Gasshungrige Tyskland godkjenner våpenavtale med Saudi-Arabia

0
Scholtz og MBS, foto: Saudi Press Agency

Tyskland har styrket forholdet til Gulf-landene etter å ha mistet tilgangen til russisk drivstoff.

Av The Cradle – 30. September, 2022.

Tyske medier rapporterte 29. september at Berlin har godkjent en rekke nye våpeneksportavtaler med Saudi-Arabia, til tross for et forbud fra 2018 over Riyadhs brutale krig i Jemen.

I et brev til Forbundsdagen sa landets økonomiminister Robert Habeck at avtalene ble godkjent av den tyske kansleren Olaf Scholz like før hans nylige besøk i Saudi-Arabia.

De tyske eksportlisensene faller inn under et felles eksportprogram med Spania, Italia og Storbritannia, spesifiserer Habecks brev, og vil tillate Riyadh å kjøpe utstyr og ammunisjon til Eurofighter- og Tornado-krigsfly som beløper seg til rundt 35 millioner dollar.

Tyskland, hadde en våpeneksport til Saudi-Arabia på rundt $ 1,22 milliarder i 2012, forbød eksport av våpen til kongedømmet i 2018 som del av et bredere forbud mot land involvert i krigen mot Jemen, til tross for noen unntak.

Et fullstendig forbud ble imidlertid håndhevet året etter drapet på spaltisten Jamal Khashoggi inne i den saudiske ambassaden i Istanbul.

Dette forbudet falt opprinnelig inn under Tysklands politikk om ikke å eksportere våpen til aktive krigssoner, en politikk som endret seg som følge av NATOs press på Berlin for å sende våpen til Ukraina.

Våpeneksportavtalene kommer på et tidspunkt da Tyskland kjemper for å styrke forholdet til energieksporterende land, da landet står overfor en stor økonomisk katastrofe, etter å ha mistet tilgangen til russisk drivstoff

Scholz la ut på en rundreise i Gulfstatene i forrige uke, som begynte i Saudi-Arabia 24. september, i et forsøk på å diversifisere Tysklands energiforsyning.

Dette oppdraget ble stadig mer presserende siden sabotasjeangrepet som var rettet mot Kremls Nord Stream-rørledninger denne uka.

Tapet av russisk drivstoff har presset flere tyske industrier til randen av kollaps, og det har også tvunget Berlin til å nasjonalisere en av landets viktigste energileverandører for å redde den fra konkurs.

Gas-hungry Germany approves arms deal with Saudi Arabia (thecradle.co)

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

Les om Jamal Khashoggi

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.