ikke i Moldova vil folk sulte eller fryse for Zelensky